Logo image
Logo image

6 virhettä, joita tulee välttää keittiön sisustamisessa

5 minuuttia
Tuntuuko siltä, ​​ettet saa luotua keittiöösi selkeää sisustustyyliä? Lue eteenpäin, niin autamme!
6 virhettä, joita tulee välttää keittiön sisustamisessa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Keittiön sisustaminen on tärkeä tehtävä. Loppujen lopuksi keittiö on yksi kodin tärkeimmistä paikoista. Joissakin kodeissa sen estetiikka jätetään kuitenkin usein huomiotta. Tässä artikkelissa jaamme 6 virhettä, joita ihmiset usein tekevät keittiön sisustamisessa.

Miellyttävän keittiön tärkeys

Ihmiselämän alusta asti ruoanlaittopaikka on ollut avainasemassa. Muinaisina aikoina siellä sijaitsi tulipesä ja kaikki kodin toiminta keskittyi tähän tilaan. Myöhemmin, renessanssin aikana, varusteita ja sisustusta alettiin kehittää.

Nykyään tämä huone on kotien suunnittelun keskipiste. Vuosien ja teknologian kehityksen myötä siitä on tullut jakamisen, kokeilun ja luomisen paikka. On yhä enemmän laitteita, jotka tekevät ruoanlaitosta nopeampaa, nautinnollisempaa, terveellisempää ja helpompaa.

Olipa keittiössäsi maalaismainen, moderni, elegantti tai vintage -tyyli, sen on oltava toimiva ja miellyttävä. Se on tila, jossa vietät paljon aikaa ja jossa tapahtuu yksi hyvinvoinnin tärkeimmistä toiminnoista: syöminen.

Lattioiden ja huonekalujen värin valitseminen ei riitä;keittiön tulee sopia sitä käyttävän henkilön elämäntyyliin. Keittiön muotoilua ja ergonomiaa käsittelevä artikkeli muistuttaa, että huonekalujen ja elementtien oikea sijoittelu vaikuttaa työajan lyhentämiseen ja helpottaa liikkeitä, joten sen pitäisi olla peruskysymys.

Yleisiä virheitä, joita keittiön sisustamisessa tulee välttää

Keittiö on paikka, joka voi tuntua vaikealta sisustaa, koska se on täynnä esineitä. Lisäksi sitä ajatellaan ensin toiminnallisuuden näkökulmasta.

On kuitenkin pieniä säätöjä, jotka voivat antaa harmonisemman ja miellyttävämmän kosketuksen tähän tilaan. Alta löydät 6 yleisintä keittiön sisustamisessa tehtyä virhettä ja vinkit niiden korjaamiseen.

1. Vältä huonoa valaistusta

Keittiön tulee olla yksi talon valaistuimmista alueista, samoin kuin työhuone. On aina parempi, jos suurista ikkunoista tulee luonnonvaloa.

Jos keittiössä ei ole kuitenkaan tarjolla luonnonvaloa, keittiössä on oltava riittävästi keinovaloa, jotta pystyy helposti valmistamaan ruokaa ja näkemään värit oikein. Tämä auttaa ehkäisemään onnettomuuksia ja tekemään tilasta harmonisemman.

Monet keittiöt on liitetty pyykkitiloihin, joissa on yleensä ilmanvaihto ja valo. Jos haluat erottaa nämä kaksi tilaa, valitse lasiseinät, jotka mahdollistavat ilmavirran. Tämä materiaali ei tummenna keittiötä tarpeettomasti, kuten puu- tai kipsilevyovet.

Some figure
Valoisa keittiö antaa mahdollisuuden arvostaa valmisteltavan ruuan värejä ja helpottaa työskentelyä.

2. Liian monta koriste-esinettä

Koristeelliset yksityiskohdat kaikissa huonekaluissa ja seinissä luovat epätasapainoa ja tyhjentävät näkemyksen. Kun ajattelet keittiön sisustamista, on parempi valita yksinkertaisempi tyyli. Monista elementeistä koostuva ympäristö ja ja liiallinen koristelu saa tilan näyttämään ylikuormitetulta.

3. Et hyödynnä tilan korkeutta ja mittoja

On tavallista, että ihmiset ostavat huonekaluja, jotka eivät sovi kovinkaan hyvin kyseiseen tilaan. Tämän seurauksena syntyy visuaalinen epätasapaino.

Jos alue, johon jääkaappi on sijoitettu, on erittäin suuri ja jääkaappisi on pieni, se näyttää siltä, ​​​​että tila on epätasapainossa. Samoin, jos huonekalut leikkaavat seinän kahtia jättäen liian leveän tilan kattoon, myös silloin syntyy epätasapainoa.

Kyse ei ole siitä, että kaikki huonekalut koskettaisivat kattoa. Korkeutta tulee kuitenkin käyttää säilytykseen järkevästi ja tasapainoisesti.

4. Vältä laitteita, jotka eivät sovi yhteen

Tämä on hyvin yleinen virhe keittiöissä. Jos sinulla on harmaa jääkaappi, valkoinen mikroaaltouuni, vintage-kahvinkeitin, sininen riisinkeitin ja musta friteerauskeitin, keittiöön on vaikea luoda tiettyä yhtenäistä tyyliä.

Siksi on erittäin tärkeää suunnitella tilaan haluamasi tyyli ja väri etukäteen. Jos olet jo ostanut kaiken, voit laittaa nämä yhteensopimattomat esineet laatikoihin, jotta niistä ei tule tarpeettomia häiriötekijöitä.

5. Liian monia esineitä

Keittiöstä löydät ruokaa, kodinkoneita, kattiloita, pannuja, ruokailuvälineitä ja paljon muita asioita, jotka helpottavat aterioiden valmistusta. Jos myös koriste-elementtejä on liikaa, tilasta tulee liian kaaottinen.

Jokaisella talon huoneella on oma tehtävänsä ja keittiöiden tulee olla riittävät niin, että ne ovat käytännöllisiä ruoanlaittoon. Kuvien, maljakoiden, pienoispatsaiden, kasvien, seiniin kiinnittyneiden esineiden ja purkkien levittäminen kaikkialle ei vain pilaa koristetta, vaan heikentää myös paikan toimivuutta.

6. Tyyli, joka ei sovi muuhun taloon

Tämä virhe vaikuttaa ennen kaikkea avokeittiöihin tai amerikkalaistyylisiin keittiöihin, jotka on yhdistetty talon muihin tiloihin, kuten olohuoneeseen tai ruokailutilaan. On normaalia, että keittiöön ostetaan elementtejä pikkuhiljaa, mutta valikoimaa on niin paljon, että niitä ostetaan yleensä eri tyylisinä.

Ongelma tässä on, että keittiön elementit eivät lopulta sovi yhteen talon muun sisustuksen kanssa. Kun sinulla on avokeittiö, kannattaa ajatella erilaisia ​​tiloja, jotka muodostavat kokonaisuuden.

Muutamia vinkkejä keittiön sisustamiseen

Nyt kun tiedät keittiön sisustamisen virheet, annamme sinulle yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit luoda mukavan ja raikkaan tyylin.

Riittävästi laatikoita

Jos jokin asia toimii hyvin harmonisoimaan keittiötä, se on laatikot, joiden avulla voit järjestää sen oikein. Usein epämiellyttävältä näyttävissä keittiöissä on liian monta esinettä näkyvissä.

Jos sinulla ei ole tarpeeksi laatikoita ja sinulla on kaikki tavarat työtasolla, parasta on rakentaa lisää laatikoita järjestyksen parantamiseksi.

Hyödynnä värejä keittiötä sisustaessasi

Jos keittiösi on pieni ja kaikkien huonekalujen, lattioiden ja työtasojen värit ovat tummia, keittiö näyttää vieläkin pienemmältä. On tärkeää, että sävyt ja materiaalit ovat tasapainossa. Puu antaa eleganssia ja näyttää hyvältä.

Universidad Autónoma Metropolitanan opas selittää, että vaaleilla väreillä maalatut katot ja seinät lisäävät avaruuden tunnetta ja lisäävät huoneen valoisuutta. Punaiset, oranssit ja keltaiset värit luovat tilaan lämpöä; valkoinen saa sinut tuntemaan järjestystä ja hygieniaa; hopea puolestaan ​​lisää puhtauden vaikutusta.

Some figure
Värien yhdistelmä on erittäin tärkeä, jotta se miellyttää silmää ja välittää oikeaa tunnelmaa.

Tilan optimointi

Keittiö tulee järjestää niin, että se on käytännöllinen. Astiat on sijoitettava niiden käyttöasteen mukaan. Jos näin ei ole, joudut siirtämään tavaroita joka päivä ja tämä pilaa sisustuksen.

Jos haluat korostaa maljakkoa tai hedelmäkulhoa, aseta se paikkaan, jossa se ei häiritse ruoanlaittoa. Voit myös tyhjentää laatikot ja järjestää ne uudelleen käyttöastetta silmällä pitäen.

Haittojen kääntäminen eduiksi

Vaikka se saattaa tuntua mahdottomalta tehtävältä, haittojen muuttaminen eduiksi vaatii joskus vain luovuutta. Jos sinusta tuntuu, että keittiössäsi on liian monta hyllyä näkyvissä ja ne näyttävät sekavalta, voit ostaa lasipurkkeja murojen ja mausteiden järjestämiseen.

On olemassa erilaisia ​​​​tapoja tehdä kotitekoisia keittiöhyllyjä sijoittamatta niihin paljon rahaa. Voit hyödyntää puulaatikoita hedelmien ja vihannesten esillepanossa. Niiden värit ja erilaiset muodot voivat antaa keittiölle raikkaan ilmeen, jos järjestät ne oikein.

Puhtaus on välttämätöntä keittiön sisustamisessa

Kun tiedät keittiön sisustamisen ongelmakohdat, on tärkeää pitää kyseinen tila puhtaana. Keittiö ei koskaan näytä hyvältä, jos se on likainen, vaikka siinä olisi käytetty uusimpia materiaaleja ja teknisiä laitteita.

On tärkeää puhdistaa uuni, liesi ja jääkaappi erittäin hyvin, koska ne keräävät helposti likaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hernández LE. Lineamientos de Diseño en la Planificación de Mobiliario de Cocinas para Viviendas en Guatemala. [Guatemala ]: Universidad San Carlos de Guatemala ; 2010.
  • Nowakowski, Przemyslaw. (2015). Designing Kitchens for Small Domestic Spaces. 340-351. 10.1007/978-3-319-20687-5_33.
  • UNIVERSIDAD AUTÓNOMA METROPOLITANA – Unidad Ascapotzalco. El diseño de cocinas en casa habitación [Internet]. 2010. Disponible en: http://zaloamati.azc.uam.mx/bitstream/handle/11191/1146/El_dise%C3%B1o_de_cocinas.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.