Logo image
Logo image

Kuinka saada lisää valoa työtilaan

3 minuuttia
Hyvä valaistus parantaa suoritus- ja keskittymiskykyä sekä pienentää silmärasituksen riskiä. Opi lisäämään valoa työtilaasi tässä artikkelissa!
Kuinka saada lisää valoa työtilaan
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

On tärkeää tietää, kuinka saada lisää valoa työtilaan, jos et halua tuottavuutesi kärsivän. Monien huomioitavien tekijöiden joukossa, mukaan lukien ilmanvaihto, istuimet ja työpöydän ergonomia, on valaistus – vaikka se usein sivuutetaankin – aivan yhtä tärkeä seikka.

Heikko tai liian kirkas valaistus toimistossa tai työhuoneessa voi olla haitaksi terveydelle. Tässä tilanteessa yleisimpiä oireita ovat silmäluomien kipu ja turvotus, silmien rasitus, silmien vuotaminen ja päänsärky. Oireiden välttämiseksi on hyvä tietää, kuinka saada sopivasti lisää valoa työtilaan.

Kuinka saada lisää valoa työtilaan

Oikea valaistus on oleellinen asia missä tahansa työtilassa, sillä se voi parantaa keskittymistä ja mielialaa. 

1. Hyödynnä luonnonvaloa

Jos toimistossasi tai työtilassasi on ikkunat, älä peitä niitä verhoilla tai sälekaihtimilla. Kaikkein parasta on päästää sisään luonnonvaloa.

Sijoita työpöytä niin, että auringonsäteet eivät haittaa tietokoneella oloa. Jos tilaa on rajallisesti ja tämän neuvon soveltaminen ei ole mahdollista, voit ripustaa ikkunoihin sälekaihtimet ja säätää ne sopivaan asentoon. Älä kuitenkaan sulje niitä kokonaan.

Jos et saa riittävästi luonnonvaloa, voimista sitä maalaamalla huone vaaleilla väreillä. Tämä heijastaa valoa. Saat lisää valoa myös sijoittamalla tilaan sopivan keinovalaistuksen.

Some figure
Heikko valaistus lisää näyttöpäätetyöskentelyyn liittyviä näkövaikeuksia.

Lue myös: Kodin valaiseminen ilman sähköä 5 vinkin avulla

2. Sijoita valot hyvin saadaksesi lisää valoa työtilaan

Työtilassa on oltava oikeanlainen valaistus. Tarkkana tulee olla jokaisen työaseman kanssa, erityisesti jos niiden ympärillä ei ole paljon tai yhtään luonnonvaloa. Näin saavutat ihanteellisen tasapainon ja työntekijät voivat paremmin.

3. Käytä neutraalia valaistusta

Pidä mielessä, että valkoinen valo tulee väriskaalassa; tämä vaihtelee kylmästä, kuten hammaslääkärin tuolin yllä olevasta valaistuksesta, lämpimiin sävyihin, joita on esimerkiksi hierontakeskuksissa. Tämän pohjalta on parasta ostaa neutraaleja lamppuja.

On tärkeää olla myös jokin paikka rentoutumiseen, ja se on yleensä ruokailualue. Tämä tila tulisi valaista lämpimämmällä valolla kuin tietokoneen yllä oleva. Tällä varmistetaan se, että saadaan tunne työtehtävistä irrottautumisesta.

Pidä mielessä, että luonnonvalon saatavuus työasemassa riippuu sen sijainnista. Voit kääntyä myös asiantuntijan puoleen.

4. Luo tasaisesti valaistuja alueita työtilassasi

Jos teet töitä kotoa käsin, sinulla ei välttämättä ole siellä erillistä toimistoa. Ihmiset käyttävät tyypillisesti olohuoneen nurkkausta tai makuuhuonetta töiden tekemiseen. Molemmissa tiloissa on yleensä lämpimämpi valaistus.

Tämän voi kuitenkin hyvin korjata pöytälampulla. Pyri ostamaan sellainen pöytälamppu, jossa on säädettävä valaistus ja jota voi taivuttaa. Tällä tavoin voit luoda kaksi erillistä ilmapiiriä: käyttämällä neutraalin väristä lamppua työalueella ja hieman lämpimämpää valaistusta muualla huoneessa.

5. Pyydä apua asiantuntijalta saadaksesi lisää valoa työtilaan

Jos olet hukassa, kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta. Ei ole mitään selkeää ohjenuoraa siihen, mikä ansaitsee ja mikä ei ansaitse ammattilaisen palvelua.

Mutta jos sinun on vaikea soveltaa useimpia yllä mainittuja vinkkejä, on oikea hetki kääntyä ammattilaisen puoleen. Hän auttaa sinua suunnittelemaan valaistusprojektin työtilasi ja budjettisi mukaan.

6. Kokeile epäsuoraa valaistusta

Tällainen valaistus voidaan asentaa sekä julkisiin tiloihin että kotiin. Sen pääasiallinen hyöty on se, että hajotinta käyttämällä se valaisee tilan siististi. Tällä luodaan tilan ja mukavuuden tuntua ja vältetään turha kontrasti.

Some figure
Kotona oleva työtila merkitsee yleensä sitä, että joudut käyttämään huonetta muihinkin puuhiin. Tee ero valaistuksella.

Lisää valoa työtilaan: hyödyt

Hyvä valaistus mahdollistaa paremman suoriutumisen ja paremman keskittymiskyvyn sekä pienentää silmärasituksen riskiä. Alta löydät muita hyvän valaistuksen hyötyjä työtilassasi, jossa varmastikin vietät useita tunteja päivässä:

  • Hyvä valaistus estää asiakkaita ja työntekijöitä väsymästä.
  • Työntekijät suoriutuvat paremmin ammatissaan, sillä he pystyvät keskittymään paremmin.
  • Se parantaa työntekijöiden ryhtiä ja vähentää alaselkäkivun ilmaantuvuutta.
  • Se vähentää migreenien, stressin ja psyykkisen uupumuksen todennäköisyyttä.

Tutustu myös: Istumatyöntekijän tarvitsemat ruoat

Paremmassa valaistuksessa on kyse muustakin kuin estetiikasta

Puutteellinen valaistus liian pitkään voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Tästä syystä on erittäin tärkeää asentaa työtilaan oikeanlainen valaistus. Tämä voi parantaa keskittymiskykyä ja mielialaa.

Luonnonvalo työtilassa voi olla avuksi; hyödynnä sitä niin paljon kuin voit. Salaisuus piilee toisaalta myös siinä, että osaa valita lamppujen voimakkuuden. Jos et ole varma mitä sinun tulisi tehdä, voit aina pyytää apua asiantuntijalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez Lorente, Patricia. “Hacia un puesto de trabajo adecuado en oficina basándose en la ergonomía.” (2017).
  • Rojas Rios, Sandra Patricia. “La ergonomía visual: estudio comparativo de la normatividad interna sobre iluminación interior en espacios laborales en España, Chile y Colombia.”

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.