Logo image
Logo image

Vauvan atooppisen ihotulehduksen perushoito

2 minuuttia
Vauvan atooppinen ihotulehdus huolestuttaa tietysti vanhempia, mutta sitä voi onneksi hoitaa tehokkaasti.
Vauvan atooppisen ihotulehduksen perushoito
Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2020

Vauvan atooppinen ihottuma on yksi yleisimmistä ihotaudeista, jota esiintyy vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vauvan atooppisen ihotulehduksen varhainen havaitseminen ja perushoito ovat tärkeitä tekijöitä, jotta tulehduksen tuomia oireita ja epämukavuutta voitaisiin vähentää mahdollisimman tehokkaasti.

Mikä vauvojen atooppinen ihotulehdus on?

Atooppinen ihotulehdus alkaa yleensä vauvan kolmannen ja viidennen elinkuukauden välillä. Iho-ongelmista tulee tässä vaiheessa yleensä säännöllisempiä. Ne tapahtuvat yleensä tautipesäkkeinä, jotka kestävät noin kuuden viikon ajan, mutta ne saattavat myös kestää pidempään.

Atooppinen ihotulehdus on tulehdustauti, joka esiintyy kuivan ihon muodossa ja se on yksi sen huomattavimmista oireista. Sitä esiintyy yleensä voimakkaan kutinan kanssa.

Sairaus pysyy yleensä aktiivisena kahden vuoden ikään asti ja sitten se joko jatkuu pidempään tai katoaa kokonaan. Kyseessä on lapsuuden tauti, johon perinnöllisyys vaikuttaa. Siitä syystä tuleekin tarkastella perhehistoriaa.

Lue myös: Kuinka lasten herpestä hoidetaan

Milloin lastenlääkäriin?

Some figure

Atooppiseen ihotulehdukseen ei liity mitään erityisominaisuuksia. Se vaihtelee yksilöstä toiseen. On siis hyvin vaikeaa erottaa sitä muista ihotulehduksista. Vauvan atooppisen ihotulehduksen voi diagnosoida vain lastenlääkäri arvioituaan vauvalla olevat oireet.

Sinun tulee siis keskustella lastenlääkärin kanssa, mikäli havaitset vauvalla joitakin seuraavista oireista:

  • Epäspesifistä ihottumaa, varsinkin kasvojen ja taipeiden alueella.
  • Kauan kestävää ihottumaa.
  • Toistuvaa itkua, sillä se saattaa johtua vahingoittuneen alueen kutinan aiheuttamasta epämukavuudesta.

Kuinka tunnistat vauvan atooppisen ihotulehduksen

Atooppista ihotulehdusta voi esiintyä eri tavoin. Yleisimpiä tapoja ovat tässä mainitsemamme tavat.

Ihottuma ilmestyy yleensä poskiin, otsaan, korviin ja päänahkaan. Sitten se saattaa levitä myöhemmin muuhun kehoon alkaen kasvojen alueelta. Kyseessä ovat yleensä kutisevat ekseemat.

Atooppinen ihotulehdus voi ilmetä myös kananmunan valkuaisproteiiniallergiana. Tästä syystä vauvalle täytyy tehdä allergiatestejä diagnoosin saamiseksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Tuleeko vauva herättää vaipanvaihdon vuoksi?

Vauvan atooppisen ihotulehduksen ehkäisy ja perushoito

Some figure

Vauvan atooppisen ihotulehduksen ehkäisyn ja hoidon kannalta on tärkeää, että kaikki perheenjäsenet saavat oikeanlaisen terveysoppitunnin:

  • Pese vauvan vaatteet miedoilla pesuaineilla ja vältä huuhteluainetta.
  • Vältä lämpöä, varsinkin kuumaa ilmaa. Poista kaikki villakankaat, muovit sekä jotkin kuidut, jotka edistävät hien ilmestymistä ja sen mukana tuomaa ihottumaa. Valitse sen sijaan puuvillakankaita.
  • Käytä ilmankostuttajaa ympäristön kuivuuteen paikoissa, joissa kosteustaso on liian alhainen.
  • Huolehdi vauvan hygieniasta lyhyiden kylpyjen tai suihkujen avulla, äläkä tee sitä useammin kuin 2-3 kertaa viikossa.
  • Liiallinen vesi ja suihkugeeleille altistuminen edistävät ihottuman syntyä. Lääkärit suosittelevatkin happaman pH:n tai kauran käyttämistä pesuun.

Levitä vauvoille tarkoitettua kosteusvoidetta useita kertoja päivässä hellin, hierovin liikkein, jotta se imeytyy ihoon kunnolla.

Lääkehoito

On tapauksia, joissa vauvojen atooppisen ihotulehduksen oireet saattavat vaatia lääkehoitoa sekä lääkärin tarkkailua komplikaatioiden ehkäisemiseksi:

  • On tärkeää käydä lääkärissä määrittelemässä tulehduksen vastainen hoitokeino taudin puhjetessa. Poista myös pehmentävät voiteet, joita käytit ihotulehduksen ehkäisyvaiheessa.
  • Ehkäise ihotulehduksen syntyä. Se ilmestyy yleensä kutinan jälkeisen raapimisen johdosta. Pidä myös yllä asianmukaista hygieniaa.

Jos lastenlääkäri epäilee kyseessä olevan infektio, saattaa hän määrätä ulkoisia tai systeemisiä antibiootteja.

Ulkoiset kortikosteroidit ovat tähän tautiin kaikista eniten määrättyjä lääkkeitä. Niiden käyttöä ei tulisi pelätä, kunhan vain teet sen oikealla tavalla. Ihotulehduksesta kärsivät vauvat hyötyvät niistä monella tapaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.