Logo image
Logo image

Emätintulehdukset: tulehdustyypit ja aiheuttajat

2 minuuttia
Emätintulehdukset ovat yleisiä ja ne voivat ilmaantua jopa silloin kun pidät hyvää huolta itsestäsi. Opi niistä lisää tässä artikkelissa.
Emätintulehdukset: tulehdustyypit ja aiheuttajat
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Emätintulehdukset voivat aiheuttaa muutoksia sekä emättimen alueella että ulkosynnyttimissä.

Tässä artikkelissa kerromme kaikista yleisimmistä emätintulehduksista ja syistä, jotka saavat ne aluilleen.

Emätintulehduksen aiheuttajat

Some figure

Jotkut naiset kärsivät useammin kuin toiset. Sen ei kuitenkaan tarvitse viitata huonoon hygieniaan, huonoihin tapoihin tai riskialttiiseen seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Kondomin vaihtamatta jättäminen

Vaikka sitä ei yhdistetäkään suoraan emätintulehduksen ilmestymiseen, pidetään sen yhtenä aiheuttajista sitä, kun harrastetaan anaaliseksiä ja sen jälkeen emätinseksiä, eikä välillä vaihdeta kondomia. Syynä siihen on se, että bakteerit leviävät peräaukosta emättimeen. Jos haluat harrastaa molempia yhdyntätapoja ja välttyä tältä ongelmalta, on tärkeää vaihtaa kondomi.

Antibiootit

Some figure

Tämä kuulostaa ristiriitaiselta, koska teoriassa antibiootit pyrkivät tuhoamaan taudinaiheuttajia. Voit kuitenkin saada emätintulehduksen, koska tällaiset lääkkeet vaikuttavat sekä hyödyllisiin (bakteerikasvusto) että haitallisiin bakteereihin, mikä tekee meistä alttiimpia sienitulehduksen kehittymiselle.

Hormonimuutokset

Hormonimuutokset voivat myös aiheuttaa emätintulehduksia kehon lisääntyneestä estrogeenitasosta johtuen. Hetket, jolloin olemme kaikista alttiimpia, ovat raskauden, hormoniterapian tai menopaussin aikana.

Synteettisistä materiaaleista tehdyt vaatteet

Some figure

Kuten kaikki tiedämme, ovat lämpimät, kosteat ja huonosti ilmaa saavat paikat alueita, joissa tulehduksia aiheuttavat bakteerit ja sienet kehittyvät helpoiten. Tähän kategoriaan kuuluvat:

 • Tiukat alushousut
 • Synteettisistä materiaaleista tehdyt alusvaatteet
 • Urheiluhousut tai leggingsit

Kaikki nämä luovat täydellisen ympäristön mikro-organismien, etenkin hiivan, kehittymiselle sukupuolialueella. Jos pidät tiukoista housuista, yritä riisua ne tai vaihtaa ne löysempiin 10 tunnin välein. Lisäksi on suositeltavaa, että tarkistat niiden tuotelapun ja valitset sellaiset, joissa on vähintään 50 % puuvillaa.

Suosittelemme sinua lukemaan: 5 kotihoitoa epämiellyttäviin emättimen hajuihin

Korkea veren glukoosipitoisuus

Makeanhimo ei ole vain painonhallintaongelma, vaan myös hiiva rakastaa makeaa, joten diabeteksen ja hiivatulehdusten välillä on yhteys. On tärkeää, että ruokavalio on vähärasvaista ja -sokerista parantaaksesi terveyttä ja ehkäistäksesi tiettyjä tauteja. Etenkin jos sinulle on diabetes, sinun tulee varmistaa, että pidät glukoositasosi kohdillaan.

Emätintulehdukset ja niiden eri tyypit

Kaikki emätintulehdukset eivät ole samanlaisia. Jokaisella on erilaiset ominaispiirteet ja niitä tulee hoitaa tietyllä tapaa. 

Hiivasienitulehdus

Some figure

Hiivasienitulehdukset ovat kaikista yleisimpiä. Hiivasieni aiheuttaa yleensä:

 • Paksua valkovuotoa
 • Emättimen ja ulkosynnyttimien punaisuutta
 • Kutinaa

Sen hoito on yleensä yksinkertaista. Voit ostaa emätinpuikkoja tai -voiteita mistä tahansa apteekista.

Bakteerivaginoosi

Tämä on yleinen lisääntymisiässä olevilla naisilla. Vaginoosi lisää riskiä saada seksin välityksellä tarttuvia sairauksia. Sen ominaispiirteitä ovat:

 • “Kalalta” haiseva valkovuoto seksin jälkeen
 • Kipu virtsatessa
 • Poikkeava väri tai valkoinen värjäytymä
 • Emättimen kutina tai kipu

Trikomoniaasin aiheuttama emätintulehdus

Sitä aiheuttaa mikrobi nimeltä trichomonas vaginalis. Tällaista tulehdusta pitäisi hoitaa antibiootein, koska se leviää seksin välityksellä. Sen ominaispiirteitä ovat:

 • Homeinen haju
 • Vihertävän keltainen valkovuoto
 • Emättimen polttelu ja kutina

Klamydia

Some figure

Tämä on seksin välityksellä leviävä tulehdus. Se ei ainoastaan vaikuta sukupuolielimiin, vaan se voi myös aiheuttaa muita tauteja kuten niveltulehdusta, keuhkokuumetta tai sidekalvontulehdusta. Se saa pahat hajut esiin valkovuodossa, joka tässä tapauksessa omaksuu valkoisen värin.

Virusperäinen emätintulehdus

Tämän tyyppistä tulehdusta aiheuttaa herpes simplex -virus. Ärsytyksen lisäksi sukupuolialueelle ilmestyy rakkuloita, jotka muuttuvat haavaumiksi.

Toinen syy tämän tyyppisen tulehduksen ilmestymiseksi on papilloomavirus, joka aiheuttaa syyliä sukupuolielimiin. Molemmissa tapauksissa on tärkeää käydä lääkärissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Brotman, R. M. (2011). Vaginal microbiome and sexually transmitted infections: An epidemiologic perspective. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI57172
 • Mashburn, J. (2012). Vaginal Infections Update. Journal of Midwifery and Women’s Health. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x
 • Rosenfeld, J. A. (2009). Vaginitis. In Handbook of Women’s Health, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511642111.013
 • Aydin, A., Ahmed, K., Zaman, I., Khan, M. S., & Dasgupta, P. (2015). Recurrent urinary tract infections in women. International Urogynecology Journal. https://doi.org/10.1007/s00192-014-2569-5
 • Fidel, P. L., Jr, Cutright, J., & Steele, C. (2000). Effects of reproductive hormones on experimental vaginal candidiasis. Infection and immunity, 68(2), 651–657. https://doi.org/10.1128/iai.68.2.651-657.2000

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.