Kuinka hallita stressiä kunnolla: 6 vinkkiä

Vaikeat ja stressaavat tilanteet uuvuttavat vähitellen, jos niitä ei osaa käsitellä oikein. On tärkeää tietää, kuinka hallita stressiä.
Kuinka hallita stressiä kunnolla: 6 vinkkiä
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Stressinhallinta on monimutkaista ja se voi muuttua noidankehäksi, joka, paradoksaalisesti, saa aikaan enemmän stressiä. Vaikka tiettyä määrää stressiä pidetään hyödyllisenä, koska se voi auttaa suoriutumaan vaikeista tilanteista kuten kokeista tai työvelvollisuuksista, päälle jäädessään stressi voi olla haitallista. Onneksi on olemassa menetelmiä ja tapoja, jotka voivat auttaa käsittelemään stressiä ja estämään sitä halvaannuttamasta meitä ja johtamasta hallitsemattomiin reaktioihin tai ahdistukseen ja jopa fyysisiin sairauksiin. Kuinka hallita stressiä?

Stressiä aiheuttavat ongelmat

Nainen ei tiedä, kuinka hallita stressiä

Stressi on kehon normaali reaktio vaikeisiin tilanteisiin. Lääkäri Hans Selye tunnisti kolme stressin vaihetta, jotka koemme stressaavissa tilanteissa.

1. Hälytysvaihe

Tämä on välitön reaktio vaaralliseen tai vaikeaan tilanteeseen. Syke nopeutuu, hormoneja kuten kortisolia vapautuu ja keho kokee adrenaliiniryöpyn, joka auttaa toimimaan.

2. Vastustusvaihe

Ensi-iskun jälkeen keho normaalisti rentoutuu ja palautuu normaaliin tilaan. Mutta jos stressiä aiheuttavasta tilanteesta ei pääse eroon, keho on edelleen hälytystilassa ja tottuu korkeaan verenpaineeseen ja kohonneisiin hormonitasoihin.

3. Uupumisvaihe

Stressistä tulee kroonista ja kehon voimavarat sen torjumiseksi ehtyvät. Tässä vaiheessa stressillä on sekä psyykkisiä että fyysisiä vaikutuksia:

  • Uupumus
  • Masennus
  • Burnout
  • Ahdistus
  • Heikentynyt immuunijärjestelmä
  • Ruoansulatus- sekä sydän- ja verisuonisairaudet

Stressaavia tilanteita ei aina voi välttää, mutta jos löydät keinon käsitellä niitä, voit ehkäistä tai vähentää monia stressin haitallisia seurauksia.

Kuinka hallita stressiä

Nainen tietää, kuinka hallita stressiä

Amerikan psykologiyhdistyksen (APA) mukaan on olemassa useita stressilajeja ja jokaisen tulisi löytää oma tapansa hallita stressiä. Jokaisen tulisi tunnistaa stressinsä aiheuttajat vähentääkseen sen vaikutuksia.

Tässä joitakin vinkkejä.

Ota etäisyyttä stressin aiheuttajaan hetkeksi

Kun olet tunnistanut stressaavan tilanteen, ota siihen etäisyyttä mahdollisimman paljon. Tässä ei ole kyse ratkaisua vaativan ongelman välttelemisestä, vaan tauon pitämisestä.

Harrasta liikuntaa

Liikunta auttaa hallitsemaan stressiä

Liikunta säätelee stressiin ja ahdistukseen liittyviä fysiologisia prosesseja. Tutkimus, jossa tarkasteltiin 288:a perhettä 10 vuoden ajan, osoitti, että liikuntaa harrastavilla oli vähemmän ahdistusta ja he pääsivät yli stressin alkuvaiheista paljon nopeammin kuin he, jotka eivät liikkuneet lainkaan.

Tämä johtuu liikunnan aiheuttamista reaktioista kehossa:

1. Liikunnan aikana elimistö vapauttaa endorfiineja, jotka ovat kehon tuottamia luontaisia kipulääkkeitä.
2. Hormonitoiminta vähenee liikunnan myötä, mikä tarkoittaa sitä, että keho tuottaa vähemmän stressihormoni kortisolia.
3. Liikunta parantaa myös unta, eli keho ja mieli ovat levänneempiä.

Päivittäinen liikuntarutiini, kuten kävely, tanssi tai pyöräily, voivat auttaa hallitsemaan stressiä.

Harrasta joogaa

Jooga on yksi parhaista tavoista hallita stressiä. Yllä mainittujen liikunnan hyötyjen lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että jooga torjuu ahdistusta ja masennusta ja rentouttaa myös mieltä. Lisäksi jooga parantaa keskittymiskykyä, eli se auttaa irrottautumaan psyykkisesti stressin aiheuttajasta.

Etsi sopiva paikka ja omista muutama minuutti päivästä joogalle.

Meditoi

Kuinka hallita stressiä meditaation avulla

Meditointi auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä. Hengitykseen tai ympäristöön keskittyminen pakottaa irrottautumaan hetkeksi stressiä aiheuttavasta ongelmasta ja antaa uutta näkökulmaa.

Kokeile luontaisia mielialalääkkeitä

Luonnollisten yrttihaudukkeiden, kuten valeriaanan, vihreän teen ja sitruunamelissan, on todettu vähentävän stressiä.

Tee jotain hauskaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdyt

Ajanvietto ystävien kanssa tuo helpotusta stressiin

Ajanvietto ihmisten kanssa on oikein hyödynnettynä tehokas työkalu ahdistuksen karkottamiseen.

Mikä tahansa mieltä selkeyttävä aktiviteetti auttaa nimittäin hallitsemaan stressiä. Jos keskityt johonkin muuhun kuin ongelmiisi, mielesi on tyynempi. Jos teet jotain hauskaa, siitä on vielä enemmän apua, sillä nauru auttaa stressin lievityksessä.

Voit tehdä myös muita asioita, jotka antavat keholle ja mielelle hetken rauhan. Hyviä vaihtoehtoja ovat musiikin kuuntelu, uusissa paikoissa käyminen hyvässä seurassa, maalaaminen, kirjoittaminen tai käsityöt. Erilaisten ja viihdyttävien asioiden tekeminen vie ajatukset pois stressistä.

Jos mikään näistä ei toimi, kannattaa hakea ammattiapua. Terapeutit osaavat auttaa sinua hallitsemaan stressiä ja opastavat sinua löytämään oikeat keinot sen voittamiseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 joogaliikettä ahdistuksen ja stressin torjuntaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 joogaliikettä ahdistuksen ja stressin torjuntaan

Kokeile näitä viittä helppoa joogaliikettä negatiivisen energian kanavoimiseen, jotta voisit torjua ahdistusta ja stressiä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.