5 intiimialueelle haitallista hygieniatottumusta

Vaikka häpykarvoituksen poistaminen nähdäänkin hygieniaa lisäävänä asiana, se voi itse asiassa aiheuttaa erilaisia tulehduksia, joita vastaan karvoitus toimii suojana.
5 intiimialueelle haitallista hygieniatottumusta
Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Viimeisin päivitys: 04 marraskuuta, 2022

Useimmat naiset ovat hyvin kiinnostuneita saamaan tietoa intiimialueen hygieniasta. Pelko siitä, että tulee jokin tulehdus tai että ilmaantuu pahoja hajuja ovat syitä, jotka saavat monen kiinnittämään suurta huomiota tähän kehonosaan. Tässä artikkelissa esittelemme viisi intiimialueelle haitallista hygieniatottumusta.

Monilla naisilla on käytössä huonoja tapoja intiimihygieniassaan, ja ne saattavatkin aiheuttaa vahinkoa emättimen terveydelle.

Kyseessä on hyvin herkkä alue, ja sen pH-taso voi vaihdella siksi, että alueella käytetään epäsopivia kemikaalituotteita, alusvaatteita tai muita erilaisia asioita, joiden haitallisuuden ihmiset sivuuttavat.

Siksi haluammekin nyt kertoa sellaisista tottumuksista naisten intiimialueen hygienian ylläpidossa, joita usein luullaan terveellisiksi, mutta jotka ovat kuitenkin haitallisia ja joita tulisi välttää.

Jatka siis lukemista, sillä nyt esittelemme viisi intiimialueelle haitallista tottumusta.

5 intiimialueelle haitallista hygieniatapaa

1. Liiallinen emättimen puhdistaminen

Emättimen liiallinen pesu häiritsee sen ominaista bakteerikantaa.

Emättimen peseminen sisäisesti erilaisilla kaupasta saatavilla tuotteilla saattaa tuntua hyvältä idealta bakteerien ja huonojen hajujen poistamiseksi. Sen sijaan että se olisi hyödyksi, se voi aiheuttaa muutoksia emättimen luonnollisessa olotilassa ja tulehduksen riski kasvaa.

Tällaiset sisäiset puhdistukset aiheuttavat epätasapainoa emättimen bakteerikannassa, mikä heikentää sen kykyä toimia taudinaiheuttajia vastaan.

Miten tämän tavan voi korvata?

  • Sen sijaan, että käytät näitä tuotteita emättimen sisäpuolen pesuun, pese vain alueen ulkoiset osat vedellä.

2. Pikkuhousunsuojien käyttö

Naisten intiimialueen hygieniatuotteita valmistava teollisuus on onnistunut vakuuttamaan naiset siitä, että pikkuhousunsuojia ja muita vastaavia tuotteita on tarpeen käyttää nesteiden ja hajujen ehkäisemiseksi.

Totuus on kuitenkin se, että näiden suojien päivittäinen käyttö voi olla hyvin haitallista. Ne tukahduttavat alueen sekä lisäävät kutinan, ärtymisen ja muiden epämiellyttävien oireiden riskiä.

Miten tämä tapa voidaan korvata?

  • Kannattaa rajoittaa tällaisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Yritä esimerkiksi käyttää niitä vain juuri ennen ja jälkeen kuukautisten.
  • Jotta voisit pitää alueen puhtaana, kokeile hengittäviä ja puuvillasta valmistettuja alusvaatteita.

3. Hajusteiden tai talkin käyttö

Talkin käyttö saattaa aiheuttaa intiimialueen ärtymistä.

Yksi huonoista tottumuksista on hajusteiden, talkin ja muiden sellaisten hygieniatuotteiden käyttö, jotka voivat aiheuttaa tämän alueen ärtymistä.

Vaikka nämä tuotteet olivat pitkään tehokkaina pidettyjä ratkaisuja vuotojen ja hajujen estämiseksi, nykyään tiedetään, että ne voivat aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia, sillä ne saavat alueen pH-tason muuttumaan.

Niiden usein toistuva käyttö saa aikaan ärtymistä emättimen ulkoisilla alueilla, ja usein ne myös johtavat hiivan tai bakteeritulehdusten kehittymiseen.

Kuinka tämä tapa voidaan korvata?

  • Ei ole mitään syytä nolostua: emättimellä on luonnollinen hajunsa, eikä sitä ole mitään tarvetta neutralisoida tuotteilla.
  • Jos haju on kuitenkin liian voimakas, kannattaa käydä lääkärissä, jotta saisit tietää onko omalla kohdallasi kyseessä jokin tulehdus.

4. Emättimen alueen käsittely kovakouraisesti

Ole varovainen! Emättimen alueen iho on kaikkein herkintä koko kehossasi, ja se vaatii hyvää hoitoa. Jotkut naiset puhdistavat alueen liian aggressiivisesti hoitaessaan kylpyhuonerutiineja.

Näin tekemällä saatat saada aikaan pieniä ja avoimia haavoja, jotka ovat kuin avoin ovi tartuntoja aiheuttaville tekijöille.

Kuinka tämä tapa voidaan korvata?

  • Laita saippuaa iholle varovaisesti ja hiero sitä hellävaraisesti sormillasi.

5. Häpykarvojen poisto

5 intiimialueella haitallista hygieniatottumusta - häpykarvojen poisto.

Nykyaikana on tavallista, että nainen ajattelee häpykarvojen poistamisen olevan yhtä kuin hyvä intiimialueen hygienia. Totuus on kuitenkin se, että vaikka tältä saattaakin tuntua, kyseessä ei ole hyvä tapa.

Häpykarvat ovat osa kehoa, ja niillä on oma erityinen tehtävänsä: ne vastaavat emättimen suojaamisesta bakteereilta, hiivalta ja viruksilta, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia.

Lisäksi tulee muistaa, että moni menetelmä karvojen poistamiseksi on liian aggressiivinen ja aiheuttaa ihon ärtymistä ja haavojen syntyä. Nämäkin voivat aiheuttaa ongelmia.

Kuinka tämä tapa voidaan korvata?

  • Valitse mahdollisen vähän haittaa aiheuttava menetelmä alueen karvojen poistamiseksi.
  • Karvanpoistovoiteet ja luonnolliset tuotteet ovat hyvä valinta.
  • Yritä jättää hiukan karvoitusta jäljelle, jotta alue ei jäisi suojattomaksi.
  • Jos käytät tässä höylää, pese ja kuivaa se jokaisen käytön jälkeen.

Tiesitkö, että nämä viisi tavallista tottumusta ovat itse asiassa haitallisia emättimen alueen terveydelle? Ovatko nämä tavat osana sinunkin kylpyhuonerutiinejasi? On tietysti totta, että niiden avulla yritetään pitää intiimialue hygieenisenä, mutta kannattaa kuitenkin harkita hyvin ennen kuin jatkat kyseisten tottumusten kanssa, jotta voisit estää pH-tason muutokset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
  • National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
  • Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
  • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
  • Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
  • National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
  • Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.