Logo image
Logo image

Stafylokokin aiheuttama tulehdus: syyt ja oireet

3 minuuttia
Stafylokokin aiheuttama tulehdus vaikuttaa yleensä alle 6-vuotiaisiin lapsiin. Se tulee diagnosoida ja hoitaa ajoissa kuoleman välttämiseksi.
Stafylokokin aiheuttama tulehdus: syyt ja oireet
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Stafylokokin aiheuttama tulehdus on ihosairaus, joka syntyy reaktiona stafylokokki-bakteerille. Sen pääpiirteenä on iholle muodostuvat haavaumat ja sitä seuraava ihon irtoaminen. 

Tämä sairaus vaikuttaa eniten vastasyntyneisiin ja alle 6-vuotiaisiin lapsiin. Stafylokokin esiintyminen on todella harvinaista aikuisilla, ellei siihen liity immuunijärjestelmän tai munuaisten vajaatoimintaa.

Mistä stafylokokin aiheuttama tulehdus johtuu?

Some figure
Stafylokokki-infektio on bakteerin erittämän myrkyllisen aineen aiheuttama.

Stafylokokin aiheuttama ihosairaus johtuu stafylokokki-sukuun kuuluvasta bakteerilajikkeesta. Useimmissa tapauksissa tulehduksen aiheuttavana bakteerina on Staphylococcus aureus.

Nämä mikrobit erittävät myrkyllistä ainetta, joka vaikuttaa ihoon saaden orvaskeden uloimman kerroksen erottumaan muusta ihosta. Sen tuloksena syntyy haavaumia ja iho näyttää palaneelta.

Useimmiten potilaalla on alunperin tartunta, joka jää huomaamatta. Kun se alkaa, kehittyy stafylokokki nopeasti. Toisinaan voi kuitenkin kestää muutamia päiviä alkuperäisen infektion jälkeen ennen kuin sairaus kehittyy.

Stafylokokin aiheuttama ihotulehdus on tarttuva. Se on lisääntynyt maailmanlaajuisesti 1970-luvulta lähtien. Staphylococcus aureus -bakteeria esiintyy arvioiden mukaan 30-50 % terveistä aikuisista. 

Millaisia stafylokokin aiheuttamat oireet ovat?

Vaikka stafylokokki-infektioon liittyy useita tyypillisiä oireita, kokee jokainen lapsi ne yleensä eri tavalla. Ensimmäisenä oireena on kuitenkin yleensä kuume, johon liittyy ihon punoitus.

Se alkaa yleensä erillisellä haavaumalla, joka arpeutuu. Vastasyntyneillä haavauma ilmestyy tavallisesti vaipan alueelle tai lähelle napaa. Vanhemmilla lapsilla haavauma näkyy yleensä aina kasvoilla ja aikuisilla se voi alkaa mistä tahansa kehonosasta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Erilaiset ihottumat ja niiden aiheuttajat

Haavauma kehittyy, ja 24 tunnin sisällä siitä tulee väriltään kirkkaanpunainen. Pian tämän jälkeen alkaa muodostua nestettä sisältäviä märkäpaiseita. Ne rikkoutuvat helposti ja jättävät ihon kosteaksi ja palaneen näköiseksi. Muita tavallisia oireita ovat muun muassa:

 • Kipu vahingoittunutta ihoa koskettaessa
 • Vilunväristykset
 • Heikotus
 • Nestehukka
 • Ihon pinnallisen kerroksen irtoaminen syvemmistä kerroksista, kun sitä hangataan kevyesti. Muutaman päivän jälkeen koko ihon pinta vahingoittuu.

Miten sairautta voidaan hoitaa?

Some figure
Mene välittömästi lääkäriin, mikäli huomaat näitä oireita.

Stafylokokin aiheuttaman tulehduksen diagnoosi tehdään kliiniseen kuvaan ja myrkyn havaitsemiseen perustuen. Toisinaan sairauden vahvistamiseen tarvitaan ihosta otettava koepala. Sairaus on varhaisessa vaiheessa hyvin samankaltainen tulirokon, monimuotoisen punavihoittuman, Kawasakin taudin ja muiden vastaavien kanssa.

Kun lääkäri on vahvistanut diagnoosin, aloitetaan hoito yleensä sairaalassa. Tämän sairauden hoitaminen on samankaltaista kuin palovammojen, ja se suoritetaankin yleensä sairaalan palovammayksikössä. Ammattilaiset käyttävät yleensä seuraavia toimenpiteitä:

 • Stafylokokki-bakteerien antibioottilääkkeiden annostelu tehdään joko suun kautta tai suonensisäisesti potilaan kunnosta riippuen. Niiden tehtävänä on estää infektioita leviämästä.
 • Suonensisäisten nesteiden antaminen. Potilas menettää paljon nestettä kehosta avoimen ihon kautta. Tämä vaatii toimenpiteiden aloittamista mahdollisen nestehukan ehkäisemiseksi.
 • Ihoa suojaavat toimenpiteet. Voiteita käytetään vahvistamaan ihon bakteereita torjuvaa toimintaa. Kosteusvoiteet ovat myös välttämättömiä.
 • Lievittävät hoitokeinot. Iholle voidaan levittää kylmäsiteitä kivun lievittämiseksi.

Hoitokeinot voivat vaihdella potilaan iästä, yleisestä terveydentilasta, sairauden vakavuudesta, lääkkeiden sietokyvystä, odotuksista ja mieltymyksistä riippuen. Useimmiten iho alkaa parantua 10 päivää hoidon aloittamisen jälkeen.

Lue myös: Ehkäise ihokarvojen kasvu sisäänpäin

Kuinka sairauden kanssa toimitaan?

Yleisesti ottaen mikäli lapsi tai aikuinen pääsee hoitoon ajoissa, ei komplikaatioita synny. Merkittävimpänä riskinä on ihon syvemmän kerroksen tulehtuminen, joka voi aiheuttaa selluliitin syntymistä. On myös mahdollista, että infektio voi pahentua ja päästä verenkiertoon aiheuttaen verenmyrkytyksen.

Samalla potilas voi saada nestehukan tai kärsiä elektrolyyttien epätasapainosta. Kuume vaatii niin ikään riittävää tarkkailua, varsinkin vastasyntyneillä. Jos lapsi tai aikuinen kuitenkin saa taudin varhaisen diagnoosin ja hoito aloitetaan heti, on lopputulos yleensä hyvä. Stafylokokin aiheuttama tulehdus voi myös johtaa kuolemaan, mikäli potilas ei saa asianmukaista hoitoa.

Mikäli sinulla tai läheiselläsi siis esiintyy kuumetta aiheuttavia haavaumia ja/tai muita yllä mainitsemiamme oireita, mene välittömästi lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Perena, M. J., Perena, M. F., Rodrigo-Royo, M., & Romera, E. (2000). Neuroanatomía del dolor. Rev Soc Esp Dolor, 7(supl II), 5-10.
 • Novales, J. (2003). Biopsia de piel. Rev Fac Med UNAM, 46(4), 167-168.
 • Ortega Morales, O. M., Guevara, C. E., & Fabiani, R. (2010). Síndrome de la piel escaldada por Staphylococcus aureus. Revista Científica Ciencia Médica, 13(1), 47-47.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.