Jooga auttaa masennuksen parantamisessa

Oletko koskaan käynyt joogatunnilla? Mietitkö, olisiko se sinulle oikea vaihtoehto? Tutkimukset ovat osoittaneet, että jooga sopii ihanteellisesti ihmisille, jotka kärsivät ahdistuksesta, stressistä ja - tämän artikkelin pääaihe - masennuksesta.
Jooga auttaa masennuksen parantamisessa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko ollut alakuloinen viime aikoina? Törmäsitkö vanhaan “ystävään”, masennukseen?

Masennus on yhä yksi pahimmista nykyajan ongelmista. Se on sairaus, joka on kohdattava koko voimalla.

Ongelmia syntyy silloin, kun haluaisit taistella masennusta vastaan, mutta sinulta puuttuu siihen vaadittava voima. Itse asiassa tämä on yksi masennuksen oireista: haluttomuus tehdä mitään.

Emme tarkoita vain niitä pieniä nautintoja, jotka eivät tuo sinulle enää iloa tai aiheuta mitään muitakaan tuntemuksia. Johtuuko se siitä, että olet muka muuttunut niin paljon? Ei. Kaikki johtuu masennuksesta.

Nykyään on harvinaista löytää ihmistä, joka ei söisi lääkkeitä masennukseensa. Valitettavasti lääkkeiden käytöllä voi kuitenkin olla tuhoisia seurauksia.

Miksi et siis kokeilisi luonnollisempia hoitomuotoja masennuksen parantamisessa? Miten olisi vaikka jooga?

Jooga, erinomainen korvike lääkkeille

joogaa rannalla

Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että joogakaan ei ole mikään yksinkertainen ja nopea hoito masennuksen parantamisessa. Kuten minkä tahansa lääkityksen ja hoidon kohdalla, joogasta on apua, mutta se ei ole lopullinen ratkaisu.

Monet tutkimukset ovat vahvistaneet joogan hyödyt. Esimerkiksi Indian Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa mainitaan seuraavat joogan hyödyt masennuksen parantamisessa:

  • Se auttaa vähentämään ahdistusta ja stressiä.
  • Se auttaa pääsemään paremmin kosketuksiin oman mielialan kanssa.
  • Kykenet hallitsemaan tunteitasi tehokkaammin.
  • Kykenet kohtaamaan eri tilanteet psyykkisesti vahvempana.

Nämä ovat vain joitakin joogan tarjoamista hyödyistä, ja nämä kaikki saat lyhyistä 15-45 minuutin harjoituksista.

Jokainen vähintään kerran joogatunnilla käynyt henkilö muistaa varmasti hyvin sen fyysisen ja psyykkisen rentoutumisen tunteen tunnin jälkeen.

Täydellinen vasta-aine moniin ongelmiin

joogaa vuoren päällä

Joogaa voidaan hyödyntää lukuisten eri sairauksien hoidossa, mutta se sopii erityisesti sellaisiin sairauksiin, jotka vaikuttavat sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.

Masennus on enemmän kuin psyykkinen tila – se ilmenee myös fyysisesti. Migreenit, vatsakivut, sydämentykytykset… Kaikki nämä oireet voivat johtua masennuksesta.

Joogan avulla voit hoitaa näitä hengityselimistön ja ruoansulatusjärjestelmän ongelmia, jotka periaatteessa varoittavat sinua siitä, että jokin on vialla elimistössäsi. Ne ovat vain herätyssoitto sille, että sinulla on hoitoa vaativa ongelma.

Joogan avulla kykenet lisäksi poistumaan kotoasi ja kommunikoimaan muiden ihmisten kanssa, sen sijaan että lukittautuisit sisälle ja lisäisit masennustasi entisestään.

Vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa, poikkeaminen tutuista kaavoista, liikunta sekä mielen rentouttaminen ja rauhoittaminen ovat parasta lääkettä taustalla vaanivaan katalaan masennukseen.

Kohota mielialaasi

nainen meditoi

Kun masennus ilmestyy, kaikki tuntuu muuttuvan yhtäkkiä synkäksi ja pessimistiseksi. Todellisuudessa näin ei ole – se on vain tapa, jolla mielesi tarkastelee maailmaa.

Jos olet surullinen, kaikki ympärilläsi vaikuttaa negatiiviselta ja uskot, että pahoja asioita tapahtuu aina sinulle. Jooga voi saada sinut tiedostamaan, että tuon asenteen muuttaminen on vain sinusta itsestäsi kiinni.

Joogaamalla opit paremmin tulkitsemaan mielialaasi ja tiedostamaan, mitä tunnet. Ainoa tapa, jolla voit alkaa käsitellä noita negatiivisia ajatuksia, on ymmärtämällä omia tunteitasi.

Joogan harrastaminen lisäksi jotkut syövät pieniä määriä lääkkeitä, mikä tekee siitä epäilemättä vieläkin tehokkaamman harjoituksen.

meditointia rannalla

Älä jätä lukematta: 6 vakavan ahdistuksen seurausta

Tämän ikivanhan harjoituksen avulla parannat notkeuttasi ja tasapainoasi – et pelkästään fyysisesti, vaan myös psyykkisesti. Joogan avulla opit tuntemaan itseäsi ja paranet sisältä käsin.

Vapauta itsesi masennuksesta tekemällä jotakin uutta ja erilaista, joka tulee olemaan lopulta hyväksi sinulle. Masennus voi sitoa sinua, mutta etkö sinä itse ole oman elämäsi päähenkilö?

Älä anna masennuksen ottaa ohjaksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cramer, H., Lauche, R., Langhorst, J., & Dobos, G. (2013). Yoga for depression: A systematic review and meta-analysis. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.22166
  • Pilkington, K., Kirkwood, G., Rampes, H., & Richardson, J. (2005). Yoga for depression: The research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013
  • Field, T., Diego, M., Hernandez-Reif, M., Medina, L., Delgado, J., & Hernandez, A. (2012). Yoga and massage therapy reduce prenatal depression and prematurity. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2011.08.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.