Logo image
Logo image

Jopa 85 % naisten hygieniatuotteista sisältää glyfosaattia

3 minuuttia
Välttääksesi myrkyllisiä ainesosia voit suosia luomutuotetusta puuvillasta valmistettuja tuotteita, tai valikoida käyttöösi muita turvallisia vaihtoehtoja.
Jopa 85 % naisten hygieniatuotteista sisältää glyfosaattia
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vuosikymmenien ajan tuhannet yrityksen ympäri maailmaa ovat valmistaneet naisten hygieniatuotteita, kuten tamponeja, terveyssiteitä, intiimisaippuoita ja kosteuspyyhkeitä. Vaikka tuotteet on suunniteltu kuukautisten avuksi ja herkän intiimialueen hoitoon, on hiljattain todettu, että osa näistä tuotteista voi olla terveydelle vaarallisia ja sisältää haitallisia kemikaaleja, kuten glyfosaattia.

Amerikkalainen Food and Drug Administration (FDA), joka säätelee ja tarkkailee ruuan ja lääketuotteiden turvallisuutta, ja naisten intiimihygieniaan erikoistuneet valmistajat olivat tietoisia siitä, että vuosien 1970 ja 1980 välillä yli 50 yhdysvaltalaista naista kuoli tamponien aiheuttamiin tulehduksiin ja komplikaatioihin.

Näistä traagisista tapauksista huolimatta FDA ja kyseisiin tuotteisiin keskittynyt teollisuudenala yrittivät hiljentää asiasta nousseen myrskyn. Kuluttajien kysymykset ja huolenaiheet soivat kuuroille korville, kun alan jättiläiset suhtautuivat kuolemantapauksiin olankohautuksella.

Kuluttajat jatkoivat tuotteiden käyttämistä ilman että heitä varoitettiin niiden haittavaikutuksista, ja hiljalleen tamponien turvallisuutta alettiin tutkia. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että tamponit ja muut tuotteet voivat olla haitallisia naisten terveydelle, sillä monet niistä valmistetaan synteettisestä kuidusta, joka saattaa sisältää tappavia bakteereita. Jotkut tuotteista voivat lisäksi vapauttaa myrkyllisiä kemikaaleja.

Tutkijat huomasivat, että superimukykyiset tamponit olivat kaikista vaarallisimpia. Silloiset tutkimukset nimesivät Procter & Gamble -valmistajan Rely-merkkiset tamponit erityisen vaarallisiksi, ja kävikin ilmi, että valmistaja ei ollut ottanut huomioon käyttäjien valituksia tuotteesta.

Vuoteen 1975 mennessä Procter & Gamble myönsi, että tamponit voivat olla vaarallisia terveydelle ja he myönsivät myös sen, että tamponien valmistuksessa käytetty materiaali sisälsi karsinogeenejä. Yhtiön julkaiseman tiedotteen mukaan tamponien pitkällinen käyttö voi muuttaa emättimen bakteerikantaa.

 

Some figure

Vuonna 1980 kyseiset tamponit poistuivat markkinoilta, mutta monet naiset kärsivät vakavista seuraamuksista tamponien käytön jälkeen. Jotkut kärsivät hedelmättömyydestä, toiset taas joutuivat läpikäymään kohdunpoiston.

Suositeltua lukemista: Mistä kuukautiskivut johtuvat?

On edelleen syytä huoleen

Tamponien turvallisuudesta on käyty vuosien varrella monenlaista keskustelua ja niiden käyttöön liittyy yhä vaaroja. Jos tamponin jättää liian kauaksi aikaa emättimen sisälle, voi siitä syntyä vakavia ongelmia. Lisäksi materiaali, josta tamponit valmistetaan voi sisältää haitallisia aineksia vielä tänäkin päivänä.

Arvioiden mukaan Yhdysvalloissa suihkutetaan 38 000 tonnia hyönteismyrkkyä 14,4 miljoonan eekkerin alueelle, jossa puuvillaa kasvatetaan. Puuvilla valkaistaan käsittelyvaiheessa myrkyllisillä kemikaaleilla. Puuvillaan lisätään mm. dioksiinia, joka on yksi kaikkein myrkyllisimmistä aineista maan päällä.

85 % naisten hygieniatuotteista sisältää glyfosaattia

 

Some figure

Vuonna 2015 suoritetun tutkimuksen mukaan naisten intiimituotteet voivat yhä olla vaarallisia käyttäjiensä terveydelle.

Puuvillan saastuminen hyönteismyrkyistä on yleistä, ja suurin osa naisten hygieniatuotteista valmistetaan puuvillasta. Glyfosaatti -nimistä myrkkyä käytetään maineikkaan rikkaruohoja tappavan Roundup –nesteen lisäksi geneettisesti muunnellun puuvillan kasvatukseen. Tätä samaista puuvillaa käytetään jopa 50 prosentissa naisille suunnattujen hygieniatuotteiden valmistuksessa.

Espanjalaisen La Platan yliopiston tutkijatiimi tuli seuraaviin päätelmiin tutkiessaan tamponien ja muiden intiimihygieniatuotteiden sisältämiä aineita:

Tutkijat löysivät glyfosaattia jopa 85 % tutkituista tuotteista, jotka sisälsivät puuvillaa. Näitä tuotteita on yleisesti saatavilla supermarketeista ja apteekeista.

Tutkijat suorittavat tutkimuksen testaamalla La Platan alueella myytäviä hygieniatuotteita. Tutkittujen tuotteiden listalle pääsivät tamponit, terveyssiteet ja muut naisten hygieniaan liittyvät tuotteet, sekä vanupuikot, vanulaput jne.

Tutkijoiden analyysissa kävi selväksi, että 85 % tutkituista tuotteista sisälsi glyfosaattia ja 62 % sisälsi viitteitä AMPA-aineesta, joka on glyfosaatin johdannainen.

“Yllätyimme tuloksista toden teolla,” kommentoi lääkärinä toimiva tutkimuksen johtaja Medardo Avila Vasquez. “Olimme aikaisemmin keskittäneet huomiomme glyfosaatin läsnäoloon vain ruokatuotteissa, mutta emme koskaan osanneet kuvitella, että sellaiset tuotteet, joita käytetään yleisesti sairaaloissa ja lääkärin vastaanotolla potilaiden hoitoon, voisivat sisältää tätä tunnettua karsinogeeniä. Tähän tilanteeseen on ehdottomasti puututtava heti.

Suositeltua lukemista: Puhdista rakko kaksi kertaa viikossa

Mitä vaihtoehtoja perinteisille hygieniatuotteille on?

 

Some figure

Ihanteellinen ratkaisu tilanteeseen olisi tietenkin se, että valmistajat ja puuvillan kasvattajat lakkaisivat käyttämästä edellämainittuja kemikaaleja puuvillan kasvatukseen ja käsittelyyn, mutta tämä muutos on hidas ja työläs. Valmistajat ovat vastentahtoisia muuttamaan asioita, sillä se voi osoittautua kalliiksi ja hankalaksi.

Muutosta odotellessa voi vaihtaa intiimihygieniatuotteet turvallisempiin vaihtoehtoihin. Suosi luomutuotetusta puuvillasta valmistettuja tamponeja ja siteitä, jotka eivät sisällä haitallisia kemikaaleja, ja kokeile myös turvallisia kuukuppeja.

Alan ammattilaiset suosittelevat, että pitääksesi huolta emättimen luonnollisesta bakteerikannasta ja suojataksesi emätintä tulehduksilta, on hyvä välttää emättimen pesua saippuoilla. Emättimen alue pitää puhdistaa hellävaraisesti ja siihen soveltuu pelkkä vesi, älä käytä emätinhuuhteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Shehin, S. E., Jones, M. B., Hochwalt, A. E., Sarbaugh, F. C., & Nunn, S. (2003). Clinical safety-in-use study of a new tampon design. Infectious Disease in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1080/10647440300025504

Schlievert, P. M., Nemeth, K. A., Davis, C. C., Peterson, M. L., & Jones, B. E. (2010). Staphylococcus aureus exotoxins are present In Vivo in tampons. Clinical and Vaccine Immunology. https://doi.org/10.1128/CVI.00483-09

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.