Silmien terveyttä hoitavat superruoat

Pidätkö itse hyvää huolta näöstäsi? Ja oletko jo kuullut, että eräät niin kutsutut superruoat hoitavat silmiä tehokkaasti?
Silmien terveyttä hoitavat superruoat
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että porkkanoissa on runsaasti antioksidantteja, A-vitamiinia sekä luteiinia, jotka kaikki parantavat silmien terveyttä? Jatka lukemista!

Moni kärsii silmäongelmista, kuten ikänäöstä, likinäköisyydestä tai kaihista. Joskus nämä tilat liittyvät ihmisen luonnolliseen ikääntymiseen, mutta toisaalta eräät elintavat voivat vaikuttaa haitallisesti silmien terveyteen.

Silmien terveyttä hoitavat ruoat

Silmistä huolehtiminen on avainasia niiden terveyden kannalta, ja ruokavalio on tässä yksi tärkeimmistä asioista. Silmien terveys on yhteydessä seuraavien ravinteiden saantiin:

  • A- ja C-vitamiinit
  • flavonoidit
  • karotenoidit
  • Omega-3 -rasvahapot
  • mineraalit
  • antioksidantit

Nyt kerromme sitten sellaisista superruoista, jotka maksimoivat näiden ainesten saannin ja siten parantavat silmien terveyttä tehokkaasti.

Superruoat silmillesi

Lehtevät vihreät kasvikset

silmien terveys ja pinaatti

Lehtimangoldi ja muut lehtevät vihreät kasvikset suojaavat näköäsi, sillä niissä on on luonnollisia antioksidantteja.

Esimerkiksi pinaatti, kale ja parsakaali parantavat silmien terveyttä siksi, että niissä on A-vitamiinia, joka suojaa sarveiskalvoa.

Lisäksi niistä saadaan muitakin vitamiineja, kuten luteiinia, joka suojaa silmiä auringon UV-valolta, sekä zeaksantiinia. Lehtevät vihreät kasvikset ovat aivan täydellisiä luontaistuotteita silmillesi.

Lue aiheesta lisää: Kolme erilaista parsakaalikeittoa

Porkkana

porkkanat ovat hyviä silmille

Porkkanassa on runsaasti A-vitamiinia, ja se onkin eräs parhaista superruoista silmille.

Silmien sauvasolut voivat heikentyä A-vitamiinin puutoksen vuoksi. Tämä voi johtaa näköongelmiin terveelläkin ihmisellä. Duke University -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tämä ongelma on kuitenkin hoidettavissa.

Miten tämä sitten tapahtuu? Lisäämällä A-vitamiinin määrää kehossa syömällä beetakaroteenia sisältäviä tuotteita, joilla kyseisen vitamiinin tuotantoa voidaan edistää. Yksi tällainen ruoka on porkkana, jossa on runsaasti beetakaroteenia.

Muista kuitenkin, että vain ne henkilöt saavat tämän hyödyn, joilla ei ole riittävästi A-vitamiinia kehossaan. Kannattaa silti joka tapauksessa nauttia runsaasti porkkanaa!

Paprika

paprika

Paprika voi myöskin parantaa ihmisen näkökykyä – lisää sitä aterioihisi, sillä se on erinomainen A-ja C-vitamiinin lähde. Kuten jo mainitsimmekin, A-vitamiini auttaa pitämään silmien solut terveinä.

C-vitamiini taas voi auttaa vähentämään riskiä silmätulehduksista, ja se on kyvykäs antioksidantti, joka torjuu solujen ikääntymistä. Paprikassa on runsaasti B6-vitamiinia, luteiinia, zeaksantiinia, beetakaroteenia sekä lykopeenia – kaikki nämä ravinteet ovat hyödyksi silmien terveydelle.

Mansikka

mansikka

Mansikka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Keho tarvitsee tätä antioksidanttia pitääkseen tulehdussairaudet ja ikääntymisen tuomat ongelmat poissa silmistä.

Mansikoista saadaan monenlaisia antioksidantteja, jotka auttavat välttämään silmäongelmia, kuten esimerkiksi kuivumista, silmänpohjan rappeumaa sekä näkökyvyn heikentymistä. Tämän herkullisen marjan nauttiminen päivittäin voi vähentää ikääntymiseen liittyvien silmävaivojen riskiä .

Oletko jo lisännyt kaikki nämä tuotteet ruokavalioosi? Niiden avulla pystyt edistämään silmien terveyttä iän karttuessakin, ja ne ovat tosiaankin oikeita superruokia näkökyvyn kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Shaw G., Lee Barthel A., Ross ML., Wang B., et al., Vitamin C enriched gelatin supplementaion before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.