Emotionaalinen hyvinvointi: kuinka sitä voi parantaa?

Emotionaalinen hyvinvointi auttaa meitä vastaamaan lukuisiin haasteisiin, joita kohtaamme elämässä. Mutta mitä voisimme sitten tehdä näiden tunteiden hallitsemiseksi paremmin? Tässä artikkelissa kerromme sinulle.
Emotionaalinen hyvinvointi: kuinka sitä voi parantaa?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Emotionaalinen hyvinvointi auttaa meitä hallitsemaan tunteitamme paremmin stressaavissa tilanteissa. Usein meillä ihmisillä on tapana keskittyä fyysiseen terveyteen, mutta samalla, ja jotta voisimme reagoida paremmin haastaviin tilanteisiin, unohdamme emotionaalisen tasapainon ylläpitämisen tärkeyden.

Joidenkin aiheesta kirjoittaneiden asiantuntijoiden mukaan emotionaalinen hyvinvointi on “tunteiden, ajatusten ja käyttäytymisen vastuullista hallintaa“. Tämä määritelmä tarkoittaa kykyä tunnistaa kaikki tuntemamme ja ajattelemamme, antaa niille nimi, hyväksyä ne ja integroida ne osaksi elämäämme.

Ihmisillä, jotka omaavat tasapainoisen mielenterveyden, on kyky hallita tunteitaan vakuuttavasti. Heillä on myös hyvä itsetunto ja he ylläpitävät tasapainoisia ja terveitä ihmissuhteita. Sitä vastoin taas epätasapaino emotionaalisella tasolla voi johtaa erilaisiin häiriöihin, kuten ahdistuneisuushäiriöihin tai masennukseen, kuten jotkut tutkimukset ovat osoittaneet.

Näin tapahtuu, koska surun, ahdistuksen, vihan tai masennuksen reaktiot saavuttavat korkean voimakkuuden, joka säilyy ajan myötä ja aiheuttaa muutoksia ihmisen käyttäytymisessä. Tämä puolestaan saa meidät unohtamaan monet terveelliset tottumukset, mikä puolestaan lisää riippuvuuskäyttäytymisen riskiä tai vaarantaa hyvinvointimme myös fyysisellä tasolla. Mutta kuinka sitten voisimme parantaa omaa henkistä tasapainoamme ja emotionaalista hyvinvointiamme?

Emotionaalinen hyvinvointi ja sen kehittäminen

Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa toimivan psykologisen tutkimuksen instituutin ISEP:in (Instituto Superior de Estudios Psicológicos) tekemän julkaisun mukaan tasapainoinen emotionaalinen hyvinvointi näkyy yleisen hyvinvoinnin lisääntymisenä. On tärkeää ymmärtää, että kaikki tunteet ovat toivottavia, koska ne täyttävät elämässämme tiettyjä tavoitteita.

Tästä syystä, ja vaikka tietyt tunteet luokitellaan negatiivisiksi ja ei-toivotuiksi, on tärkeää, että opimme hallitsemaan tunteitamme oikein yrittämättä tukahduttaa niitä. Tämä merkitsee parempaa emotionaalista hyvinvointia, ja se pienentää taipumustamme kärsiä stressistä, ahdistuneisuudesta, masennuksesta sekä muista häiriöistä, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiimme.

Mutta mitä voimme sitten käytännössä ottaen tehdä emotionaalisen hyvinvoinnin parantamiseksi? Tämän saavuttamiseksi on olemassa muutamia pienen pieniä muutoksia, jotka auttavat meitä kouluttamaan mielemme emotionaalisen osan parempaa hallintaa. Seuraavaksi esittelemme sinulle yksityiskohtaisemmin näistä yleisistä suosituksista 8 tärkeintä. Parantaaksesi henkistä terveyttäsi ja emotionaalista hyvinvointiasi, voit ottaa ensimmäisen askeleen jo tänään!

Omien tunteiden tunnistaminen auttaa meitä erottamaan joukosta ne tunteet, jotka tekevät meistä turhautuneita, vihaisia ​​tai surullisia
Kun meillä on aikaa tunnistaa tunteemme, meidän on myös paljon helpompi hyväksyä niiden olevan osa meitä.

Tunnista tunteesi

Oppimalla tunnistamaan tunteemme onnistumme myös erottamaan joukosta ne tunteet, jotka tekevät meistä turhautuneita, vihaisia ​​tai surullisia. Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, tarkoituksena ei ole koskaan näiden tunteiden tukahduttaminen, olivat ne miten negatiivisia tai ahdistavia tahansa, vaan päämääränä on pyrkiä hyväksymään ne sellaisena kuin ne ovat; että ne ovat osa meitä ja että sille on jokin syy, miksi koemme tunteemme näin.

Ilmaise tunteesi

Voisimme jollakin tapaa sanoa, että tunteiden ilmaisu on synonyymi tasapainoiselle emotionaaliselle hyvinvoinnille. Jos tunnemme epämukavuutta ja tämä aiheuttaa jännitteitä, meillä voi olla vaikeuksia – joko työssä tai kotona – jos emme ilmaise kunnolla, mitä todellisuudessa tunnemme.

Jos tunnet esimerkiksi kotona, että kumppanisi ei ota sinua riittävästi huomioon, tämän tunteen tukahduttaminen voi johtaa lopulta vain suurempiin ongelmiin, joiden ratkaiseminen tulee viemään parisuhteelta huomattavasti enemmän aikaa ja ponnistuksia. Siksipä asioista puhuminen ajoissa ja oikein on avain tasapainoisempaan emotionaaliseen hyvinvointiin.

Ajattele ensin ja toimi sitten

Sen lisäksi, että opimme ilmaisemaan tunteitamme, on tärkeää, että selvitämme ne ensin omassa päässämme ennen kuin tuomme ne esille. Tämä on erittäin tärkeä neuvo, koska tunteiden voimakkuus voi johtaa meitä toimimaan väärin, jolloin joudumme pyytämään anteeksi tai katumaan sanojemme tai toimintamme seurauksia tulevaisuudessa. Tämän välttämiseksi onkin parasta, että pysähdymme hetkeksi miettimään niitä tuloksia ja seurauksia, joita toimintatapamme tai sanamme voivat jälkeenpäin tuottaa.

Käytä erilaisia rentoutumistekniikoita

Kuten lääketieteellisessä Complementary Therapies in Medicine -lehdessä julkaistussa artikkelissa on yksityiskohtaisesti todettu, erilaiset meditaatiotekniikat ovat resursseja, joilla on positiivisia vaikutuksia stressin hallintaan.

Tänä päivänä tiedetäänkin, että erilaiset rentoutumistekniikat voivat auttaa hallitsemaan hermostuneisuutta ja ahdistuneisuutta, minkä ansiosta myös näiden oireiden takana olevat hukutetut tai käsittelemättömät tunteet voidaan nähdä aivan uudessa valossa. Tästä syystä paremman emotionaalisen hyvinvoinnin takaamiseksi on kätevää kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, kuten mindfulnessia eli tietoisuustaitoja, meditaatiota tai joogaa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Emotionaalinen uupumus: kun henkinen taakka painaa liikaa

Ota aikaa

Kiireessä eläminen on yksi syy siihen, miksi olemme niin uppoutuneita stressiin ja tiloihin, jotka aiheuttavat ahdistuneisuutta
Kiireyden syrjäyttäminen ja yksinkertaisista asioista nauttiminen auttavat meitä edistämään omaa emotionaalista hyvinvointiamme.

Hektisessä ja kiireisessä yhteiskunnassa eläminen saa meidät usein unohtamaan, että oma aika on korvaamattoman tärkeä apu silloin, kun puhumme oman henkisen hyvinvoinnin parantamisesta ja ylläpitämisestä. 

Kiireessä eläminen on yksi syy siihen, miksi olemme niin uppoutuneita stressiin ja tiloihin, jotka aiheuttavat hermostuneisuutta ja ahdistusta. Siksi onkin hyvä ottaa omaa aikaa, elää rauhallisesti ja nauttia sellaisista asioista, jotka ovat yksinkertaisia, mutta jotka täyttävät meidät kokonaisuudessaan ja jotka auttavat meitä tuntemaan olomme onnellisiksi.

Lepää riittävästi

Epätasapainoinen elämäntapa yhdessä heikon unenlaadun kanssa vaikuttaa huomattavasti meidän mielialaamme. Tämän vuoksi onkin välttämätöntä, että varaamme riittävästi aikaa levolle. Eli toisin sanoen, sen lisäksi että nukumme vähintään 7 tuntia päivässä ilman keskeytyksiä, panostamme myös aktiivisiin taukoihin pitkin päivää.

Muodosta positiivisia yhteyksiä

Meidän on yritettävä päästä eroon ristiriitaisista suhteista. Jos ympäröimme itsemme sellaisilla ihmisillä, jotka tuovat elämäämme hyviä asioita, myös emotionaalinen hyvinvointimme paranee dramaattisesti. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että keskittyminen positiivisiin asioihin auttaa myös välttämään harmaaseen arkeen kaatumista sekä turhista pienistä asioista valittamista.

Positiivisia suhteita syntyy myös silloin, kun teemme asioita jotka auttavat muita. Emme voi aina ajatella yksilöllisesti, koska monissa tapauksissa hyvän emotionaalisen tasapainon ja todellisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi meidän on toimittava myös toisten ihmisten hyväksi.

Opi uusia asioita

Jotta emme menettäisi uteliaisuuttamme kaikkea sitä hyvää kohtaan, jota maailma meille tarjoaa, voimme oppia uusia kieliä, aloittaa uuden kirjan, ilmoittautua uudelle mielenkiintoisille kurssille, aloittaa uuden harrastuksen tai matkustaa paikkaan, jota emme entuudestaan tunne.

On hyvä pitää mielessä, että jokainen ihminen on erilainen, samoin kuin meidän tarpeemme. Siksi onkin tärkeää, että jokainen meistä tutustuu omaan sisimpäänsä ja tutkii, millaiset asiat herättävät oman mielenkiinnon ja millaisista asioista saamme mielenrauhaa. Lisäksi meidän on muistettava, että jotta kaikki voisimme hyvin, tämän päämäärän saavuttamiseksi jokaisen meistä on tehtävä töitä oman tasapainoisen ja emotionaalisen hyvinvointimme eteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
  • Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
  • Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.