Logo image
Logo image

Epätyypillinen masennus on vaikeasti diagnosoitava ongelma

4 minuuttia
Ongelma epätyypillistä masennusta koskien on se, että ihminen ei tällöin ole tietoinen siitä, mitä hänelle tapahtuu. Olo on väsynyt ja tavallista uupuneempi, mutta oireita ei pystytä huomaamaan tarkemmin. Tässä artikkelissa kerromme lisää epätyypillisen masennuksen havaitsemisesta ja hoidosta.
Epätyypillinen masennus on vaikeasti diagnosoitava ongelma
Viimeisin päivitys: 18 lokakuuta, 2018

Epätyypillinen masennus on vakavan masennuksen alakategoria. Tätä tilaa on hyvin vaikeaa diagnosoida, sillä sen oireet voivat muistuttaa sellaisten tavallisten ongelmien merkkejä kuten uupumuksen, stressin tai jopa aineenvaihdunnan häiriöiden.

Joskus tunne-elämän ongelmia koskien kannattaa ottaa huomioon se, että ihmiset eivät aina ole täysin tietoisia siitä, mitä heille tapahtuu. Lisäksi ihmisen ongelmissa ei välttämättä ole kyse vain yksinkertaisesta uupumuksesta tai vaikeiden aikojen läpikäymisestä.

Lääkäri on epäilemättä se ensimmäinen henkilö, jonka tulisi huomata tällaiset oireet. On tärkeää muistaa, että epätyypillisen masennuksen oireet saattavat joskus näyttäytyä ylimääräisen painon kerääntymisenä tai uneliaisuutena.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa enemmän tästä ongelmasta sekä korostaa sellaisia epätyypillisen masennuksen oireita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli itselläsi tai jollakin läheiselläsi ilmenee niitä.

Epätyypillinen masennus – kun kehoon sattuu, sillä sielu kärsii

Useimmat terveydenhoitoalan ammattilaiset käyttävät perustason oireiden etsintää masennuksen tunnistamiseksi: toistuvat negatiiviset ajatukset, tunne avuttomuudesta, unettomuus ja itsemurha-ajatukset.

Tämän perusteella voidaan sitten tehdä tarkempi diagnoosi masennuksen tyypin määrittämiseksi. Siten voidaan saada selville se lääke- ja terapeuttinen hoito, jota tulisi potilaalle tarjota.

Epätyypillinen masennus ei kuitenkaan ole yhtä selkeä asia, ennen kuin henkilöllä on itsemurha-ajatuksia. Luonnollisesti tämä on hälytysmerkki, johon sekä potilaan että tämän perheen tulisi reagoida hakemalla apua.

Tätä ennen on kuitenkin jo tapahtunut niin, että potilaan elämänlaatu on kärsinyt merkittävillä tavoilla.

Katsotaan sitten tarkemmin eräitä epätyypillisen masennuksen perustavanlaatuisia piirteitä – jatka lukemista, jotta osaisit omalla tai läheistesi kohdalla reagoida tarpeen vaatiessa!

Lue aiheesta lisää: Jooga auttaa masennuksen parantamisessa

Some figure

Fyysiset oireet

Ne ihmiset, joilla on epätyypillinen masennussaavat usein lisäkiloja ilman, että he tietäisivät syytä tähän.

Se ei tarkoita ainoastaan sitä, että nälkää ja ahdistuneisuutta esiintyy enemmän kuin normaalisti. Ihmisen aineenvaihdunta nimittäin todella muuttuu, ja tämä tekee luonnollisesti rasvan kertymisen helpommaksi.

Toinen tavallinen oire on uupumus ja fyysinen kipu, ja tämä koskee etenkin käsivarsia ja jalkoja. Ne saattavat tuntua todella raskailta, ja joinakin päivän aikoina voi olla vaikeaa liikkua.

Tämä uupumus saa aikaan sen, että ihmisellä on vain vähän tai ei lainkaan halua olla osana hoitamassa jokapäiväisiä askareita. Lopulta hän saattaa eristäytyä tavallisista sosiaalisista aktiviteeteista.

Hypersomnia

Kun ihmisellä on epätyypillinen masennus, hän saattaa nukkua äärimmäisen pitkiä aikoja.

Tästä ongelmasta kärsivät saattavat nukkua jopa kymmenen tuntia putkeen. Tämä saa heidät olemaan jatkuvassa uupumuksen tilassa sekä tuntemaan olonsa heikoksi. Lisäksi henkilö kokee todellisuutensa olevan kuin unta, jota hän ei voi hallita.

Yliherkkyys

Tämä mielialahäiriö tekee ihmisestä ärtyneen, huonotuulisen ja kyvyttömän kokemaan myönteisiä tunteita.

Hän saattaa nähdä viihtymisen, rentoutumisen, naurun ja juhlinnan etäisinä asioina, ja hauskaa pitävät ihmiset voivat tuntua ärsyttäviltä tai jopa käsittämättömiltä.

Ja tämän kaiken lisäksi ihmisellä alkaa usein olla katastrofiajatuksia. Hän uskoo, että mikä tahansa mitä hän tekee, tulee kuitenkin päättymään huonosti, joten ei kannata tehdä mitään tai reagoida. Henkilö kokee, ettei hän pysty hallitsemaan mitään.

Lue aiheesta lisää: Mikä ero on surulla ja masennuksella?

Some figure

Suuren ahdistuksen aikaa

Lisääntynyt ahdistuneisuus on myös asia, joka liittyy tämän tyypin masennukseen.

Kummallista kyllä, epätyypillisestä masennuksesta kärsivä ihminen on hyvin tietoinen siitä, kuinka puolustuskyvytön hän on. Hän tuntee olonsa huonoksi tämän vuoksi, mikä saa aikaan sen, että hän torjuu itsensä – tämä luo sitten vielä enemmän ahdistuneisuutta.

On tavallista, että ilmenee on rauhallisuuden ja uupumuksen, kuten myös stressin, hermostuneisuuden ja ahdistuneisuuden aikoja.

Luonnollisestikin tällä voi olla suuri vaikutus henkilön työ- ja sosiaaliseen elämään.

Mikä saa aikaan epätyypillisen masennuksen kehittymisen?

Tämä masennuksen tyyppi koskettaa sekä miehiä että naisia.

Kuten on aina tämän tyypin sairauksien kohdalla, on niitä jotka pyytävät apua, kuten myös niitä jotka pystyvät paremmin hallitsemaan tilaansa ja saamaan oloonsa tunnetason helpotusta.

Toisaalta taas on niin, että ei ole mitään erityistä ja ainoata syytä siihen, että ihmiselle tulee epätyypillinen masennus. Kyseessä on todellisuus, jolla on monta puolta.

Katsotaan sitten tarkemmin tämän häiriön mahdollisia aiheuttajia.

Mahdolliset syyt epätyypilliseen masennukseen

Tällä tilalla on usein syy ihmisen perintötekijöissä.

Jos vanhemmillasi siis oli tämä sairaus, sinulla on tavallista suurempi riski saada se itse, mikäli elämässäsi tulee eteen jotakin vaikeaa. Tällainen tilanne voi olla menetys, ero, traumaattinen tilanne tai muu vastaava asia.

Asiantuntijat selittävät, että yleensä tämä sairaus kehittyy kahden tekijän yhdistelmänä: onnettomuus tai trauma, ja myös perintötekijöiden tuottama alttius masennukselle.

Toisinaan sitten tämä voi olla tulosta siitä, että ihminen tekee liian paljon liian monia asioita. Perheen sisäiset ongelmat, onneton olo, päivittäinen stressi ja vaikeudet omien tunteiden hallinnan opettelussa ovat asioita, jotka voivat saada aikaiseksi tämän tyyppisen mielentilan.

Some figure

Hoito

Tätä sairautta hoidetaan moniulotteisesti, mikä käsittää lääkkeet, psykologisen terapian, sosiaalisen tuen ja muutoksia elämäntyylissä.

Epätyypillinen masennus kehittyy ja katoaa yleensä kahden vuoden aikavälillä.

Tässä on kuitenkin kyseessä vakavan masennuksen alaluokka, mikä tarkoittaa sitä, että ihmisellä on haaste, joka vaatii läheisten perheenjäsenten ja ystävien valvontaa, kärsivällisyyttä ja sympatiaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parker, G., Roy, K., Mitchell, P., Wilhelm, K., Malhi, G., & Hadzi-Pavlovic, D. (2002). Atypical depression: A reappraisal. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.159.9.1470
  • Singh, T., & Williams, K. (2006). Atypical depression. Psychiatry.
  • Yoon, H. K., Kim, Y. K., Lee, H. J., Kwon, D. Y., & Kim, L. (2012). Role of cytokines in atypical depression. Nordic Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.3109/08039488.2011.611894
  • Thase, M. E. (2009). Atypical depression: Useful concept, but it’s time to revise the dsm-iv criteria. Neuropsychopharmacology. https://doi.org/10.1038/npp.2009.100
  • Horwath, E., Johnson, J., Weissman, M. M., & Hornig, C. D. (1992). The validity of major depression with atypical features based on a community study. Journal of affective disorders, 26(2), 117-125.
  • Depresión atípica – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 18 June 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/atypical-depression/symptoms-causes/syc-20369747

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.