Tunteiden tukahduttaminen haittaa maksan toimintaa

Mikäli haluat edistää maksan toimintaa, sinun tulee suorittaa oikealla käsivarrella tehtäviä liikkeitä. Oikeanpuoleisen käsivarren liikuttaminen hieroo ja stimuloi maksaa.
Tunteiden tukahduttaminen haittaa maksan toimintaa

Viimeisin päivitys: 12 tammikuuta, 2019

Artikkeleissamme on useampaan otteeseen mainittu eri tekijöitä, jotka saattavat olla maksalle haitallisia, kuten huono ruokavalio, saasteet ja ympärillämme olevat myrkylliset aineet. Kuitenkin monet, jotka huolehtivat itsestään ja ottavat yllämainitut tekijät huomioon, kärsivät silti maksaongelmista. Mistä se johtuu? Tässä artikkelissa selitämme, kuinka tukahduttamamme negatiiviset tunteet haittaavat maksan toimintaa, erityisesti vihan tunne. Kerromme myös, kuinka voit luonnollisin keinoin parantaa maksasi hyvinvointia

Tukahdutetut tunteet haittaavat maksan toimintaa

Mitä maksa pitää sisällään?

Muinaisen kiinalaisen lääketieteen mukaan kukin sisäelimistämme on yhteydessä tiettyyn tunteeseen, joka vaikuttaa kyseiseen elimeen voimakkaasti. Tämä antaa meille aavistuksen siitä, mitkä tunteet saattavat johtaa tiettyihin kroonisiin sairauksiin. Esimerkiksi keuhkot ovat yhteydessä surun tunteeseen ja munuaiset pelon tunteeseen.

Maksan toimintaa puolestaan haittaavat vihan ja turhautumisen tunteet; kaksi tunnetta, joita ei koskaan tulisi tukahduttaa tai kätkeä, sillä se antaa niille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan maksaan samalla tavalla kuin jos söisit lautasellisen erittäin rasvaista ruokaa.

Viha ja muut tunteet

Vaikka keskitymmekin tässä artikkelissa vihan tunteeseen, pitäisi meidän myös ottaa huomioon muut samankaltaiset tunteet kuten katumus, katkeruus ja ärsytys, jotka ovat yhtä lailla haitallisia.

Lisäksi liiallinen tukahdettu viha saattaa tukkeuttaa maksan toimintaa, mikä voi olla äärimmäisen haitallista ja aiheuttaa fyysistä epämukavuutta (lihasjännitystä niskassa ja hartioissa, päänsärkyä, näköongelmia, jne.) luoden kierteen, josta on hankala päästä irti. Pitkään jatkuneena tilanne voi johtaa krooniseen sairauteen. 

Miten tunteita siis pitäisi ilmaista?

Ratkaisu, joka liittyy näiden tunteiden ilmaisemiseen, ei ole niin helppo kuin miltä se näyttää. Tämän kaltaisista ongelmista kärsivät ihmiset tietävät, kuinka vaikeaa on muuttaa tyypillisiä reaktioita jokapäiväisissä tilanteissa. Näemme jatkuvasti ihmisiä, jotka reagoivat tilanteisiin toistuvasti vihanpurkauksilla, ja on helppo päätellä, ettei se ole terveellistä. Itse asiassa henkilöt, jotka reagoivat tilanteisiin suuttumalla, kärsivät todennäköisemmin sydänongelmista jossain vaiheessa elämäänsä.

Mikä siis on ratkaisu asiaan? Käydäänpä läpi muutama neuvo, joiden avulla voit suojella maksasi – sisäelintä, joka tyypillisimmin kärsii näistä negatiivisista tuntemuksista.

Tunteet on tärkeää käsitellä, jotta ne eivät haittaa maksan toimintaa.

Meneillään olevan tilanteen käsittäminen

Meneillään olevan tilanteen ymmärtäminen on ensimmäinen askel, joka ehkäisee tämän tyyppisten intensiivisten tilanteiden toistumisen yhä uudelleen ja uudelleen. Sinun tulee ensin oppia tuntemaan itsesi, tunnistamaan sellaiset ihmiset, jotka saavat sinut suuttumaan ja löytää keino, jolla pystyt välttämään tälläisen reaktion, ja useimmiten tämä keino on hymyileminen tai vain hiljaa oleminen.

Tällaisissa tapauksissa voi käydä terapeutilla, joka auttaa hallitsemaan tunteita. Toinen vaihtoehto on kokeilla homeopaattisia lääkkeitä kuten Bach-kukkaterapiaa, joka on luonnollinen vaihtoehto ilman sivuvaikutuksia ja joka saattaa yllättää nopeilla ja myönteisillä tuloksillaan.

Opettele kommunikoimaan

Ensimmäinen askel tunteiden tukahduttamisen lopettamisessa on opetella kommunikoimaan. Sinun täytyy opetella puhumaan tyynesti tunteistasi ja sinua loukkaavista asioista etenkin rakastamiesi ihmisten kanssa, mutta myös niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa olet päivittäin tekemisissä, kuten työkavereiden kanssa. Tämä on vaikea askel ottaa, mutta sen tuomat positiiviset tulokset rohkaisevat jatkamaan eteenpäin.

Harrasta liikuntaa

Liikunnan harrastaminen on yksi parhaista ratkaisuista moniin ongelmiin. Tässä tapauksessa liikkuminen on hyvästä, koska se auttaa sinua pääsemään eroon fyysisestä jännityksestä. Mikäli haluat parantaa maksan toimintaa, sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla liikuntamuotoja, jotka saavat sinut liikuttamaan oikeaa käsivarttasi. Kun liikutat oikeanpuoleista käsivartta, hierot ja stimuloit samalla myös maksaa, joten kokeile eri liikuntavaihtoehdoista esimerkiksi tennistä tai nyrkkeilyä sen mukaan, miten intensiivistä liikuntaa suosit.

Lisäksi toisinaan on hyvä liikkua luonnossa ja vaikka huutaa niin lujaa kuin vain suinkin voit. Älä epäröi tämän neuvon testaamista, sillä siitä on enemmän hyötyä kuin kenties saattaisi arvata.

Luonnossa liikkuminen auttaa tunteiden käsittelyyn.

 

Itseilmaisu

On olemassa monia tapoja ilmaista itseään, erityisesti mikäli sanojen kautta kommunikoiminen on haasteellista. Taide on erinomainen keino ilmaista tunteita, ja monet introvertit päätyvät usein käyttämään tätä ilmaisukeinoa ja kehittyvät esimerkiksi lahjakkaiksi muusikoiksi. Älä siis epäröi etsiä itsellesi sopivaa taidemuotoa, joka antaa mahdollisuuden nauttia itsestäsi ilman minkäänlaista valvontaa tai odotuksia.

Voit ilmaista itseäsi mm. taiteen avulla.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casado Morales, María Isabel. Ansiedad, stress y trastornos psicofisiológicos. Diss. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 1994.
  • Fernández-Abascal, Enrique G. “Ira y Hostilidad en los trastornos coronarios.” anales de psicología 10.2 (1994): 177.
  • Lee YS, Ryu Y, Jung WM, Kim J, Lee T, Chae Y. Understanding mind-body interaction from the perspective of East Asian medicineEvid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:7618419. doi:10.1155/2017/7618419
  • Morales, María Isabel Casado, et al. “El estudio de la ira en los trastornos cardiovasculares mediante el empleo del Inventario de Expresión de Ira Estado-Rasgo-STAXI.” Ansiedad y Estrés3.1 (1997): 5-20.
  • Pacific College of Health and Science. Emotions and Traditional Chinese Medicine.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.