Logo image
Logo image

Kuinka hallita stressiä kunnolla: 6 vinkkiä

3 minuuttia
Vaikeat ja stressaavat tilanteet uuvuttavat vähitellen, jos niitä ei osaa käsitellä oikein. On tärkeää tietää, kuinka hallita stressiä.
Kuinka hallita stressiä kunnolla: 6 vinkkiä
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Stressinhallinta on monimutkaista ja se voi muuttua noidankehäksi, joka, paradoksaalisesti, saa aikaan enemmän stressiä. Vaikka tiettyä määrää stressiä pidetään hyödyllisenä, koska se voi auttaa suoriutumaan vaikeista tilanteista kuten kokeista tai työvelvollisuuksista, päälle jäädessään stressi voi olla haitallista. Onneksi on olemassa menetelmiä ja tapoja, jotka voivat auttaa käsittelemään stressiä ja estämään sitä halvaannuttamasta meitä ja johtamasta hallitsemattomiin reaktioihin tai ahdistukseen ja jopa fyysisiin sairauksiin. Kuinka hallita stressiä?

Stressiä aiheuttavat ongelmat

Some figure

Stressi on kehon normaali reaktio vaikeisiin tilanteisiin. Lääkäri Hans Selye tunnisti kolme stressin vaihetta, jotka koemme stressaavissa tilanteissa.

1. Hälytysvaihe

Tämä on välitön reaktio vaaralliseen tai vaikeaan tilanteeseen. Syke nopeutuu, hormoneja kuten kortisolia vapautuu ja keho kokee adrenaliiniryöpyn, joka auttaa toimimaan.

2. Vastustusvaihe

Ensi-iskun jälkeen keho normaalisti rentoutuu ja palautuu normaaliin tilaan. Mutta jos stressiä aiheuttavasta tilanteesta ei pääse eroon, keho on edelleen hälytystilassa ja tottuu korkeaan verenpaineeseen ja kohonneisiin hormonitasoihin.

3. Uupumisvaihe

Stressistä tulee kroonista ja kehon voimavarat sen torjumiseksi ehtyvät. Tässä vaiheessa stressillä on sekä psyykkisiä että fyysisiä vaikutuksia:

 • Uupumus
 • Masennus
 • Burnout
 • Ahdistus
 • Heikentynyt immuunijärjestelmä
 • Ruoansulatus- sekä sydän- ja verisuonisairaudet

Stressaavia tilanteita ei aina voi välttää, mutta jos löydät keinon käsitellä niitä, voit ehkäistä tai vähentää monia stressin haitallisia seurauksia.

Kuinka hallita stressiä

Some figure

Amerikan psykologiyhdistyksen (APA) mukaan on olemassa useita stressilajeja ja jokaisen tulisi löytää oma tapansa hallita stressiä. Jokaisen tulisi tunnistaa stressinsä aiheuttajat vähentääkseen sen vaikutuksia.

Tässä joitakin vinkkejä.

Ota etäisyyttä stressin aiheuttajaan hetkeksi

Kun olet tunnistanut stressaavan tilanteen, ota siihen etäisyyttä mahdollisimman paljon. Tässä ei ole kyse ratkaisua vaativan ongelman välttelemisestä, vaan tauon pitämisestä.

Sinua saattaa kiinnostaa: Ymmärrä stressin negatiiviset vaikutukset

Harrasta liikuntaa

Some figure

Liikunta säätelee stressiin ja ahdistukseen liittyviä fysiologisia prosesseja. Tutkimus, jossa tarkasteltiin 288:a perhettä 10 vuoden ajan, osoitti, että liikuntaa harrastavilla oli vähemmän ahdistusta ja he pääsivät yli stressin alkuvaiheista paljon nopeammin kuin he, jotka eivät liikkuneet lainkaan.

Tämä johtuu liikunnan aiheuttamista reaktioista kehossa:

1. Liikunnan aikana elimistö vapauttaa endorfiineja, jotka ovat kehon tuottamia luontaisia kipulääkkeitä.
2. Hormonitoiminta vähenee liikunnan myötä, mikä tarkoittaa sitä, että keho tuottaa vähemmän stressihormoni kortisolia.
3. Liikunta parantaa myös unta, eli keho ja mieli ovat levänneempiä.

Päivittäinen liikuntarutiini, kuten kävely, tanssi tai pyöräily, voivat auttaa hallitsemaan stressiä.

Lue myös: Hyvät yöunet riippuvat iltarutiineista

Harrasta joogaa

Jooga on yksi parhaista tavoista hallita stressiä. Yllä mainittujen liikunnan hyötyjen lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että jooga torjuu ahdistusta ja masennusta ja rentouttaa myös mieltä. Lisäksi jooga parantaa keskittymiskykyä, eli se auttaa irrottautumaan psyykkisesti stressin aiheuttajasta.

Etsi sopiva paikka ja omista muutama minuutti päivästä joogalle.

Meditoi

Some figure

Meditointi auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä. Hengitykseen tai ympäristöön keskittyminen pakottaa irrottautumaan hetkeksi stressiä aiheuttavasta ongelmasta ja antaa uutta näkökulmaa.

Kokeile luontaisia mielialalääkkeitä

Luonnollisten yrttihaudukkeiden, kuten valeriaanan, vihreän teen ja sitruunamelissan, on todettu vähentävän stressiä.

Tee jotain hauskaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdyt

Some figure

Ajanvietto ihmisten kanssa on oikein hyödynnettynä tehokas työkalu ahdistuksen karkottamiseen.

Mikä tahansa mieltä selkeyttävä aktiviteetti auttaa nimittäin hallitsemaan stressiä. Jos keskityt johonkin muuhun kuin ongelmiisi, mielesi on tyynempi. Jos teet jotain hauskaa, siitä on vielä enemmän apua, sillä nauru auttaa stressin lievityksessä.

Voit tehdä myös muita asioita, jotka antavat keholle ja mielelle hetken rauhan. Hyviä vaihtoehtoja ovat musiikin kuuntelu, uusissa paikoissa käyminen hyvässä seurassa, maalaaminen, kirjoittaminen tai käsityöt. Erilaisten ja viihdyttävien asioiden tekeminen vie ajatukset pois stressistä.

Jos mikään näistä ei toimi, kannattaa hakea ammattiapua. Terapeutit osaavat auttaa sinua hallitsemaan stressiä ja opastavat sinua löytämään oikeat keinot sen voittamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stressand the General Adaptation Syndrome. Hans Selye. Professor and Director of the Institute of Experimental Medicine and Surgery, Universite de Montreal, Montreal, Canada. British MEdical Journal. (1950). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2038162/pdf/brmedj03603-0003.pdf
 • Regular exercise, anxiety, depression and personality: A population-based study.Department of Biological Psychology, Vrije Universiteit, Amsterdam, The Netherlands. Volume 42, Issue 4, (2006), Pages 273-279. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743505002331
 • A systematic review of randomised control trials on the effects of yoga on stress measures and mood. Michaela C.Pascoea, . Institute of Neuroscience and Physiology, Dept. of Clinical Neuroscience and Rehabilitation, Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg, Sweden. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002239561500206X
 • Formulations of dietary supplements and herbal extracts for relaxation and anxiolytic action: Relarian.  Department of Biology, Adelphi University, Garden City, NY. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19865069
 • Neurochemical and behavioral effects of green tea (Camellia sinensis): a model study. Mirza B, Ikram H, Bilgrami, Haleem DJ, Haleem MA.(2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625424
 • The effect of mirthful laughter on stress and natural killer cell activity.  Indiana State University School of Nursing, Terre Haute, Ind., USA. (2003). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12652882
 • Los distintos tipos de estrés. Retrieved 14 January 2021, from https://www.apa.org/centrodeapoyo/tipos
 • Tan, S. Y., & Yip, A. (2018). Hans Selye (1907–1982): Founder of the stress theory. Singapore medical journal, 59(4), 170.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.