6 vakavan ahdistuksen seurausta

Koska jokainen ihminen kokee ahdistuksen omalla tavallaan, epätavallisemmat seuraukset ahdistuksesta vaihtelevat ihmisestä riippuen, ja niiden lievittämiseksi tarvitaan monenlaisia tekniikoita.

Ei ole kovin todennäköistä, että ihminen ei koskaan olisi hermostunut tai ahdistunut – näin käy lähes välttämättä jossakin elämänvaiheessa.

Olipa kyseessä sitten julkinen puhuminen tai rahallisen avustuksen hakeminen (nämä ovat vain tavallisia esimerkkejä), ahdistus ja huoli voivat vaikuttaa syvällisellä tavalla ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveyteen silloin, kun kärsimys lisääntyy.

Ne voivat myös aiheuttaa sellaisia kummallisia oireita, jotka ovat muutakin kuin vain tyypillistä päänsärkyä tai liiallista hikoilua.

Mistä sitten voit tietää, jos ahdistuksesi tila on mennyt sen ylitse, mikä on normaalia? Tämänkertaisessa artikkelissa kerromme muutamista epätavallisemmista ahdistuksen oireista, joita et ehkä ole tiennyt edes olevan olemassa.

Jatka siis lukemista, ja jos tunnistat näitä jossakin vaiheessa omassa itsessäsi, on aika hakea apua tilanteeseen.

1. Sekavuus tai muutokset hahmotuskyvyssä

Haluusinaatiot

Hallusinaatiot voivat vaihdella ihmisestä riippuen sen mukaan, kuinka paljon stressiä hänellä on.

Jotkut ovat kertoneet nähneensä sekavuutta tai värejä silloin tällöin. Toisilla taas näkyy varjoinen hahmo, joka tuo henkilölle suurta pelkoa.

Jos sinulla on paljon stressiä, sinulla saattaa olla vaikeuksia tunnistaa ympäristösi ulottuvuuksia, kuten pituutta ja tilavuutta, tai voi olla vaikeaa suhtautua sinua ympäröivään alueeseen.

Käsityksesi ajasta ja tilavuudesta voivat vääristyä etenkin vaikeiden ahdistuskohtausten aikana.

Ahdistus voi saada aikaan alkukantaisen reaktion stimulointiin, pelkoon tai huoleen. Tällainen on esimerkiksi pupillin laajentuminen, jotta valoa pääsisi silmään sisään enemmän.

Jos henkilöllä on näitä epätavallisia ahdistuksen oireita, hänen näkökykynsä voi muuttua ja keskittyminen vaikeutua usein juuri sellaisina hetkinä, jolloin nämä reaktiot haittaavat erityisen suuresti.

2. Ahdistus aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsan turpoamista

Vatsavaivat

Kuten jo epäilemättä tiedätkin, ilmavaivat ovat yksi kaikkein epämukavimmista ja nolottavimmista tilanteista, joita ihmisen eteen julkisuudessa tulee. Lisäksi ne ovat joskus seurausta ahdistuksesta, vaikka ne kuuluvatkin epätavallisempiin oireisiin.

On tietysti totta, että kaikki ilmavaivat ja vatsan turpoaminen eivät johdu ahdistuksesta, mutta monen kohdalla näillä on havaittu olevan yhteys.

Tässä on kyse ongelmasta, joka usein liittyy huonoon ruoansulatukseen ja vajaavaiseen hengitykseen, jotka ovat usein ahdistuksen tulosta. Onkin tavallista, että ne, joilla on jatkuvasti ahdistuskohtauksia, saavat kyseisiä oireita.

3. Hormonaaliset ongelmat

Ahdistus voi vaikuttaa kehon systeemeihin monella tapaa, ja yksi alttiina oleva osa on umpieritysjärjestelmä. Se vastaa siitä, että ne kehon rauhaset tasapainottuvat, jotka tuottavat ihmisen hormoneja.

Aivojen viestien häiriintyminen stressin ja huolten aikana voivat aiheuttaa epäsäännöllisyyttä hermostossa, ja se puolestaan voi muuttaa hormonien erittymistä.

4. Iho-oireet

Ahdistus voi aiheuttaa aknea

Ihottuma tai akne on hyvin tavallinen ahdistuksen oire. Saatat nähdä finnejä nenäsi, otsasi ja poskiesi alueilla.

Ongelma katoaa sitten, kun tunnet olosi paremmaksi, ja se tulee takaisin kun olet taas stressaantunut. Jos stressin taso kasvaa pahemmaksi, voit kokea ihottumaa ja ihon muutakin ärtymistä.

Mikään hoito ihottumaan ja akneen ei tällöin tule auttamaan, jos et vähennä ahdistuksesi ja stressisi tasoja.

5. Ahdistus voi aiheuttaa hiustenlähtöä

Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta ahdistus voi vaikuttaa ihmisen ulkonäköön. Vaikka hiustenlähtö ei olekaan tavallinen oire ahdistuksesta, se on kuitenkin hyvin mahdollinen.

Kun mielesi on ahdistuneessa tilassa, imusuonirauhaset muuttavat proteiinia sokeriksi, jotta saisit heti energiaa käyttöösi. Tämä saa aikaan sen, että kehosi alkaa luoda uusia ravinteita, jotta se voisi korvata ne, jotka ovat tulleet käytetyiksi.

Tämä prosessi vapauttaa vapaita radikaaleja, minkä vuoksi tarvitaan lisää energiaa, jotta kehossa voitaisiin taistella niitä vastaan. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että niissä elintärkeissä ravinteissa tapahtuu vähentyminen, joita tarvittaisiin terveeseen hiustenkasvuun.

6. Vaikeudet nukkua sekä muut harvinaisemmat ahdistuksen oireet

Ahdistus aiheuttaa unettomuutta

Vaikeudet nukkua ja pysyä unessa ovat yhteydessä suureen kirjoon terveysongelmia, ja näihin kuuluu sekä fyysisiä että psykologisia asioita.

Ehkäpä sinäkin olet joskus pyörinyt tuskaisena sängyssäsi esimerkiksi ennen tärkeää haastattelua tai puhetta.

Jos kuitenkin huomaat, että makaat illalla valveilla huolestuneena tai hermostuneena tiettyjen ongelmiesi vuoksi tai mistä tahansa syystä, saattaa kyseessä olla ahdistuneisuushäiriö.

Tämä häiriö voi olla yhteydessä tiettyyn pelkoon tai johonkin epärationaaliseen, jota tapahtuu yön aikana. Siihen kuuluu usein lihasten jännittymistä kämmenissä, leuassa ja muissakin kehon osissa.

Tunnista oma reaktiosi ahdistukseen ja opi sopeutumaan siihen

Jokainen reagoi eri tavalla ahdistukseen, sillä ihmiset ovat erilaisia. Saattaa tuntua siltä, että toisilla on paljonkin ahdistusta, mutta tämä ei vaikeuta heidän elämäänsä juurikaan. Ja sen sijaan jotkut hajoavat heti, kun pieninkin stressi ilmaantuu heidän elämäänsä.

Siksi onkin niin, että jokin tietty huolen määrä saa aikaan toisissa erilaisia seurauksia kuin toisissa. Jos et koskaan itse ole kokenut esittelemiämme ahdistuksen epätavallisempia oireita, ei se tarkoita sitä, ettetkö koskaan olisi kärsinyt ahdistuksesta.

Jos sinulla kuitenkin on näitä oireita, on aika etsiä jotakin erilaista tapaa taistellaksesi paremmin ahdistuneisuuttasi vastaan.

Voit valita psykologisen hoidon tai ryhtyä tekemään rentouttavia asioita ja harjoitteita.