Logo image
Logo image

Miten valita sopivimmat alusvaatteet

3 minuuttia
Oikeanlaisten alusvaatteiden valitseminen on tärkeää ensinnäkin mukavuuden kannalta, mutta myös siksi, että näin vältät terveyshaitat joita voi seurata huonosti istuvista alusvaatteista.
Miten valita sopivimmat alusvaatteet
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2022

Alusvaatteilla on pitkä historia ihmisen pukeutumisessa. On todistettu, että jopa eräissä muinaisissa kulttuureissa käytettiin alusvaatteita, ja on yleistietoa, että nämä vaatekappaleet voivat edistää hyvää terveyttä.

Ensimmäiset alusvaatteet olivat suuri tapaus. Vuonna 1922 löydettiin egyptiläisestä 1 300-luvun haudasta haarakankaita, joita muinoin käytettiin alustunikoina. Tämän tyyppiset vaatteet olivat vain arvokkaiden naisten tai miesten saatavilla.

Alusvaatteet kuitenkin muuttuivat ajan kuluessa talouden, teollisuuden ja teknologian kehittyessä. Lisäksi niitä mukautettiin yhä enemmän tarpeisiin, joita eri sukupuolilla ja kehon eri alueisiin liittyen on.

Alusvaatteiden hyötyjä

Mukavuus ja hygienia

Some figure

Nämä vaatekappaleet toimivat käytännön tasolla ensisijassa hikeä ja muita kehon eritteitä imien, ja siten ne estävät näitä eritteitä pääsemästä muihin vaatekappaleisiin.

 • Tunnettuja esimerkkejä alusvaatteista ovat alushousut, bokserit, sukat ja aluspaidat.

Lue aiheesta lisää: 5 intiimialueelle haitallista hygieniatottumusta

Kehon alueiden tukeminen

Tämän tyyppisissä alusvaatteissa on vankka rakenne, ja niissä on metalli- tai tekstiilikohtia, jotka antavat tukea tietyille kehonosille.

 • Rintaliivejä on tarjolla sekä naisille että miehille, ja miehille on olemassa tukialushousuja.

Esteettiset syyt

Some figure

Koska teknologia on kehittynyt paljon, ja koska materiaaleja, värejä ja malleja on nyt lukemattomia, alusvaatteet ovat ehdottomasti tulleet osaksi muotia.

Siten on ruvettu luomaan myös aluvaatteita, jotka muokkaavat ja korjaavat vartaloa. Nyt alusvaatteilla on tietysti rooli myös viettelyssä, eli seksuaalisessa ja eroottisessa elämässä.

Miten valita sopivimmat alusvaatteet?

Oikeat alusvaatteet ovat monen tekijän summa, kuten tyylin, materiaalin sekä olosuhteiden, joissa niitä käytetään tai joissa niitä suunnitellaan käytettävän.

1. Puuvillaiset alusvaatteet

Some figure

Yksi parhaista vaihtoehdoista materiaaliksi on puuvilla. Se on pehmeä, kevyt, luonnollinen ja allergiaa aiheuttamaton valinta, eli se ei aiheuta ärtymistä herkällä iholla.

Puuvilla suojaa myös käyttäjäänsä kosteudelta, sillä se on imukykyinen ja hengittävä materiaali, ja se vähentää bakteereiden, sienten ja tulehdusten riskiä.

Lisäksi tämä materiaali kestää monia pesuja, ja se auttaa pitämään ihon pH-tason hyvänä.

2. Oikea koko

Se, että tiedät minkä kokoisia alusvaatteita tarvitset, estää monet harmit. Rintaliivien kohdalla on esimerkiksi tärkeää tietää juuri oikea koko sekä sopiva olkainten muoto. Väärä koko voi aiheuttaa hartioiden, rintojen, niskan ja selän kipua.

Lisäksi rintaliiveistä saadaan tarvittava tuki ennenaikaisen riippumisen estämiseksi.

Mitä tulee alushousuihin, liian tiukat vaatekappaleet voivat olla haitta terveydelle:

 • Jos ne aiheuttavat liikaa painetta vatsan alueella, alushousut voivat aiheuttaa happojen etenemistä ruokatorvea kohti.
 • Samoin tulee muistaa, että jos ne ovat liian tiukat vyötärön alta, ne voivat estää verenkiertoa. Tämä voi aiheuttaa tunnottomuutta, kihelmöintiä tai ärtymistä.

3. Rankkaan urheiluun sopivat alusvaatteet

Some figure

Kun harrastetaan urheilua, keho erittää hikeä. Jos alushousut on valmistettu silkistä tai pitsistä, kosteus ei pääse poistumaan, ja se voi myöhemmin aiheuttaa emättimen tulehtumista.

 • Puuvillaiset alusvaatteet ovat hyvä valinta liikuttaessa. Hyviä imukykyisiä materiaaleja ovat myös mikrokuidut, polyesteri tai nailon.

Huolimatta alusvaatteiden materiaaleista, ne tulee vaihtaa heti urheilun jälkeen puhtaisiin. Intiimialueella tulisi välttää kosteutta, jotta voitaisiin vähentää tulehduksen riskiä.

4. Älä käytä stringejä

Näitä tulisi käyttää niin harvoin kuin mahdollista, sillä ne tekevät helpommaksi bakteerien kulkeutumisen peräaukosta emättimeen. Samasta syystä ne lisäävät virtsatietulehdusten riskiä.

Lue aiheesta lisää: Emätintulehdukset: tulehdustyypit ja aiheuttajat

5. Raskauden ja imetyksen aikaiset alusvaatteet

Some figure

Koska naisen keho muuttuu tällöin suuresti, rinnat voivat olla kipeät ja kasvaa.

 • Siten jaksolle sopivimmat alusvaatteet ovat leveämpiolkaimiset rintaliivit, sillä niiden avulla paino jakautuu paremmin.
 • Lisäksi näiden rintaliivien tulisi olla saumattomat nännien kohdalla, jotta voidaan välttää hankausta ja ärtymistä.
 • Imetykseen on suunniteltu erityisiä liivejä, jotta imetys sujuisi helpommin.

Kuten huomaat, on monia hyviä syitä tietää, mitä materiaaleja ja malleja kannattaisi käyttää missäkin tilanteessa, jotta alusvaatteet eivät aiheuttaisi terveyshaittoja. Valitsemalla sopivimmat alusvaatteet voit estää paremmin ärsyttäviä tulehduksia ja muita hankalia ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Avellaneda, D. (2006). Debajo del vestido y por encima de la piel: historia de la ropa interior femenina. Nobuko.
 • Cabanillas, B., & Silvana, M. (2022). Mejoramiento de estilos de vida saludables y su efecto en la disminución de infecciones vaginales, en mujeres en edad reproductiva del centro poblado la Huaraclla, Cajamarca- Perú – 2018. Universidad Nacional de Cajamarca. https://repositorio.unc.edu.pe/handle/20.500.14074/4947
 • de Pineda, M., & Ruth, V. (2018). Conocimientos, percepciones y prácticas sobre la infección de vías urinarias de mujeres embarazadas de la Unidad Comunitaria de Salud Familiar ­ Intermedia Panchimalco, municipio de Panchimalco, El Salvador, Octubre 2017. 71–71. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1007938

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.