Masennus ja suru ovat kaksi eri asiaa

huhtikuu 14, 2017
Surulla ja masennuksella on paljon yhteistä, mutta toisin kuin masennus, suru on normaali psykologinen reaktio, ei mielenterveyden häiriö.

Sanoja ”suru” ja ”masennus” käytetään joskus sekaisin, mutta yleisesti ottaen ihmiset osaavat kyllä erottaa nämä asiat toisistaan. Suru on vain yksi niistä monista oireista, joita masennus aiheuttaa.

Suru ja masennus ovat monella tavalla samankaltaisia tiloja, mutta ne ovat toisaalta myös kaksi aivan eri asiaa. Nämä käsitteet sekoitetaan usein toisiinsa, ja joskus tuloksena voi olla vääriä tulkintoja tai väärinymmärryksiä.

                              Lue aiheesta lisää: Mitkä ovat surun fyysiset vaikutukset elimistöön?

Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä nämä kaksi termiä tosiasiassa tarkoittavat ja kuinka niitä käytetään oikein. Jatka lukemista – oletko itse tietoinen siitä, mitä eroa on surulla ja masennuksella?

1. Masennuksessa on kyse psykologisesta häiriöstä

Surullinen nainen

Surun ja masennuksen erona on se, että masennus on psykologinen häiriö, kun taas suru on tunne, jonka aiheuttaa jokin lähiaikoina ilmennyt tilanne.

Masennukseen kuuluu kuitenkin surua, kuten myös monia muitakin oireita. Näitä ovat myös apatia, tuska, ahdistus ja tunne toivottomuudesta.

    Lue aiheesta lisää: Kävely muuttaa aivoja ja lievittää masennusta

Suru on olosuhteisiin liittyvä tila, joka tulee kyllä ennemmin tai myöhemmin väistymään. Masennus sen sijaan on pitkään kestävä olotila, josta voi tulla krooninen sairaustila.

Psykologian asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jotta ihmisellä voitaisiin diagnosoida masennus, tämä edellyttää oireiden ilmenemistä ainakin kuuden kuukauden ajalta.

2.  Suru on ohimenevä mielentila

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, suru on ohimenevää, vaikka se voikin kestää luultua kauemmin.

Toisin kuin koskee masennusta, suru on tavallinen ja luonnollinen psykologinen reaktio, eikä siis mielenterveyden häiriö. Se on yksinkertaisesti sitä, että olosuhteet ovat vaikeat tai joku loukkaa meitä, ja tämä saa aikaan kyseisen tunteen ilmenemisen. Sitä ei voida välttää.

Peilikuva

Kaikesta tästä johtuen ei ole syytä olla äärimmäisen huolissaan surullisten tunteiden suhteen. Kyseessä on normaali tunne, jos menetät jonkun sinulle läheisen, tai jos vaikkapa eroat kumppanistasi tai joudut jättämään kotisi taaksesi.

Suru kertoo siitä, että jokin sinulle tärkeä asia on loppunut tai muuttunut, mutta ajan kuluessa tunne kyllä loppuu.

3. Apatia ja masennus

Apatia on energian vähäisyyttä ja haluttomuutta tehdä mitään. Tätä ilmenee niillä ihmisillä, joilla on masennusta ja jotka eivät koe olevansa kykeneviä hoitamaan päivittäisiä velvollisuuksiaan.

Esimerkkinä voisi olla tämä: masentunut ihminen ei ehkä pääse töihin, sillä hän ei pysty pääsemään ylös sängystä aamulla.

            Lue aiheesta lisää: Löydä itsellesi positiivinen itsetuntoharjoitus

Tätä ei tapahtu silloin kun ihminen on surullinen. Vaikka suru painaakin hartioita, henkilö pystyy hoitamaan asiansa ja päivittäiset velvollisuutensa, vaikka ne saatetaankin tehdä vähäisemmällä innostuneisuudella ja hilpeydellä.

Suru ei siis samalla tavalla vaikuta työhön ja velvollisuuksiin kuin masennus.

4. Entä jos suru jatkuu liian pitkään?

Masentunut perhonen

On tietysti totta, että yksi asia voi johtaa toiseen. Jos ihminen on surullinen pitkän aikaa, tuloksena voi olla masennusta.

Surullinen ihminen itkee, hänellä on huono itsetunto ja hän tuntee toivottomuutta ja hyödyttömyyttä. Maailma on muuttunut harmaaksi. Jos nämä tunteet jatkuvat pitkään, tuloksena voi olla syvä masennus.

Siksi psykologit mieluummin odottavat tietyn aikaa ennen kuin he vahvistavat, että kyseessä on todella masennus. On normaalia olla surullinen päivän, kahden päivän tai jopa viikon ajan. Jos kuitenkin olet surullinen kaksi kuukautta, tilanne ei ole sinulle hyväksi.

Kuten voit huomata, surullisuuden ja masennuksen väliset erot ovat huomattavat, vaikka yksi voikin olla oire toisesta.

Tulisi tietysti ottaa huomioon se, että vaikka surullisuus ei vaadikaan hoitoa tai terapiaa, masennusta tulisi hoitaa tehokkaalla tavalla. 

Surun kohdalla perheen tuki ja muutos ympäristössä saattavat olla riittävät hoidot. Masennusta koskien taas tilanne toimii erilaisella tavalla.

                    Lue aiheesta lisää: Mitä tehdä, kun mikään ei tuo onnellisuutta?

Naisen suru

Suru on monella tapaa erilainen tila kuin masennus. Sekaannus näitä kahta käsitettä koskien johtuu siitä, että käytetään sellaisia sanoja kuten ”masentava”, sekä käsitteen ”masennus” laaja-alaisesta näkymisestä.

Tällaisessa sekoittuneessa sanojen käytössä masentuneisuudella ei ole mitään tekemistä varsinaisen masennuksen kanssa. Epätarkka termien käyttö saattaa saada sinut kuitenkin epäilemään, mikä asioiden oikea merkitys onkaan.

Oletko itse joskus sekoittanut surullisuuden masennukseen?

UUTISIA VERKOSSA