4 vinkkiä vaippaihottuman ehkäisemiseksi

Vaippaihottuma on tavallinen vaiva vauvan ensimmäisenä elinvuotena. Yksi vanhempien tehtävistä on yrittää estää tämän ongelman synty.
4 vinkkiä vaippaihottuman ehkäisemiseksi
Mario Benedetti Arzuza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mario Benedetti Arzuza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vaippaihottuman ehkäisy on eräs vauvan hoitoon kuuluvista asioista, ja etenkin ensimmäistä kertaa äitinä olevien on syytä hankkia tietoa tästä pulmasta.

Kyseessä on siis ihottuma vaipan peittämällä ihoalueella. Yleisesti ottaen sitä ilmenee vatsan alaosassa, sukuelinten seudulla, takapuolessa sekä reisien yläosassa, sillä nämä kohdat altistuvat suoraan ärsyttäville tekijöille. Tämä ihottuma tai ihotulehdus on yleinen vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana.

Diagnoosi ja vaippaihottuman syyt

Ihotulehduksen aiheuttajat tulisi selvittää fyysisessä tarkastuksessa, ja oireena ovat haavaumat vaipan kanssa kontaktissa olevilla ihoalueilla.

Pääsyyt ovat seuraavat:

  • ihon herkkyys kohdissa, joita vaippa hiertää
  • jatkuva kontakti ulosteen ja virtsan kanssa
  • virtsan ja ulosteen pH-tason muutos
  • kosteus
  • huono hygienia

Vinkit vaippaihottuman ehkäisemiseksi

4 vinkkiä vaippaihottuman estämiseksi

Jos huomaat punoitusta vauvasi sukuelimissä ja takapuolessa, tämä on vaippaihottuman alku. Ongelmaa voidaan ehkäistä eräillä toimenpiteillä oikeaan aikaan, ja seuraavat vinkit ovat tässä tärkeitä:

1. Pese vauvan sukuelinten alue

Käytä runsaasti lämmintä vettä vaipan peittämän alueen pesemiseksi aina kun vaihdat vaipan. Saippuaa ei suositella, mutta jos se on tarpeen, käytä pH-tasoltaan neutraaleja tuotteita.

Kuivaa alue hellävaraisesti taputtelemalla, ihoa hieromatta. Jos mahdollista, vaihda vaipat tilassa jossa on hyvä ilmanvaihto. Vältä kosteuspyyhkeitä, joissa on alkoholia tai hajusteita.

2. Vaihda vaippa säännöllisesti

On myös hyvin tärkeää vaihtaa vaippa usein – vähintään joka kolmas tunti päivän aikana, vaikka vauva olisi ainoastaan pissannut. Öisin, mikäli mahdollista, vaihda vaippa joka viides tunti.

Ole varovainen kun laitat vaipan paikoilleen, ja varmista ettei se ole liian tiukka – muuten tuloksena voi olla hankausta ja ärtymistä iholla.

Kun valitset vaippoja, lue pakkaukset kunnolla. On vaippoja, jotka on tarkoitettu herkälle iholle, mutta myös toisenlaisia, esimerkiksi erittäin imukykyisiä.

3. Vauvan voiteet

Käytä näitä tuotteita kaikilla oleellisilla alueilla vaipanvaihdon yhteydessä. Voiteiden tulee olla vesipohjaisia, ja niissä tulee olla supistavaa ainesosaa, kuten esimerkiksi sinkkioksidia. Nämä voiteet muodostavat iholle vedenkestävän kalvon.

Niitä kannattaa käyttää joka kerta kun olet puhdistanut vaippa-alueen. Ne toimivat suojakerroksena vaipan ja ihon välillä, ja näin ne estävät ärtymistä. Voiteita saadaan mistä tahansa supermarketista tai apteekista, mutta myös kotikonstein valmistamalla.

4. Muutokset vauvan ruokavaliossa

vaippaihottumaa

On tärkeää olla selvillä siitä, mitä uusia ruokia vauva syö, sillä jotkut tuotteet voivat muuttaa ulosteen pH-tasoa. Samaa voi käydä myös rintamaitoa juoville vauvoille.

Jos huomaat, että jokin tuote aiheuttaa vaippaihottumaa, lopeta välittömästi sen antaminen vauvallesi. Lisäksi tulisi ottaa yhteyttä asiantuntijaan, kun vauvan ruokavaliota aiotaan muuttaa.

On hyvin tärkeää noudattaa näitä suosituksia, jotta voidaan estää vaippaihottuman kehittymistä ja ihon ärtymistä. Muuten nämä pulmat voivat muuttua tulehduksiksi ja aiheuttaa vauvalle epämukavuutta.

On hyvä muistaa, että vaippaihottuma on tavallista vauvoilla koko ensimmäisen elinvuoden ajan, ja varotoimista huolimatta vanhemmat eivät aina pysty ehkäisemään sitä.

Noudata silti näitä ohjeita tarkasti, jotta lapsesi ei joutuisi kokemaan suurta epämukavuutta. Varmista ennen kaikkea hyvä hygienia, jotta et joudu turvautumaan asiantuntijan apuun. Muista, että ehkäisy on aina parempi kuin hoito!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Pitäisikö vauvan lämpöihottumasta huolestua?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Pitäisikö vauvan lämpöihottumasta huolestua?

Vauvan lämpöihottuma aiheuttaa huolestusta, mutta onneksi se on vain lievä, väliaikainen ihosairaus ja sinun ei tarvitse olla liian huolissaan siit...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.