Logo image
Logo image

Vastasyntyneen ihon hoito: tärkeää huomioitavaa

3 minuuttia
Vastasyntyneen vauvan iho on herkkä ja vaatii erityistä huolenpitoa. Tästä syystä vanhempien on tiedettävä, kuinka hoitaa sitä oikeaoppisesti ja millä tuotteilla. Jos haluat tietää lisää vastasyntyneen ihon hoidosta, jatka lukemista!
Vastasyntyneen ihon hoito: tärkeää huomioitavaa
Viimeisin päivitys: 25 lokakuuta, 2020

Jokaisen vanhemman on erittäin tärkeää osata hoitaa vastasyntyneen vauvansa ihoa. Ihon suojakerros jatkaa kehittymistään ainakin lapsen elämän ensimmäisen vuoden ajan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä vastasyntyneen ihon hoito pitää sisällään.

Koska iho osittain vielä kehittyy, alttius sen kuivumiseen ja ärtymiseen ulkoisista tekijöistä johtuen on suurempi kuin muun ikäisenä. Näin ollen liika lämpö tai kylmyys voivat laukaista allergisia reaktioita. Jotkut tuotteet voivat jopa aiheuttaa iholla rajun reaktion.

Jatka lukemista ja opi lisää vastasyntyneen vauvan ihon hoidosta.

Vastasyntyneen ihon hoito

Ensiksi on erittäin tärkeää, että vauvan iho sietää hyvin käytettyjä puhdistusaineita ja kosteusvoiteita ja että ne eivät vaikuta haitallisesti stratum corneumiin (marraskesi, epidermiksen uloin kerros). Syntymän jälkeen iho on herkkä ja altis tekijöille, jotka voivat saada ihon suojakerroksen hajoamaan.

Näihin kuuluvat seuraavat tekijät:

 • Sylki
 • Nenäeritteet
 • Virtsa
 • Ulosteet (mukaan lukien ulosteen entsyymit)
 • Lika

Koska vauvan iho altistuu näille tekijöille päivittäin, on erittäin tärkeää puhdistaa ihoa parhaalla mahdollisella tavalla ja varmistaa, että vauvan ihon suojakerros on riittävästi suojattu. Tätä varten suosittelemme ottamaan käyttöön alla luettelemamme ihonhoidon kulmakivet.

Vastasyntyneen ihon hoito: hygienia

Vastasyntyneen vauvan ihon hoidon tulisi alkaa, kun ruumiinlämpö on vakiintunut. Syntyessä ihon pH-arvo on neutraali ja muuttuu myöhemmin happamaksi.

Emäksisten saippuoiden käyttö aiheuttaa väliaikaista pH:n nousua ja altistaa vauvan ihon tulehduksille ja ärsytykselle. Tästä syystä suositellaan neutraaleja tai hieman happamia hajusteettomia saippuoita hyvin pienissä määrissä.

Ensimmäisten kahden viikon ajan pese vauva hellävaraisesti ja vain lämpimällä vedellä. Muun muassa äärimmäiset lämpötilat, runsas saippuoiden käyttö ja liian tiheään toistuvat tai pitkät kylvyt edesauttavat ihon kuivumista (ärsytysihottuma), Pediatric Dermatology –lehden tutkimusten mukaan.

Some figure
Asianmukainen hygienia on avainasia vastasyntyneen ihon hoidossa. Tuoksusaippuoiden käyttöä tulisi välttää.

Lämpötila

Vauvan ihon hyvä hoito edellyttää ympäristön lämpötilan huomioimista. Korkea lämpötila voi johtaa hien muodostumiseen tai lämpöhalvaukseen, kun taas liian kylmä lämpötila voi johtaa hypotermiaan tai pannikuliittiin.

Tästä syystä vauvaa tulee suojata riittävästi lämpötilan muutoksilta, erityisesti kesällä ja talvella. Amerikan lastentautiakatemian antamien tietojen mukaan alle kuuden kuukauden ikäiset vauvat tulisi pitää poissa suorasta auringonvalosta mahdollisimman paljon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miksi lasten ihosta huolehtiminen on kesällä tärkeää?

Antiseptiset liuokset

Antiseptisten tuotteiden käyttöä terveen ihon puhdistamisessa ei suositella, koska ne muuttavat ihon mikrobien ekosysteemiä ja edesauttavat muun tyyppisten mikro-organismien lisääntymistä.

Lisäksi alkoholi imeytyy herkästi ihoon ja voi aiheuttaa palovammoja tai muutoksia ihon pH-arvossa.

Kosteusvoiteet

Kosteusvoiteita voidaan käyttää osana vastasyntyneen ihon hoitoa, kunhan niiden koostumus on oikeanlainen käytettäväksi vauvoilla. Ne voivat auttaa vahvistamaan ihon suojakerrosta kylpemisen jälkeen. Niitä suositellaan käytettävän jopa kaksi kertaa viikossa.

Ihon tukkeutumisen välttämiseksi ihanteellista on levittää voidetta vain ohut kerros, jotta ihon taitoksiin ei jää rasvajäämiä. Muutoin voi ilmetä lämpösäätelyn heikkenemistä ja bakteerien kolonisaatiota, kuten kuvaillaan Journal of Investigative Dermatologylehden julkaisussa.

Navan hoito

Napanuoran tynkä putoaa yleensä pois 5-15 päivän kuluessa syntymän jälkeen. Sitä voidaan pitää eräänlaisena haavana ja tästä syystä mahdollisena pääsyreittinä bakteereille.

Tynkä tulisi pitää kuivana ja puhtaana peittämättä sitä sideharsolla tai muulla suojalla. Vauva olisi suositeltavaa myös pukea löysiin vaatteisiin ja välttää navan alueen peittämistä vaipalla. Tässä tapauksessa antiseptisen aineen käyttöä kyllä suositellaan navan puhdistamiseksi jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä.

Vastasyntyneen ihon hoito vaippa-alueella

Vaippaihottuma on yleinen ongelma ja useimmat vauvat kärsivät siitä ainakin kerran. Vaipan alla muhii joukko mahdollisesti haitallisia tekijöitä. Indian Journal of Pediatrics -lehden julkaisussa korostetaankin sitä, miten tärkeää on pitää alue puhtaana ja kuivana.

Kun vaipassa on pitkään kosteutta, se lisää ihon hankausta ja hautumista, ja myös sen läpäisevyys ja mikrobit lisääntyvät.

Some figure
Jatkuva vaipanvaihto kuuluu vastasyntyneen ihon perushoitoon. Se voi auttaa pienentämään vaippaihottuman riskiä.

Kannattaa lukea tämäkin artikkeli: Vauvan atooppisen ihotulehduksen perushoito

Vastasyntyneen ihon hoito: yhteenveto

Vastasyntyneen vauvan iho on herkempi, koska sen suojakerros ei ole vielä täysin kehittynyt. Tästä syystä puhdistus on tärkeää tehdä erittäin huolellisesti ja varmistaa, että vauvan ihon hoidossa käytetään kaikkein sopivimpia tuotteita.

Sinun vastuullasi on pitää huolta vauvasi ihon terveydestä ja pienentää allergisten reaktioiden ja infektioiden riskiä. Lisäksi sinun tulee huomioida tekijät kuten lämpötila ja antiseptisten aineiden ja kosteusvoiteiden asianmukainen käyttö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
 • Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
 • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
 • Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
 • Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
 • Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.