Emotionaalinen uupumus: kun henkinen taakka painaa liikaa

15 marraskuun, 2019
Koska emotionaalinen uupumus voi olla kuin valtava kivilaatta, joka estää meitä pääsemästä eteenpäin, on tärkeää, että osaamme tunnistaa sen ja pyrimme etsimään toimia, jotka auttavat meitä pienentämään ja neutraloimaan negatiivisten tunteiden merkitystä.

Emotionaalinen uupumus nousee esille silloin, kun ylitämme psykologisen kiintiön siitä mitä voimme hallita ja kanavoida. Puhumme tietenkin kaikista niistä emotionaalisista tiloista, jotka sisältyy niin stressiä, päivittäisiä huolenaiheita sekä jännitteitä joita muut meihin tartuttavat, kuten myös pelkoja, menneisyyden painoa, tulevaisuuden pelkoa ja jopa eksistentiaalista ahdistusta.

Kaikille meille on jo varsin selkeää, mitä on fyysinen uupumus; Tiedämme, kuinka tunnistaa sen oireet ja osaamme tarjota riittävää hoitoa kehollemme silloin, kun se ei enää voi antaa itsestään enemmän ja vaatii lepoa. Kummallista kyllä, emotionaalista uupumusta ei ole kuitenkaan näin helppo tunnistaa. Tämän lisäksi emme osaa tarjota emotionaaliselle uupumukselle vastineeksi sellaista psykologista kohtaamisstrategiaa, joka olisi samalla sekä hyödyllinen että tehokas.

Se, mitä teemme tässä tilanteessa hyvin usein on tunteiden ”nieleminen” yksi toisensa jälkeen. Sijoitamme ne yksi kerrallaan henkilökohtaiseen taakkaamme tietämättä, kuinka paljon ne todellisuudessa painavat ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiimme ja elämänlaatuumme. Joka päivä alamme liikkua hitaammin ja vähemmällä innolla, motivaatio sammuneena ja illuusiot maassa. On suositeltavaa, että tämäntyyppiseen väsymyksen kiinnitettäisiin aina huomiota, sillä emotionaalisen uupumuksen tunnistaminen ja oikeaoppinen hallinta voivat jopa muuttaa elämämme.

Mitä on emotionaalinen uupumus?

Emotionaalinen uupumus yltää pelkkää stressiä ja ahdistusta kauemmas

Emotionaalinen uupumus on enemmän kuin pelkkää stressiä tai ahdistusta. Sitä esiintyy erityisesti niillä ihmisillä, jotka työnsä tai muun tilanteensa vuoksi elävät korkealla emotionaalisella latauksella varustettuja kokemuksia.

 • Korkealla emotionaalisella latauksella varustettuja työtehtäviä ovat esimerkiksi lääkäreiden, sairaanhoitajien, palomiesten ja opettajien ammatit. Näissä ammateissa työskenteleminen voi johtaa erittäin voimakkaiden tunteiden kerääntymiseen, joiden päivittäiseen käsittelemiseen ei löydy aikaa.
 • Samoin tilanteet, kuten sairaan tai toisten avusta riippuvaisen ihmisen hoitaminen ja erittäin vaativassa perheympäristössä eläminen voivat myös aiheuttaa valtavaa emotionaalista uupumusta.
 • Toisaalta myös niinkin yleiset tilanteet kuin menetyksen kokeminen, pettymys tai traumaattinen tapahtuma, josta ei kykene pääsemään yli, voivat myös aiheuttaa kasvavaa kulumista, joka taas voi jättää mieleemme syvän jäljen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 tapaa vähentää henkistä uupumusta

Emotionaaliseen uupumukseen liittyvät oireet

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, ihmiset kyllä tietävät, kuinka fyysinen uupumus tunnistetaan, mutta emme aina ole tietoisia uupumuksen tasosta silloin, kun se on emotionaalista. Seuraavat oireet liittyvät tähän henkiseen kulumiseen ja ne tulisikin ottaa huomioon jokapäiväisessä elämässä:

 • Yliherkkyys: Emotionaalisessa uupumuksessa pienimmätkin asiat vaikuttavat meihin, sillä olemme paljon herkempiä. Saatamme esimerkiksi itkeä aivan tyhjästä tai mikä tahansa asia saa meidät suuttumaan.
 • Alhainen huomiokyky: Emotionaalinen uupumus laskee keskittymiskykyä, jolloin myös muistissa ja muistamisessa voi esiintyä pieniä puutteita.
 • Epätodellisuuden tunne: Joskus emotionaalinen uupumus aiheuttaa tunteen siitä, että maailma kulkee toisella puolella ja me taas toisella, ikään kuin emme olisi osa sitä aikaa, joka ympäröi meitä tässä ja nyt.
 • Negatiiviset ajatukset ja alhainen motivaatio: Hallitsemattomina nämä kaksi ulottuvuutta voivat johtaa masennukseen.
 • Emotionaalinen uupumus puolestaan taas johtaa ​​fyysiseen väsymykseen. Sillä ei ole väliä, olemmeko levänneet yhteen jaksoon 10 tuntia, sillä fyysisen väsymyksen ja energian puutteen tunne on emotionaalisessa uupumuksessa jatkuvaa.

Opi hallitsemaan emotionaalista uupumusta

Emotionaalisen taakan kanavoinnin, hallinnan ja parantamisen oppiminen ei ole helppoa

Ennemmin tai myöhemmin ymmärrämme sen, että ”jotain tapahtuu”. Toisinaan sen jälkeen, kun olemme kiinnittäneet huomiota fyysisiin oireiseen ja huomanneet että lääkkeet eivät tuo oloon helpotusta, ymmärrämme viimein, että huonon olon alkuperän on tultava jostakin syvempää. Monimutkaisen tunteiden kirjon kanavoinnin, hallinnan ja parantamisen oppiminen ei ole helppoa. Sitä ei opeteta meille kotona tai koulussa. Meiltä kuitenkin löytyy omat resursseja, joita me kaikki voimme hyödyntää käytännössä.

Mindfulness

Mindfulness eli tietoisuustaito on muodissa. Sen sijaan että näkisimme siinä pelkän meditaatiotekniikan, meidän on nähtävä se myös eräänlaisena filosofiana.

 • Mindfulness johdattaa meitä tietoisuuteen siitä, mitä kehossamme ja mielessämme tapahtuu.
 • Sen avulla voimme olla läsnä. Tärkeää on se, mikä on tässä ja nyt.
 • Mindfulness on myös erittäin hyödyllinen keino negatiivisten ajatusten, stressin sekä negatiivisten tunteiden virtauksen pysäyttämiseksi.
 • Mindfulnessin avulla opimme ymmärtämään, kuinka tärkeää rauhallisen ja harmonisen sisäisen vuoropuhelun edistäminen on.

Kiinnostuitko aiheesta? Voit lukea täältä lisää: Lasten ja nuorten mindfulness: onko siitä hyötyä?

Laatuaikaa omalle itselleen

Emotionaalinen uupumus voi helpottaa huomattavasti, jos opimme varamaan itsellemme enemmän omaa aikaa

Milloin viimeksi olet varannut omaa aikaa itseäsi varten? Viittaamme nyt siihen laatuaikaan, jolloin voimme rentoutua ja harmonisoida toiveemme toimintojen kanssa.

 • Kaikesta irrottautuminen auttaa virittämään sydäntä kokonaisuudessaan.

Joskus myös niinkin yksinkertaiset asiat kuin kävely tai hyvän ystävän kanssa keskusteleminen voivat osoittautua samalla sekä terveiksi että mieltä parantaviksi keinoiksi.

Opi purkamaan sydäntäsi

Sydämen purkaminen on painon riisumista ja emotionaalisen taakan keventämistä sekä niiden kivilaattojen pois heittämistä, jotka ovat estäneet meitä liikkumasta eteenpäin. Mutta kuitenkin, kuinka voimme purkaa sellaisia tunteita, jotka ovat juuttuneet sisällemme?

 • Yhtenä vaihtoehtona on ammattilaisen apuun hakeutuminen.
 • Keskustelu työkavereiden kanssa, hyvien ystävien tai samassa tilanteessa olevien ihmisen kanssa voi myös auttaa.
 • Päiväkirjan pitäminen on myös erittäin puhdistavaa ja vapauttavaa.
 • Liikunnan harrastaminen, maalaaminen tai minkä tahansa muun itselleen miellyttävän aktiviteetin tekeminen voi auttaa minimoimaan negatiivisia jännitteitä ja tunteita.

Lopuksi on vielä todettava, että emotionaalisen uupumuksen hallitsemiseksi ei riitä, että otamme käyttöön vain yhden yllä mainituista vaihtoehdoista: ihanteellista olisi hyödyntää niitä kaikkia, unohtamatta koskaan ammatillisen avun painoarvoa. Aloita jo tänään, sillä henkisen taakan poistaminen hartioiltasi on mahdollista.