7 hyvää keinoa säästää sähköä

Jotkut tavat auttavat merkittävästi säästämään sähköä ja pienentämään näin sähkölaskua. Kerromme joitakin vinkkejä tässä artikkelissa.
7 hyvää keinoa säästää sähköä

Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2019

Halusit sitten säästää rahaa tai pelastaa maapallon (tai molempia), tässä artikkelissa esittelemme keinoja säästää sähköä. Tekemällä muutaman muutoksen joihinkin tottumuksiisi voit pienentää sähkölaskuasi huomattavasti.

Keinoja säästää sähköä

Jos viimeisin sähkölaskusi oli taas yllättävän suuri, kiinnitä huomiota seuraaviin vinkkeihin. Sinun ei tarvitse olla pimeässä tai mennä nukkumaan aiemmin säästääksesi sähköä. Noudata vain tiettyjä tapoja ja tee muutoksia toisiin, niin se riittää.

1. Palkkaa asiantuntija

Ammattilainen osaa neuvoa energia-asioissa

Tämä vinkki saattaa vaikuttaa oudolta, sillä se vaatii ylimääräisen rahan käyttämistä. Mutta kyseessä on pitkän ajan investointi. Ammattilainen voi kertoa sinulle, vetääkö ikkunasi ja toimivatko sähkölaitteesi ja lämmityslaitteesi oikein, tai viekö jokin laite normaalia enemmän energiaa.

2. Osta tehokkaita kodinkoneita

Jos ammattilainen kertoo sinulle, että joku keittiösi kodinkone tai pesukone käyttää normaalia enemmän sähköä, saattaa olla aika sijoittaa uudempaan ja sähköä säästävämpään laitteeseen.

Kiinnitä huomiota kodinkoneiden energiatehokkuuteen. Energiatehokkuusasteikko koostuu luokista A-G, A:n ollessa kaikkein tehokkain. Nämä tiedot tulevat lähes kaikkien kodinkoneiden mukana: jääkaappien, pakastimien, pesukoneiden, astianpesukoneiden, kuivaajien ja jopa hehkulamppujen.

Ja vaikka energiatehokkaat kodinkoneet voivat olla melko kalliita, ne auttavat pienentämään sähkölaskua huomattavasti.

3. Tiivistä ovet ja ikkunat

Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen säästää sähköä

Voit tehdä tämän itse tai palkata jonkun tekemään sen, mutta joka tapauksessa ovien ja ikkunoiden on tärkeää olla oikein tiivistetty, jotta vältät lämmön tai viileyden karkaamisen sisätiloista. Silikonia, vähän kittiä ja tiivistenauhaa riittävät eristämään kodin. Nämä eivät ole ainoita keinoja tehdä tämä, mutta ne ovat kaikkein käytännöllisimpiä tapoja.

Voit myös ripustaa verhoja tai laittaa mattoja lattialle eristämään lämpöä. Talvella verho auttaa peittämään vetoisia kohtia, kun taas kesällä ne pitävät lämmön ulkona. Avaa ikkunat ja sälekaihtimet auringon laskiessa tuulettaaksesi kotisi.

4. Käytä kodin laitteita oikein

Suurin osa kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta johtuu kodinkoneista. Voit siis säästää sähköä käyttämällä laitteita oikein. Esimerkiksi pakastin tulisi sulattaa silloin tällöin jäästä. Varmista myös, että jääkaapin ja pakastimen ovet pysyvät hyvin kiinni.

Käytä vaatteidenpesussa lyhyempiä pesuohjelmia ja viileämpää vettä. Voit myös pestä pyykkiä harvemmin niin, että kone on täysi jokaisella kerralla. Sama koskee astianpesukonetta. Kun silität vaatteita, älä laita silitysrautaa maksimiasetukselle ja ota johto seinästä heti kun lopetat raudan käyttämisen. Kun käytät uunia, hyödynnä lämpö valmistamalla useita ruokia samaan aikaan tai yksi toisensa jälkeen.

Toinen tärkeä keino säästää sähköä on huomioida televisioiden, tietokoneiden ja muiden laitteiden valmiusasento. Laitteet jatkavat energiankulutusta valmiusasennossakin, vaikka niitä ei käyttäisi. Sammuta laitteet siis kokonaan silloin kun et tarvitse niitä. Johtoja ei tarvitse ottaa seinästä.

5. Käytä energiansäästölamppuja

Oikeanlainen lamppu säästää sähköä

Jos haluat säästää sähköä, suosittelemme ostamaan energiansäästölamppuja tai LED-lamppuja. Ne ovat hieman kalliimpia, mutta niiden tehokkuus on suurempi ja ne kestävät yli 10 000 tuntia, eikä niistä hohkaa lämpöä.

Lamppujen vaihtamisen lisäksi suosittelemme sammuttamaan turhat valot. Kun poistut huoneesta, laita valot pois päältä. Avaa ikkunat ja verhot lämpimällä säällä hyödyntääksesi luonnonvaloa.

6. Käy suihkussa nopeasti

Vaikka pitkä ja lämmin suihku onkin rentouttava, se on yksi syistä suureen sähkölaskuun. Lämpimän suihkun tulisi kestää enintään 7 minuuttia.

Laske myös vedenlämmittimen lämpötilaa. Vaikka ennalta määrätty keskilämpötila on 60 °C, säädä se 40 celsiusasteeseen. Säätele lämmintä ja kylmää vettä, niin säästät sähkölaskussa.

7. Älä lämmitä/viilennä tyhjää kotia

Älä lämmitä tai jäähdytä tyhjää kotia

Tietysti kaikki haluavat kotiinsa miellyttävän lämpötilan, kesällä ja talvella. Mutta lämmitystä tai ilmastointia ei kannattaisi jättää päälle tyhjään kotiin, sillä se nostaa energiankulutusta ja sähkölaskua.

Laita nämä laitteet päälle vasta kun saavut kotiin, tai hieman ennen. Niitä voi nykyään kontrolloida puhelinsovelluksen avulla etänä. Voit ohjelmoida laitteet toimimaan vain tarvittavan ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.