Mikä ero on surulla ja masennuksella?

· kesäkuu 12, 2017

Sekoitamme usein surullisen olon masennukseen. Vaikka molemmissa tunteissa on tiettyjä samoja asioita, ne ovat myös erilaisia monilla tavoilla, ja näistä eroista kannattaa olla tietoinen.

Haluatko tietää, mikä ero on surullisuudella ja masennuksella? Tässä artikkelissa kerromme kyseisestä tärkeästä aiheesta tarkemmin, joten jatka lukemista!

Suru on yksi porras masennuksen alapuolella

surullinen vai masentunut

 

Vaikka käytämmekin joskus lausahdusta ”olen masentunut” arkipäiväisten vastoinkäymisten yhteydessä (esimerkiksi kamalan työpäivän jälkeen, tai kun voimakas sadekuuro on kastellut vaatteemme, tai mikäli lempijoukkueemme on hävinnyt suuren ottelun), nämä tilanteet liittyvät vain surullisuuteen tai onnettomaan oloon.

Surullisuus on luonnollinen reaktio valitettavaan asiaan, ja se on negatiivinen tilanne sekä turhautuneisuutta, joten on tavallisempaa tuntea itsensä surulliseksi kuin masentuneeksi.

Musertunut ja surullinen olo on tavallinen tunne eron jälkeen, rahavaikeuksissa tai silloin kun johonkin tavoitteeseen ei yksinkertaisesti voida päästä, sillä emme ole robotteja tai koneita. Suru on kuitenkin kaukana siitä vakavasta sairaudesta, joka masennus on.

Suru, jota hetkittäin tunnemme, katoaa täysin ajan kuluessa tai jos löydämme ratkaisun ongelmaan. Sillä ei ole mitään tekemistä sen vakavuuden tai tärkeyden kanssa, joka liittyy surun laukaisemaan asiaan.

Käymme lävitse suremisen vaiheet ja ymmärrämme sitten, että elämä jatkuu – vaikka rakastettu ihminen kuolee, tai mikäli muutamme maailman toiselle puolelle tai käymme läpi avioeron.

Lue aiheesta lisää: Masennus ja suru ovat kaksi eri asiaa

Emme siis tarkoita tällä masennusta, vaan tavallista reaktiota ikävissä tilanteissa. Ihminen kärsii tällöin siksi, että hänellä on tunteet ja koska kyseinen tilanne on jättänyt häneen syvän jäljen.

Se suru, jota näinä hetkinä tunnemme, saattaa tulla myös muiden oireiden kanssa, kuten apatian, unettomuuden tai päänsärkyjen, mutta nämä tilanteet ovat silti kaukana masennuksesta.

Mitä siis suru oikeastaan on? Jotta asia olisi selkeä, voidaan sanoa, että suru on luonnollinen tunnetila, ja se on reaktio, joka liittyy tiettyyn jaksoon tai tilanteeseen. Kaikki ihmiset ovat joskus elämässään surullisia.

Mitä masennus on?

naisen suru

Katsotaan sitten masennuksen piirteitä. Aloitetaan sen lääketieteellisellä määritelmällä, jonka mukaan kyseessä on mielen sairaus ja mielialaan liittyvä häiriö. Se luokitellaan eri tavoin riippuen siitä, mitä oireita potilaalla on.

Masennusjaksojen pituus voi vaihdella viikoista vuosiin. Ne, joilla tällainen jakso on meneillään, tarvitsevat ammattiapua.

Psykiatri tai psykologinen neuvonta on elintärkeä apu, jotta ihminen voisi nauttia elämästään kaikin tavoin uudelleen.

Jotta sinut voitaisiin diagnosoida masentuneeksi, täytyy vähintään näiden viiden oireen näkyä (seuraava lista on vain ohje, ja joka tapauksessa täytyy ottaa avuksi terapia):

 • ärtyneisyys suurimman osan ajasta
 • surullisuus koko päivän ajan ilman mitään selkeää syytä
 • lasku tai suuri vähentyminen mielihyvässä ja kiinnostuneisuudessa päivittäisiä asioita kohtaan (etenkin niitä, jotka ihmiselle olivat ennen kiinnostavia)
 • muutokset painossa tai ruokahalussa
 • ongelmat nukahtaa tai liian suuri unentarve
 • levottomuus päivittäin
 • hitaus liikkeissä
 • väsymys
 • alhainen energia
 • kyvyttömyys tehdä päätöksiä
 • tunteet syyllisyydestä ja arvottomuudesta
 • ajatukset kuolemasta tai itsemurhasta
 • ongelmat keskittyä tai olla luova

Vaikka nämä oireet voivatkin ilmaantua myös silloin kun ihminen on surullinen, erona on se, että kun olet masentunut, et tiedä syytä siihen, miksi olet tällainen, tai sitten syy on vaikea saada selville.

Sen sijaan suru ilmaantuu tietyn tilanteen jälkeen, josta oireet ovat merkkejä.

Kuinka erottaa suru masennuksesta?

suru vai masennus

On hyvin tärkeää olla selkeä sen suhteen, mitä piirteitä näihin kahteen oloon liittyy, vaikka ne vaikuttavatkin joskus samanlaisilta, eikä niitä aina pystytä erottamaan toisistaan.

 • Jos voit määrittää syyn oireisiin, sitten kyseessä on surullisuus. Jos mietit ongelmaa ja löydät siihen ratkaisun, pystyt tällöin parantamaan tunteitasi.
 • Jos taas kyseessä on masennus, sinulla on krooninen ja yleisluontoinen surullisuus. Ei ole mitään yhtä tiettyä tekijää, joka tämän tunteen aiheuttaisi (ja usein sitä ei voida löytää edes terapian avulla).
 • Vaikutukset ihmiseen voivat olla kaiken tyyppisiä, ja seuraukset tuntuvat ihmissuhteissa (parisuhteessa, perheessä, ystävyyksissä, työssä, jne.).

Masennus tekee elämästä vähemmän kiinnostavan, miellyttävän ja jännittävän. Se on yhtä kuin asioiden järkevyyden katoaminen ja elinvoiman väheneminen.

Se poistaa motivaation ja mielihyvän mistä tahansa tekemisestä, ja masennus saa ihmisen muuttumaan turhautuneeksi, vastahakoiseksi, kärsimättömäksi ja vihaiseksi.

Lue aiheesta lisää: 6 ahdistusta ja masennusta aiheuttavaa ruokailutottumusta

Moni miettii vastausta tähän kysymykseen: ”Kuinka voin selvittää, olenko masentunut?”

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että jotta voisit tietää että kyseessä on tämä sairaus, tulee olla kulunut jo pitkään siitä kun ensimmäiset oireet alkoivat ilmaantua.

Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen ei välittömästi ymmärrä, että hänellä on tunnetason häiriö.

On olemassa testi, joka on nimeltään Goldberg Anxiety and Depression Scale, ja psykologit käyttävät sitä selvittääkseen mikä potilaan tila on. Tämä diagnoosi tehdään esittämällä sarja kysymyksiä.

Terapiassa voit valita myös täysipainoisemman testin, jonka nimi on Self-applied Zung Depression Scale, ja se lisää laajuutta hiukan enemmän. Sen avulla voit katsoa syvällisempiä aiheita.

Älä jätä masennusta huomiotta, sillä 5 % maailman väestöstä kärsii tästä sairaudesta (se vaikuttaa naisiin enemmän kuin miehiin). Se voi myös johtaa itsemurhayrityksiin tai muuttua painajaiseksi kärsijälle ja hänen ympärillään oleville, vaikka ihminen ei yrittäisikään itsemurhaa.