Logo image
Logo image

Vaatekaapin organisointi: 6 vinkkiä

3 minuuttia
Vaatekaapin organisointi voi olla joskus hankalaa. Vaatteiden kerääminen voi muuttaa vaatekaappisi todelliseksi sotkuksi erilaisia vaatteita ja asusteita, joita et edes käytä. Tästä artikkelista löydät muutamia ideoita, joiden avulla voit organisoida vaatekaappisi uudelleen!
Vaatekaapin organisointi: 6 vinkkiä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vaihtuvat vuodenajat sekä niihin liitetyt alennusmyynnit voivat saada sinut täyttämään vaatekaappisi turhilla ostoksilla. Muodin osalta eri halpabrändeillä on keskeinen rooli kuluttajien muuttamisessa pakkomielteisiksi ostajiksi. Siksi kaapissasi on varmaan vaatteita, jotka sinun pitäisi heittää pois eikä odottaa sopivaa hetkeä käyttää niitä. On aika suorittaa vaatekaapin organisointi!

Se, että sinulla on paljon vaatteita, ei takaa tyylikkyyttä. Tyyli on yksi niistä asioista, joita on vaikea saavuttaa, kun vaatekaapissa vallitsee kaaos. Sinun tulee asettaa etusijalle avainvaatteet – ne, jotka sopivat hyvin vartalotyyppisi kanssa, ja tietysti vaatteet, jotka kuvastavat sinun persoonallisuuttasi.

Vaatekaapin siivoamisen ja organisoinnin tulisi olla olennainen osa arkeasi. Kaikki alkaa kuitenkin halusta muuttua, ei vain antaa uutta tilaa sille, mitä todella tarvitset, vaan myös päästä eroon kaikesta turhasta tai epäkäytännöllisestä. Katsotaanpa, miten vaatekaapin organisointi kannattaa toteuttaa:

Kaapissasi olevia vaatteita, joista sinun tulisi hankkiutua eroon heti

Käy läpi vaatekaappisi ja analysoi kriittisesti mitä käytät ja tarvitset. Kaikki muu sinun tulisi heittää pois tai antaa kierrätykseen. Jos et halua aloittaa projektia nyt, älä silti viivyttele. Mitä nopeammin pääset töihin, sitä paremmin onnistut.

Lue tämäkin: Miten valita sopivimmat alusvaatteet

1. Vanhentuneet trendit

Muoti etenee nopeammin ja nopeammin. Se myös vaihtelee vuodenajasta toiseen. Trendit muuttuvat jatkuvasti. Ehkä se kimalteleva mekko tai ruudullinen printti, joka on saanut niin paljon huomiota catwalkeilla jokin aika sitten, vie vain tilaa, jonka voisi käyttää ajattomampaan asuun.

Ja vaikka trendien seuraaminen ei ole huono idea, sinun on mietittävä, mitkä niistä ovat vähemmän kausiluonteisia – eli niitä, jotka näyttävät hyvältä kaudesta toiseen. Yritä siis valita ajattomampia trendejä.

Some figure
Sinun kannattaa usein katsoa vaatekaappiisi, koska siellä on aina vaatteita, joita et käytä mutta kuitenkin säilytät vaatekaapissasi.

2. Vanhoja vaatteita

Joillakin vanhoilla vaatteilla voi olla emotionaalinen merkitys. Muistot puserosta tai sinulle niin hyvin istuvista housuista ovat hienoja, mutta jos ne ovat kuluneet eivätkä enää hyödyllisiä, niistä on parasta päästä eroon.

Yksi esine ulos ja yksi tavara sisään on yksi keino tehdä tilaa uudelle.

3. Vaatekoko

Keho muuttuu ja tämä tarkoittaa, että myös vaatteet muuttuvat. Sinulle sopimattomien vaatteiden säilyttäminen luo vain kaaosta. Mikäli vaatekappale on hyvässä kunnossa, sinun tulisi antaa se kierrätykseen tai myydä kirpputorilla, jotta muut ihmiset voivat nauttia siitä.

4. Rikkinäiset vaatteet ja asusteet

Tämä koskee koruja, aurinkolaseja, käsilaukkuja ja jopa vaatteita. Se mikä on rikki on turhaa. Näin ollen valkaisuaineesta tai ruoasta tahraantuneet housut tulisi heittää pois. Sitten voit korvata ne asioilla, jotka tuovat sinulle iloa ja joita voit käyttää.

Lue lisää: Näin valitset mekkoon sopivat kengät

5. Kengät, jotka satuttavat

Tämä on yksi yleisimmistä ongelmista. On normaalia, että uusi kenkäpari voi aiheuttaa epämukavuutta ennen kuin ne muotoutuvat jalkaasi. Mikäli kengät ovat edelleen epämukavat useamman käyttökerran jälkeen, on aika antaa ne eteenpäin.

6. Tarkoituksettomat vaatteet

Heräteostokset tai ei-toivotut lahjat ovat usein syynä siihen, että vaatekaapissamme on tarpeettomia vaatteita, jotka eivät vain sovi tyyliimme.

Totuus on, että jos et pidä siitä, et tule myöskään käyttämään sitä. Se on enemmän kuin riittävä syy antaa esine tai vaatekappale eteenpäin.

Some figure
Siisti vaatekaappi ei tarkoita, etteikö sinulla olisi tavaroita, jotka sinun pitäisi heittää pois, joten varaa tilaa perusteellista remonttia varten.

Kuinka päästä eroon kaikesta turhasta?

Marie Kondō, mm. teoksen KonMari: siivouksen elämänmullistava taika kirjoittaja on opettanut meille monia opetuksia tasapainoisen olemassaolon ylläpitämisestä. Hänen menetelmänsä on, että meidän täytyy kyseenalaistaa vaatteiden käyttö; herättävätkö ne iloa ja ovatko ne toimivia. Lisäksi sinun tulisi olla kiitollinen jokaiselle vaatekappaleelle ja esineelle jonka omistat tai heität pois.

Hänen menetelmäänsä liittyy myös muita perusajatuksia. Yksi niistä on se, että kaappitila määrää, kuinka monta vaatekappaletta voimme säilyttää. Toinen on kapselivaatekaappi, joka on luotu klassisista malleista ja neutraaleista väreistä. Kyse on vaatteista, jotka näyttävät hyvältä vuodenajasta toiseen.

Stylistin rooliin ryhtyminen on toinen tapa päästä eroon asioista, jotka eivät enää toimi. Kaikkien vaatteiden ottaminen ulos kaapista ja erilaisten asukokonaisuuksien keksiminen on luova idea määritellä, mikä on tarpeellista ja mikä ei. Tämä pätee myös jokaiseen vuodenaikaan sopivien asujen etsimiseen, välttämättömien vaatteiden löytämiseen ja kaapin järjestämiseen paremmin.

Meidän on kysyttävä itseltämme, tarvitsemmeko todella tätä vaatekappaletta tai esinettä. Tämä on ensimmäinen askel kohti vastuullisempaa kulutusta, jonka tulisi pyrkiä vastaamaan jokaisen henkilön todellisia tarpeita. Aloita siis vaatekaapin organisointi jo tänään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Marie Kondo. La Magia del Orden. editorial Aguilar; 2010 [consultado marzo 2021].
  • Saray Martín.  El método Armario Cápsula [Internet]. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial; 2017 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?id=j8kLDgAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=armario+capsula&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwj83pWy7tPvAhUCyFkKHWOYANsQ6AEwAHoECAQQAg#v=onepage&q=armario%20capsula&f=false

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.