Logo image
Logo image

Lävistyksen paraneminen

3 minuuttia
Yksi huomioitava seikka lävistyksen paranemisessa on se, että se riippuu pitkälti siitä kehon alueesta, johon se on tehty. Vähiten vaativia ovat nenä- ja korvalävistykset. Vaativimpia ovat napa- ja genitaalilävistykset.
Lävistyksen paraneminen
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Lävistyksen paraneminen edellyttää, että se tehdään asianmukaisissa hygieniaolosuhteissa osaavissa käsissä. Jos studio ei täytä näitä perusehtoja, tämä voi johtaa kaikenlaisiin ongelmiin. 

Kaikki välineet tulee steriloida. Lävistystä tekevän henkilön tulisi pestä kätensä huolellisesti, käyttää puhtaita kirurgisia käsineitä eikä koskea mihinkään mitä ei ole aiemmin steriloitu. Myös se kehon alue, johon lävistys tehdään, tulee desinfioida kunnolla.

Lävistystä ei voi laittaa sellaisille ihoalueille, joissa on palovammoja, luomia, ihovirheitä, arpia tai syyliä. Luonnollisestikin toimenpiteen tekijän ei tulisi polttaa, syödä tai juoda toimenpiteen aikana. Toimenpiteen lopuksi kaikki käytetyt välineet tulee heittää menemään.

Lävistyksen paraneminen: alustava hoito

Some figure

Lävistys rikkoo ihon molemmilta puolilta, minkä vuoksi se synnyttää melko suuren vaurion. On normaalia, että alue turpoaa ja punoittaa, mikä aiheuttaa epämukavuutta seuraavina päivinä. Jotta lävistys paranisi kunnolla eikä tulehtuisi, tulee noudattaa muutamia perustoimenpiteitä, kuten seuraavia:

  • Lävistäminen käsin ontoilla neuloilla: Lävistyspyssyjen käyttö aiheuttaa yleensä suurempia ongelmia. Pyssyt on paljon vaikeampi steriloida ja pitää puhtaina.
  • Korun jättäminen paikalleen: Jotta lävistys paranisi kunnolla, siihen laitettu koru tai “sauva” tulee jättää paikalleen. Jos se poistetaan, ihon paljas pinta tulee näkyviin, ja tämä vaikeuttaa paranemista.
  • Säännöllinen puhdistus: Lävistys on puhdistettava päivittäin sen paranemiseksi ja tulehdusten välttämiseksi. Tämä kannattaa tehdä miedolla antibakteerisella saippualla ja pumpulipuikoilla. Ensimmäisinä päivinä on suositeltavaa tehdä kolmesta neljään puhdistusta päivässä.

Lisäksi lävistys suositellaan puhdistamaan vettä ja merisuolaa sisältävällä liuoksella. Tämä auttaa poistamaan lävistyksestä tulehtunutta ainesta ja vähentämään ärsytystä.

Lävistyksen paraneminen ongelmitta

Jotta lävistys paranisi kunnolla, on tärkeää pitää silmällä mahdollisia tulehduksen merkkejä. Joskus ne jäävät huomaamatta. Jos alueella on jatkuvaa kutinaa, punoitusta joka ei lakkaa, polttelua, reiästä vuotaa jonkinlaista nestettä tai se haisee pahalta, lävistys on todennäköisesti tulehtunut.

Paras toimintatapa tällaisissa tilanteissa on kääntyä lääkärin puoleen. Vaikka lävistysten aiheuttamat tulehdukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä, ikinä ei voi olla varma. Emme myöskään suosittele turvautumaan kotikonsteihin tai yleisiin ihmisten jakamiin neuvoihin, koska vain ammattilainen pystyy antamaan oikeanlaisia ohjeita tässä tilanteessa.

Ennen kuin lääkäri kertoo, mitä sinun tulisi tehdä tulehtuneen lävistyksen parantamiseksi, siihen ei kannata laittaa voiteita ja rasvoja eikä mennä uima-altaisiin. Joskus tallaisten tapausten taustalla on kuitenkin mahdollinen metalliallergia.

Tutustu myös: Industrial-lävistys: miten sitä tulisi hoitaa?

Ongelmat vanhassa lävistyksessä

Some figure

Yleensä lävistysreikä paranee täysin kahden tai seitsemän kuukauden kuluttua. Korun voi ottaa pois vasta kun lävistysreikä on varmasti täysin parantunut. Sen poistaminen ennen tätä altistaa ärsytykselle ja tulehdukselle.

Asiantuntijat suosittelevat, että parantunut lävistysreikä pestäisiin kahdesti päivässä, mieluiten suolaliuoksella. Tämä tulisi tehdä erittäin varovasti, jotta se vai vaurioitu. Pesun aikana tulisi olla koko ajan tarkkana, jotta kaikki menee varmasti oikein.

Jos et enää halua pitää lävistystä, sinun on hyvä tietää, että vain hyvin pienet reiät sulkeutuvat kokonaan ilman lääketieteellistä apua. Suuremmat reiät vaativat erikoishoitoa, johon kuuluu parantavien aineiden käyttö.

Muuta muistettavaa lävistyksen paranemiseksi

Kaikki lävistykset eivät parane samaan tapaan. Sinun tulisi muistaa, että kyseessä on avohaava ja se pitää sisällään useita riskejä. Riskit liittyvät siihen kehonosaan, johon lävistys tehdään. Nopeimmin paranevat lävistykset ovat korva-, nenä- ja kielilävistykset. Sitä vastoin napalävistyksillä voi kestää jopa seitsemän kuukautta parantua.

Suun lävistyksen parantamiseksi yllä mainitut hygieniatoimet eivät yksin riitä. On myös vältettävä rasvaisia, mausteisia ja happamia ruokia sekä alkoholijuomia. Kielilävistykset edellyttävät alkoholittomien suuvesien käyttöä kahdesta kolmeen kertaan päivässä.

Kehossa olevat lävistykset edellyttävät, että tiukkoja vaatteita ei käytetä niiden paranemisen aikana. Genitaalilävistyksillä voi kestää jopa kymmenen viikkoa parantua. Yhdyntä ei ole suositeltavaa parin ensimmäisen päivän ajan, ja sen jälkeen tulisi aina käyttää kondomia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Mataix, J., & Silvestre, J. F. (2009). Reacciones cutáneas adversas por tatuajes y piercings. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(8), 643-656.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.