Rutiineja etätöiden tekemiseksi

Kun teet töitä kotoa käsin, kannattaa suunnitella aikataulu ja muodostaa joitakin rutiineja. Tässä artikkelissa annamme suosituksia tämän tekemiseksi.
Rutiineja etätöiden tekemiseksi

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Tällä hetkellä moni tekee töitä kotoa käsin koronaviruspandemian takia. Tätä kutsutaan etätyöksi. Henkilö siis jatkaa kaikkia normaaleja työtehtäviään tietokoneen välityksellä tai jollakin muulla tavalla kotonaan työpaikan sijaan. Tässä artikkelissa esittelemme hyviä rutiineja etätöiden tekemiseksi kotona onnistuneesti.

Etätyöskentely ei ole aina helppoa, ja joillakin työpaikoilla se ei ole edes mahdollista. Etätöitä tekevät ihmiset tietävätkin, että tämän tyyppisestä työtavasta ei puutu haasteita. Kunnollisen rutiinin noudattaminen kotona on vaikeampaa, sillä aikataulu on vapaampi ja kotona saattaa helposti ryhtyä tekemään muita puuhia. Häiriötekijöitä on enemmän, ja keskittymiskyky usein laskee huomattavasti.

Tässä artikkelissa ehdotamme joitakin rutiineja, jotka voivat auttaa selviytymään etätöiden tekemisestä onnistuneesti nyt pandemian aikana. Näin pystyt jatkamaan työskentelyä kotoa käsin ilman riskiä siitä, ettet saisi kaikkia tehtäviäsi suoritettua.

Vaadittavat olosuhteet etätöissä

Etätöiden tekemiseen tarvitaan tiettyjä rutiineja
Jotta työ pysyisi tuottavana, on tärkeää muodostaa tietyt työolosuhteet työntekijöiden tai yhtiön kanssa. On myös tärkeää kommunikoida riittävästi.

Jotta työnteko kotona onnistuisi, on ensisijaisen tärkeää päästä tyydyttävään sopimukseen yrityksen tai pomon kanssa. Teidän tulee päättää siitä mitä teet, miten työntekijät kommunikoivat keskenään ja mitä pitäisi saada aikaan.

Etätöiden aikana on suositeltavaa pitää jatkuvasti yhteyttä ja olla aina saatavilla. Näin kaikki työn kannalta tärkeät henkilöt voivat jatkaa kommunikointia toistensa kanssa. Tämän tekemiseksi tarvitaan hyvää langatonta nettiyhteyttä. Monien videopuheluohjelmien, kuten Skypen tai Google Hangoutsin, kautta on mahdollista pitää neuvotteluja tai kokouksia. Sama koskee Whatsappia.

Tämä on itse asiassa keskeinen kohta. Asiantuntijat suosittelevat vähintään kolmea videoneuvottelua päivittäin työtiimeille. Vaikka tämä voi tuntua liialliselta, ne voivat olla hyödyksi työpäivän aloittamisessa aamulla, edistymisen seuraamiseksi päivällä ja työpäivän lopettamiseksi iltapäivällä.

Saatat pitää myös tästä: Vatsalihasharjoituksia kotikaranteenin ajaksi

Oikean paikan valinta etätöiden tekemiseen

Työpisteellä on erittäin suuri merkitys. Kotona ollessa tilat tulee jakaa oikein. Lepoon ja rentoutumiseen tarkoitettuja paikkoja ei tule sotkea työtiloihin.

Kun valitset paikkaa omalle kotitoimistollesi, sinun on varmistettava, että siellä on hyvä verkon kattavuus. Kaiken tarpeellisen on myös oltava lähellä ja käden ulottuvilla; näitä ovat esimerkiksi paperit, kynät, tietokone ja niin edelleen. Ei missään nimessä kannata tehdä töitä istuen sängyllä tai sohvalla. Samoin kannattaa välttää häiriötekijöitä, kuten televisiota työpisteen lähellä. Ihanteellista olisi käyttää samaa aluetta joka päivä työtehtävien tekemiseen, eli sen tulisi olla aina saatavilla.

Jos taloudessa on lapsia, heillekin on parasta laatia jonkinlainen rutiini. Lapsia auttaa keskittymään paremmin, kun heille antaa ajanvietteeksi kirjoja tai kotitehtäviä. Lastenkin on kuitenkin tärkeää pitää taukoja, aivan kuten koulussa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuinka pysyä kunnossa kotona

Rutiineja etätöiden tekemiseksi: laadi aikataulu

Aikataulun laatiminen on tärkeä asia etätöiden tekmisen kannalta
Työaikataulun laatiminen on ensisijaisen tärkeä asia saadaksesi kaiken tehtyä. Kannattaa myös ylläpitää terveitä tottumuksia, kuten harrastaa liikuntaa.

Jotta etätyöt onnistuisivat kunnolla, on suositeltavaa pitää yllä vakiintunutta aikataulua, kuten missä tahansa työpaikalla. Ideana on jatkaa normaaleja peseytymisrutiineja kuten suihkussa käymistä ja pukeutumista ennen töiden aloittamista. Nämä pienet yksityiskohdat auttavat sinua paremmin tiedostamaan sen, että sinun on saatava tavanomaiset tehtäväsi hoidetuksi.

Jos kykenet keskittymään kunnolla, saat todennäköisimmin etätöiden myötä itsellesi myös enemmän vapaa-aikaa. Älä epäröi sisällyttää liikuntaa arkeesi. Liikunta voi auttaa parantamaan suoriutumista, selkiyttämään mieltä ja parantamaan terveyttä.

Pidä mielessä, että etätyöt ovat tavallaan elämäntapa, mistä syystä on tärkeää panostaa kaikkiin rutiineihin ja tottumuksiin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Koronaviruksen riskiryhmät: ketkä ovat haavoittuvimpia?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Koronaviruksen riskiryhmät: ketkä ovat haavoittuvimpia?

Jotkut ihmiset ovat haavoittuvampia koronaviruksen kohdalla kuin toiset. Tässä artikkelissa esittelemme koronaviruksen riskiryhmät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.