Munuaisia voi puhdistaa yrteillä

Munuaisia voi puhdistaa yrteillä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Munuaisten tärkein tehtävä on poistaa nesteitä ja kuona-aineita kehosta ja verenkierrosta virtsan välityksellä. Munuaiset suodattavat myrkyt ja haitalliset aineet pois kehosta, joten munuaisista tulisikin pitää hyvää huolta. Munuaisia voi puhdistaa luonnollisilla aineksilla, jotka poistavat kuona-aineiden kertymät ja tehostavat munuaisten toimintaa. Mutta miten munuaisia voi sitten puhdistaa käytännössä? Tästä artikkelista löydät ohjeet.

Terveellinen ruokavalio munuaisten puhdistamiseen

Munuaisia voi pitää helposti kunnossa, sillä jo terveellisellä ruokavaliolla pääsee pitkälle. Monipuolinen ruokavalio pitää koko kehosta huolta ja munuaisten kannalta hyvä ravinto ehkäisee kuona-aineiden ja myrkkyjen kertymistä.

Vähennä sokeria, rasvaa ja valkoisten jauhojen määrää ruokavaliossasi, etenkin jos sairastat diabetesta tai kärsit korkeasta kolesterolista. Kasviöljyt kuten oliiviöljy sopivat ruuanlaittoon ja niistä saa hyvälaatuisia rasvahappoja. Suosi täysjyvää ja ruskeaa raakasokeria, hunajaa tai steviaa makeutukseen.

sitruuna ja persilja munuaisten puhdistukseen
Vältä myös alkoholia, limsoja, kahvia ja makeutettuja mehujuomia, sillä näillä voi olla munuaisten toimintaa heikentävä vaikutus. Poista ruokavaliosta kaikki liikaa suolaa sisältävät ruoka-aineet, kuten makkara, säilykkeet ja pikaruoka, ja kokkaa kaikki ruoka alusta alkaen itse. Älä pidä suolasirotinta pöydällä ruokailun yhteydessä, sillä tämä houkuttelee lisäämään suolaa ruokaan.

Munuaisia voi puhdistaa näillä lääkekasveilla

Tue terveellistä ruokavaliota munuaisia puhdistavilla yrteillä ja kasveilla. Munuaisia voi  auttaa siten poistamaan haitalliset kemikaalit ja ainekset. Puhtaat munuaiset toimivat tehokkaasti ja pitävät elimistön terveenä.

Lisää tulehdusta hillitseviä ruoka-aineita ruokavalioon ja keskity etenkin sellaisiin aineisiin, jotka pitävät huolta virtsateistä. Suosi diureettisia ruokia, jotka auttavat poistamaan nesteitä ja myrkkyjä kehosta virtsan kautta. Jos kärsit munuaisten sairauksista tai muista kroonisista ongelmista, juttele lääkeyrttien käytöstä lääkärisi kanssa ennen niiden nauttimista.

Nämä yrtit ja kasvit auttavat puhdistamaan munuaiset:

Chanca piedra

Tämä Perusta kotoisin oleva kasvi tunnetaan munuaisten terveyttä kohentavasta vaikutuksesta. Jo muinaiset inkat käyttivät tätä kasvia munuaisten ja virtsateiden tulehdusten hoitoon. Chanca piedra on diureettinen kasvi, joka auttaa kontrolloimaan verenpainetta, vähentää glukoosin määrää veressä ja hajottaa munuaiskiviä. Kasvi tunnetaankin myös nimellä ‘kivenmurskaaja’. Kaiken tämän lisäksi chanca piedra sopii myös maksan hoitoon.

Persilja

persiljaa
Persilja on yksi tunnetuimmista yrteistä ja sitä käytetään monissa eri resepteissä. Persiljan raikas maku sopii salaatteihin, liharuokiin ja kasvisaterioihin. Persiljan lääkinnällinen vaikutus ulottuu munuaisiin asti, sillä persilja poistaa nesteitä tehokkaasti, poistaa myrkkyjä ja parantaa virtsateiden terveyttä. Nauti mahdollisimman paljon persiljaa raakana tai valmista persiljan varsista hoitava teejuoma. Persilja sopii myös hyvin vihersmoothieihin.

Selleri

Selleri sinällään ja etenkin sellerin siemenet puhdistavat elimistöä ja poistavat ylimääräistä nestettä. Sellerin nauttiminen lisää virtsaneritystä ja kiihdyttää munuaisten toimintaa.

Kultapiisku

Kultapiisku (solidago virgaurea) on alunperin Pohjois-Amerikasta kotoisin, jossa intiaanikansat käyttivät sitä virtsateiden ja munuaisten hoitoon. Nestettä poistavan ominaisuutensa vuoksi sekä lääkärit että kansanparantajat ovat käyttäneet sitä munuais- ja virtsatietulehduksiin, reuman ja nivelsairauksien hoitoon sekä laskemaan lievästi verenpainetta. Vaikutus perustuu kasvin sisältämiin saponiineihin, jotka edistävät munuaisten toimintaa ja lisäävät siten virtsan määrää ja kuona-aineiden poistumista. Myös flavonoideilla (kversetiinillä ja rutiinilla) on virtsaneritystä lisäävä ominaisuus.

Hortensia

Hortensian juurta voi käyttää munuaisten luonnolliseen puhdistamiseen ja sitä nauttimalla voi parantaa myös rakon toimintaa. Hortensian juuresta valmistettu teeuute sopii poistamaan ja liuottamaan munuaiskiviä, sillä sen vaikuttavat ainesosat pehmentävät kivien reunoja (terävät reunat aiheuttavat kipua) ja auttavat poistamaan kivet virtsan mukana. Lisäksi hortensian juuri helpottaa kalsiumin imeytymistä, mikä vähentää riskiä munuaiskivien kehittymiseen.

Peltokorte

Peltokortetta on koko Suomessa pihoilla, pelloilla, tienvarsissa, rannoilla ja korpimetsissä. Se pitää opetella visusti erottamaan muista kortteista, sillä muita lajeja ei pidä käyttää. Peltokortteessa on B-vitamiineja, A- ja C-vitamiinia, kivennäisaineita, ensisijassa piitä, piihappoa ja silikaatteja sekä saponiineja, runsaasti flavonoideja, hieman pyridiinialkaloideja, steroleja ja tiaminaasientsyymiä.

Kortteella on diureettinen vaikutus, joka estää nesteen kertymistä elimistöön ja suojaa munuaisia taudeilta ja vaivoilta. Peltokortteen vihreästä kesäversosta voi tehdä teetä. Paras tapa on kuivata kortetta ja käyttää lehtivihreäjauheena. Se lisää ruuan ravintoarvoa.

Voikukka

voikukkaketo
Voikukka mielletään usein puutarhurin painajaiseksi ja useimmat pitävät sitä rikkaruohona. Todellisuudessa voikukka sisältää monia terveydelle hyödyllisiä aineksia ja sitä voi nauttia sisäisesti esimerkiksi teejuoman muodossa. Voikukan keltaiset lehdet ovat täynnä ihmiselle hyödyllisiä ravintoaineita. Voikukalla on diureettinen vaikutus, joka poistaa nesteitä ja nesteiden mukana kuona-aineita elimistöstä. Lisäksi voikukan nauttiminen kohentaa munuaisten ja maksan yleistä terveydentilaa ja toimintaa. Voikukkateetä voi valmistaa luontaistuotekaupoista saatavasta kuivatusta voikukasta ja kukat voi kerätä kesällä itse.

Koivu

koivu
Supisuomalainen koivu sopii terveydenhoitoon, sillä sen kaarna sisältää munuaisille hyödyllisiä ainesosia. Koivua on perinteisesti käytetty virtsateiden tulehdusten hoitoon ja virtsateiden puhdistukseen. Koivun kaarnaan kätkeytyy runsaasti C-vitamiinia, josta saat parhaat hyödyt valmistamalla uutteen. Yhdistä kaarnaa ja lehtiä uutteen vaikutuksen vahvistamiseksi.

Rohtosalkoruusu (Althaea officinalis)

Rohtosalkoruusun juurta voi käyttää virtsateiden ja munuaisten hoitoon. Rohtosalkoruususta käytetään rohtona kukkia, lehtiä ja juurta. Kukat kerätään heinäkuun alussa kukinnan alkaessa ja lehdet tämän jälkeen. Syksyllä voidaan nostaa juuret kaksivuotiaista kasveista. Ne kuoritaan ennen kuivatusta.

Rohtosalkoruusun merkitys rohtona perustuu sen sisältämiin lima-aineisiin, joita on eniten juuressa (15 – 30 %). Lima-aineet suojaavat ihmisen limakalvoja; niillä on merkitystä sekä hengitysteiden sairauksien että suoliston ja virtsateiden vaivojen hoidossa. Juurista voidaan valmistaa rohtoa uuttamalla se jauhettuna kylmään veteen. Sopiva annos on 6 g kuivattua juurta päivässä. Tuoreista ja kuivatuista kukista ja lehdistä voi tehdä teetä, jota juodaan muutama kupillinen päivittäin.

Sianpuolukka (Arctostaphylos uva-ursi)

Sianpuolukkaa voi käyttää virtsateiden tulehdusten hoitoon. Sianpuolukka puhdistaa tehokkaasti virtsatiet ja munuaiset bakteereista, kuona-aineista ja ylimääräisestä nesteestä.

Puna-apila

Puna-apila stimuloi aineenvaihduntaa, poistaa myrkkyjä verestä (jotka voivat päätyä munuaisiin), vahvistaa maksaa ja auttaa puhdistamaan kehoa kokonaisvaltaisesti. Puna-apilaa käytetään yleisesti myös vaihdevuosioireiden, kuten kuumien aaltojen, lievittämiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.