Logo image
Logo image

Seinien maalaus: vältä nämä virheet

4 minuuttia
Jos aikeenasi on maalata kotisi seinät itse, pyri valitsemaan laadukkaita materiaaleja. On myös tärkeää antaa maalin kuivua rauhassa, jotta lopputulos on onnistunut.
Seinien maalaus: vältä nämä virheet
Kirjoittanut Paula Heidemeyer
Viimeisin päivitys: 19 elokuuta, 2023

Seinät tarvitsevat muutaman lisäkerroksen maalia aina silloin tällöin. Jos haluat maalata kotisi seinät itse, on tärkeää osata tehdä se hyvin. Monilla eri tekniikoilla voi saada hyvän lopputuloksen on vain otettava huomioon joitakin ohjeita ennen maalausurakan aloittamista. Katso, kuinka seinien maalaus onnistuu kätevimmin!

Seinien maalaus

Maalaaminen voi olla hauskaa ja jopa rentouttavaa puuhaa. Se voi auttaa lievittämään stressiä ja olla tilaisuus viettää laatuaikaa perheen kanssa, sillä jokainen perheenjäsen voi kantaa kortensa kekoon.

Mutta jos et pidä mielessä joitakin neuvoja, seinien maalaus voi muuttua painajaismaiseksi. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin yrittää tehdä jotain itse ja epäonnistua katastrofaalisesti. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka seinien maalaus onnistuu kätevimmin ja mitä asioita pitää ottaa huomioon ennen aloittamista.

Vältä nämä virheet seinien maalauksessa

Some figure

Tässä joitakin yleisimpiä ihmisten tekemiä virheitä kodin seinien maalauksessa.

1. Et tee listaa tarvittavista materiaaleista

Seinien maalaus ilman ennakkosuunnittelua ei ole suositeltavaa, sillä saatat huomata kesken urakan, että sinulta puuttuu työkaluja tai materiaaleja.

Tässä on lista seinien maalaamiseen tarvittavista perustarvikkeista:

  • Riittävästi maalia: Laske seinien neliömetrit ja kysy myymälästä, millaista maalia sinun tulisi hankkia.
  • Oikeanlaiset maalaustelat
  • Jatkovarsi
  • Tukevat tikkaat tai jakkara
  • Maalarinteippiä
  • Suojapeitteitä, vilttejä tai vanhoja mattoja lattioiden ja huonekalujen peittämiseksi
  • Iso ämpäri
  • Erityinen suti kulmia varten
  • Suoja lattioille ja oville (ei sanomalehteä)
  • Päälle vanhat vaatteet, joissa maalitahrat eivät haittaa

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Eteisaulan sisustusvinkit

2. Heikkolaatuisen maalin käyttö

Älä osta heikkolaatuisia materiaaleja, vaikka ne olisivat tarjouksessa tai muutoin paljon edullisempia. Pyri aina ostamaan laadukasta maalia, sillä näin lopputulos onnistuu huomattavasti paremmin. Heikkolaatuisella maalilla ei välttämättä saa toivottua jälkeä.

Jos haluat säästää maalin määrässä, voit valita edullisempia vaihtoehtoja, kuten maalata yhden seinän ja tapetoida loput.

3. Lattioiden suojaaminen muovilla tai sanomalehdellä

Emme suosittele käyttämään lattioiden suojaamiseen muovia tai sanomalehteä, sillä ne liikkuvat helposti pois paikoiltaan. Saatat astua maalitahran päälle huomaamattasi ja tahrata lattian myös muualta.

Lattioiden suojaaminen onnistuu parhaiten peittämällä ne huovilla tai vanhoilla matoilla, jotka kiinnitetään hyvin kulmiin.

4. Et muista suojata huonekaluja

Saatat haluta maalata vain yhden seinän kodissasi, mistä syystä et ole turhan tarkka ympärillä olevien huonekalujen suojaamisessa. Huonekalut on kuitenkin hyvä suojata aina maalitahroilta, eli peitä ne muovilla tai peitteillä. Peitä samalla tavalla myös ikkunat ja ovet.

Lyhyesti, suojaa mikä tahansa esine ja pinta, joka saattaisi tahriintua maalista. Muista, että et ole ammattilainen, vahinkoja sattuu.

5. Lempivärien valitseminen

Some figure

Lempivärisi voi olla fuksianpunainen, mutta sillä ei kannata välttämättä maalata makuuhuonetta tai ruokailutilaa. Testaa värejä etukäteen ja valitse niistä parhaiten sisustukseesi ja huonekaluihisi sopiva.

Mieltä saa toki muuttaa, mutta sinun on oltava varma väristä ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

6. Seinien maalaus valkoisiksi

Moni haluaa pelata varman päälle ja maalaa seinänsä valkoisiksi. Tämä voi olla hyvä valinta, jos et ole ammattilainen, sillä valkoinen maali ei vaadi niin pikkutarkkaa viimeistelyä.

Valkoiset seinät tekevät kodista kyllä valoisan näköisen, mutta esimerkiksi okra, vaaleankeltainen tai muu hailakka väri antaa kodille persoonallisemman ilmeen.

7. Seinien maalaus niiden korjaamiseksi

Jotkut uskovat, että maalikerroksella voi korjata seinien kosteustahrat tai peittää halkeamat. Tämä ei pidä paikkaansa; seinät on korjattava ennen niiden maalaamista.

On suositeltavaa levittää seinille ensin kerros pohjamaalia, vaikka se tuntuisikin liian työläältä.

8. Seinien maalaus aloittaen keskeltä

Jos maalaat kotiasi ensimmäistä kertaa, älä tee sitä virhettä että alat maalata keskeltä seinää. Maali valuu aina, joten on parasta aloittaa ylänurkasta ja pysähtyä jalkalistan kohdalle.

Kun maali on kuivunut, voit jatkaa seinää pitkin ylös ja alas suuntautuvin liikkein.

9. Et anna maalin kuivua rauhassa

Valkoisen seinän maalaaminen toisen väriseksi ei ole sama asia kuin värillisen seinän maalaaminen vaaleammalla sävyllä. Maalin tulisi antaa kuivua rauhassa, sillä kiirehtiminen ja kärsimättömyys voivat pilata lopputuloksen.

Sama koskee maalarinteippiä. Moni irrottaa sen välittömästi maalaamisen jälkeen ja vetää tämän seurauksena maalia pois seinästä. Irrota siis teippi aikaisintaan 24 tunnin päästä.

10. Katon maalaaminen valkoiseksi

On olemassa eräs virheellinen uskomus, jonka mukaan katon on aina oltava valkoinen. Valkoiset seinät saavat ehkä huoneen näyttämään isommalta, mutta kattoon voi hyvin valita jonkin toisen sävyn, joka sopii täydellisesti yhteen seinien kanssa ja antaa katolle omaperäisen ilmeen.

Tutustu: Kasvit osana kodin sisustusta

11. Jokaisen huoneen maalaaminen eri värillä

Jos sinulla on pieniä lapsia ja kysyt heiltä mielipidettä heidän oman huoneensa väriä koskien, he saattavat sanoa haluavansa sinne sinistä, vihreää, violettia tai pinkkiä. On kuitenkin ihan eri asia antaa lasten päästää luovuus valloilleen, kuin maalata talon jokainen huone eri värillä.

Kyllä, lastenhuoneet voivat olla poikkeus, mutta kodikkuuden kannalta parasta olisi se, että kaikki kodin huoneet sopisivat hyvin yhteen.

Tässä oli joitakin virheitä, joita ihmiset tekevät maalatessaan kotinsa seiniä. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, anna maalin kuivua rauhassa ja valitse ennen kaikkea oikeat materiaalit.

Jaa nämä vinkit tutuillesikin!

 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.