Puhdista rakko kaksi kertaa viikossa

huhtikuu 6, 2016
Kahden puhdistuspäivän ajan on tärkeää välttää nesteitä kerääviä ruokia, kuten paljon suolaa sisältäviä aterioita, ja lisätä diureettisten ainesten nauttimista.

Et ehkä ole suonut rakollesi montakaan ajatusta elämäsi aikana, ellet sitten ole kärsinyt esimerkiksi virtsatietulehduksesta tai muista virtsateiden ongelmista. Virtsatietulehdus on yleinen vaiva etenkin naisilla, ja jopa joka kolmas nainen on kärsinyt virtsatietulehduksesta ainakin kerran elämänsä aikana.

Naiset ovat herkempiä bakteeritulehdukselle kuin miehet, sillä naisten virtsaputki on huomattavasti lyhyempi ja bakteerit pääsevät helpommin kulkeutumaan virtsateiden yläosiin.

Jos olet kärsinyt virtsatietulehduksesta, tiedät varmasti, miten inhottava tulehdus voi olla. Kipu, polttelu ja kirvely ovat yleisiä oireita, mutta onneksi antibiooteilla tulehdus saadaan kuriin nopeasti. On kuitenkin hyvä ymmärtää, mistä tulehdukset johtuvat ja miten niitä voi ehkäistä. Tässä artikkelissa jaamme neuvot kahden päivän puhdistuskuuriin, joka pitää virtsatiet puhtaina ja ehkäisee tulehduksia. Tee tämä kuuri ja puhdista rakko usein, jos kärsit jatkuvasti uusiutuvista tulehduksista.

Puhdista rakko kahdesti viikossa

Lääkäreiden mukaan naiset kärsivät miehiä enemmän virtsatietulehduksista mm. anatomisista seikoista johtuen. Naisten virtsaputki on lyhyempi, joten bakteerit pääsevät nopeasti kulkeutumaan virtsateihin. Lisäksi naisten virtsaputki altistuu helpommin peräaukon bakteereille, ja onkin tärkeää muistaa pyyhkiä aina edestä taakse ja pitää hygieniasta hyvää huolta.

Virtsatietulehdukset voivat johtua myös munuaisten ongelmista tai sukupuolitaudeista kuten klamydiasta, joten on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla virtsatietulehduksen yhteydessä. Virtsatietulehdukset uusiutuvat helposti, ja joillekin tulehdus voi muodostua krooniseksi ongelmaksi. 

Virtsatietulehduksia voi kuitenkin ehkäistä muutamilla helpoilla keinoilla, kuten rakon tyhjentämisellä ja alapääpesulla ennen seksin harrastamista, nesteiden riittävällä nauttimisella ja välttämällä kylmettymistä. Virtsatietulehduksien hoitoon ja ehkäisyyn sopivat myös monet luonnolliset kasvit ja ruuat, jotka puhdistavat rakkoa ja vievät bakteerit mukanaan. Alta löydät ohjeet näiden ruoka-aineiden nauttimiseen.

1. Juo karpalomehua aamupalalla

puhdista rakko karpalomehulla

Sokeritonta karpalomehua ei välttämättä ole aina helposti saatavilla, mutta se on yksi suosituimmista menetelmistä virtsateiden puhdistukseen ja tulehdusten ehkäisyyn. Valmista mehu itse tuoreista karpaloista tai etsi käsiisi makeuttamatonta, luonnollista karpalomehua. Mehun maku on karvas ja voimakas, ja sitä voi laimentaa vedellä.

 • Karpalot ovat vahvasti antibioottista ruokaa, joiden nauttiminen tappaa mikro-organismeja virtsaputkessa ja rakossa – näin voit välttää tulehduksen syntymisen ja ehkäistä uusiutuvat tulehdukset.
 • Karpaloiden sisältämä tanniini estää bakteereita tarttumasta rakon ja virtsaputken seinämiin, jolloin ne eivät ehdi lisääntymään ja pahentamaan tulehdusta. Nauti karpalomehua vähintään kaksi lasillista viikossa, nauti se aamuisin.

Suositeltua lukemista: Näillä hedelmillä hoidat virtsatietulehduksen

2. Vältä näitä ruokia

Jos haluat puhdistaa rakkosi, tulee sinun välttää alla listattuja ruokia vähintään kahtena päivänä viikossa:

 • Suola
 • Kahvi
 • Virvoitusjuomat, makeutetut juomat
 • Punainen liha
 • Mausteinen ruoka

Korvaa nämä ruuat terveellisillä, rakkoa vahvistavilla ruuilla. Suosi etenkin näitä:

 • Täysjyvät, pellavansiemen ja auringonkukka
 • Parsa
 • Punajuuri
 • Selleri
 • Artisokka
 • Pinaatti
 • Munakoiso
 • Porkkana
 • Appelsiini
 • Sitruuna
 • Papaija

3. Nauti tätä juomaa ennen aterioita

Valmista tämä luonnollinen ja herkullinen juoma ennen päivän pääateriaa, eli ennen lounasta tai illallista. Juoma sisältää runsaasti kaliumia, joka auttaa puhdistamaan ja suojaamaan rakkoa tulehduksilta. Lisäksi se pitää huolta munuaisista.

Ainekset

 • 1 vihreä omena
 • 1 porkkana
 • 1 selleritanko
 • 20 grammaa persiljaa
 • 200 ml vettä

Valmistus ja käyttö

Aloita juoman valmistus pesemällä kaikki ainekset huolellisesti. Kuori omena (jos omenasi ovat luomua, niitä ei tarvitse kuoria), poista siemenkota ja leikkaa se pieniin paloihin. Kaada palat tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele myös porkkana ja selleri. Lisää kaikki loput ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Nauti ennen ateriointia niinä päivinä, kun suoritat puhdistuskuurin.

4. Lehtivihreän ihmeelliset hyödyt

Ehkäise virtsatietulehdus nauttimalla lehtivihreää

Lehtivihreän eli klorofyllin terveyttä edistävät vaikutukset ovat kokonaisvaltaiset eikä haittavaikutuksia ole lainkaan. Lehtivihreän monista hyvistä vaikutuksista voidaan mainita muun muassa sen solujen aineenvaihduntaa ja uusien kudosten muodostumista edistävä vaikutus, elimistön hapenottokyvyn lisääminen, kehon happo-emäs -suhteen tasapainotus ja sydämen toiminnan voimistaminen.

Lehtivihreää myydään yleensä kapselimuodossa luontaistuotekaupoissa, ja se sopii infektioiden, kuten virtsatietulehsdusten, ehkäisyyn. Lehtivihreä vahvistaa vastustuskykyä ja poistaa myrkkyjä verenkierrosta. Lehtivihreää saa myös vihreistä lehtikasviksista, kuten pinaatista, lehtikaalista ja persiljasta, joita on helppo lisätä salaatteihin ja vihersmoothieihin. Smoothiemuodossa nautitut kasvikset imeytyvät helpommin ja keho pystyy hyödyntämään ravintoaineet tehokkaammin.

Nauti kaksi kapselia viikossa ja huomaat pian lehtivihreän vaikutuksen.

Suositeltua lukemista: Lehtivihreä – luonnon ihmeellinen parannuskeino

5. Voikukkatee

Ehkäise virtsatietulehdus nauttimalla voikukkateetä

Voikukasta valmistettu tee on luonnollinen ja voimakas puhdistaja, joka helpottaa ruuansulatuksen toimintaa ja kohentaa niin maksan kuin munuaistenkin terveyttä. Tässä tapauksessa voikukkateetä voidaan käyttää myös virtsateiden puhdistamiseen ja suojeluun, sekä bakteerien poistamiseen. Voit nauttia voikukkateetä kaksi kuppia päivässä puhdistuskuuripäivien aikana. Kerää voikukat itse puutarhasta tai pelloilta, voit käyttää sekä lehdet että kukinnot teen valmistukseen. Kuivaa voikukka ennen käyttöä. Sitä on saatavana yleisesti myös luontaistuotekaupoista.

Ainekset

 • 20 grammaa kuivattua voikukkaa
 • 200 ml vettä
 • 1 rkl hunajaa

Valmistus ja käyttö

Aloita kiehauttamalla vesi vedenkeittimessä tai kattilassa. Lisää voikukka ja anna kiehua matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia. Poista liedeltä ja anna jäähtyä 10 minuuttia. Lisää hunajaa makeuttaaksesi juoman ja nauti 20 minuuttia päivän pääaterian nauttimisen jälkeen. Voikukkatee kiihdyttää virtsarakon toimintaa ja puhdistumista.

Puhdista rakko kahdesti viikossa ja nauti terveemmästä kehosta!

 • Byron, J. K. (2019). Urinary Tract Infection. Veterinary Clinics of North America - Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2018.11.005

 • Linhares, I., Raposo, T., Rodrigues, A., & Almeida, A. (2013). Frequency and antimicrobial resistance patterns of bacteria implicated in community urinary tract infections: A ten-year surveillance study (2000-2009). BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-13-19

 • Foxman, B. (1990). Recurring urinary tract infection: Incidence and risk factors. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.80.3.331