Logo image
Logo image

Kodin valaiseminen ilman sähköä 5 vinkin avulla

2 minuuttia
Energian säästämisen tarve on lisääntynyt viime vuosina. Kannattaakin oppia muutamia vinkkejä, joilla kodin pimeät tilat saa valoisammiksi ilman sähköä.
Kodin valaiseminen ilman sähköä 5 vinkin avulla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Useimmissa kodeissa on pimeitä tiloja, jotka vaativat jatkuvaa valaistusta. Vaikka tämän ongelman voi tietysti ratkaista käyttämällä lamppuja, moni etsii vaihtoehtoisia menetelmiä, jotka eivät vaadi sähköä. Haluatko tietää, kuinka kodin valaiseminen onnistuu ilman sähköä?

Muutamilla sisustusvinkeillä saat kotisi kirkastumaan käyttämättä lamppuja tai muita keinotekoisia valon lähteitä, vaikka luonnonvaloa olisi niukasti.

Kokeile heti!

Kodin valaiseminen ilman sähköä: 5 vinkkiä

Riittävä valon määrä kaikkialla kodissa on oleellinen asia viihtyvyyden ja rauhallisen ilmapiirin kannalta. Pimeiden tilojen valaiseminen voi olla hankala tehtävä, haitaksi ympäristölle ja myös kallista.

Onneksi kodin valaiseminen onnistuu ilman sähköä muutamilla perusvinkeillä. Katsotaan niitä seuraavaksi!

1. Valitse vaaleita värejä

Some figure

Vaaleat värit saavat umpinaiset tilat näyttämään suuremmilta ja valoisammilta. Yksi parhaista vinkeistä hämärän tilan valaisemiseen onkin käyttää seinissä ja huonekaluissa esimerkiksi valkoista tai pastellisävyjä. Näillä värisävyillä tilasta kuin tilasta saa valoisan ja ison näköisen. Sitä vastoin tummat sävyt pienentävät ja pimentävät huonetta.

Jotta vaalean värin määrä pysyisi kohtuullisena, huoneeseen voi lisätä väriä pienillä huonekaluilla tai esineillä, kuten tyynyillä, matalilla pöydillä ja matoilla.

Suosittelemme lukemaan: 7 hyvää keinoa säästää sähköä

2. Käytä peilejä pimeiden huoneiden valaisemiseen

Peilejä voi käyttää luonnonvalon heijastamiseen hämärissä tiloissa. Ne tuovat sisustukseen myös harmoniaa. Tästä syystä on parasta valita yksi iso peili, jossa on värikkäät kehykset.

Voit myös leikitellä erilaisilla peileillä. Esimerkiksi yhden suuren peilin sijaan voit kokeilla käyttää useita pikkupeilejä tai asettaa kaksi peiliä juuri oikeisiin kohtiin. Peilien tärkein tehtävä on tehdä tilasta valoisamman ja isomman näköinen.

3. Asenna lasiovet

Oletko harkinnut ovien vaihtamista saadaksesi enemmän valoa pimeisiin huoneisiin? Vaikka ovien vaihtaminen on työlästä ja kallista, se on loistava vaihtoehto luonnonvaloa kaipaaviin tiloihin.

Lasiovet päästävät valoa sisään ulkopuolelta, eli ne toimivat ikkunan tavoin. Parasta on se, että valittavana on useita vaihtoehtoja, esimerkiksi normaali tai hieman läpikuultava lasiovi. Koska jälkimmäinen vaihtoehto on vähän ensimmäistä kalliimpi, yksi loistava vaihtoehto on käyttää verhoa tavallisessa lasiovessa silloin kun näkyvyys halutaan peittää.

4. Pidä lattiat kiiltävinä

Some figure

Kiiltävät lattiat näyttävät tyylikkäiltä ja tekevät hämäristä tai umpinaisista tiloista valoisamman näköiset. Kuten seinien ja huonekalujen kohdalla, pyri valitsemaan lattiaan valkoista tai pastellivärejä sekä kiiltäviä materiaaleja. Esimerkiksi vaalea puulattia heijastaa valoa.

Kannattaa lukea myös: Neljä tapaa kiillottaa kovapuulattia

5. Valaise pimeät tilat kattoikkunalla

Kiinnostaako sinua kodin valaiseminen ilman sähköä ympäristösyistä? Jos vastasit kyllä, pane tämä idea muistiin.

Kodin pimeiden tilojen valaisemiseksi kannattaa harkita kattoikkunaa. Sen kautta sisään pääsee enemmän luonnonvaloa. Itse asiassa valoa tulee kattoikkunasta niinkin paljon, ettei sähkövaloa tarvitse käyttää suurimman osan päivästä.

Lopuksi

Kodin valaiseminen ilman sähköä onnistuu useilla eri tavoilla. Vaikka joidenkin näiden vinkkien käyttöön ottaminen vaatii hieman enemmän vaivannäköä kuin toisten, ne ovat kaikki loistavia keinoja valaista kodin eri tiloja.

Jos tiedät vielä muita vinkkejä, jaa ne ihmeessä kanssamme!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.