Kuinka lasten herpestä hoidetaan

Herpekseen ei tällä hetkellä ole mitään parantavaa hoitoa. Se on melko harvinainen lapsilla, mutta tässä artikkelissa kerromme sinulle kuinka hoidat ja ehkäiset tämän viruksen leviämistä heidän kohdallaan.
Kuinka lasten herpestä hoidetaan
Mario Benedetti Arzuza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mario Benedetti Arzuza.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Herpeksen aiheuttaa herpesvirus. Se ei ollut kovinkaan yleinen lapsilla vielä muutama vuosikymmen sitten, mutta se on lisääntynyt viime vuosina. Tämä voi johtua tietyistä riskitekijöistä, joille lapset nykyään altistuvat.

Herpekseen ei tällä hetkellä ole mitään parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voi kyllä hoitaa. On myös tärkeää mainita, että virus on lepotilassa läpi koko henkilön elämän ajan, kunnes se aktivoituu jonkin laukaisemana.

Mitä herpesviruksen tyyppejä on olemassa?

herpes ylähuulessa

Herpesviruksesta on olemassa eri tyyppejä. Niillä on erilainen vaikutus yksilöön, ja oireet sekä niiden sijaitsemat alueet voivat vaihdella.

Alla kuvailemme herpeksen eri tyypit.

Herpes simplex -virus 1 (HSV-1)

Tämä on lapsiin yleisimmin vaikuttava virus. Se aiheuttaa haavoja tai rupia suun ympärille ja kasvoille. Se voi aiheuttaa niitä myös suuhun ja huuliin. Se tarttuu suoran kosketuksen välityksellä, eikä yleensä näytä alkuun mitään oireita.

Herpes simplex -virus 2 (HSV-2)

Tämä tunnetaan myös sukupuolielinten herpeksenä. Sitä esiintyy sukupuolialueella ja se ei ole yleistä lapsilla, mutta sellaisiakin tapauksia on ollut. Se tarttuu yleensä seksuaalisen kanssakäymisen välityksellä. Lasten tapauksessa seksuaalinen hyväksikäyttö ei kuitenkaan välttämättä ole sen aiheuttaja.

Vyöruusu

Vyöruusua, kuten vesirokkoakin, aiheuttaa vesirokkovirus. Sinulla on siis täytynyt olla vesirokko ennen kuin voit kärsiä tämän tyyppisestä herpeksestä. Tämä virus on lepotilassa vuosien ajan ja yksilöstä tulee haavoittuvaisempi kun hän vanhenee.

Vyöruusu ei ole yleinen lapsilla. Kuitenkin tapauksissa, joissa lapsille on kehittynyt sellainen, ovat sen oireet olleet hyvin lieviä ja se on kadonnut nopeasti. Siitä huolimatta sinun täytyy ryhtyä varotoimiin, sillä vyöruusu on erittäin tarttuva. Jos lapsellasi on hyvin heikko immuunijärjestelmä, voi tämä virus aiheuttaa komplikaatioita.

Kuinka lasten herpestä hoidetaan

Yleisintä herpestä (HSV-1) aiheuttaa suora kosketus tartunnan saaneeseen ihoon tai sylkeen tai sellaisen esineen käsitteleminen, jota joku tartunnan saanut on aikaisemmin koskenut. Huuliherpes esiintyy haavaumina huulilla ja ikenissä. Lapsella saattaa myös olla kuumetta, kurkkukipua ja turvonneet rauhaset.

Nämä oireet katoavat parin viikon sisällä, mutta sinun tulee hoitaa niitä vähentääksesi epämukavaa oloa. Ulkoiset tai suun kautta otettavat virustorjuntalääkkeet vähentävät sen voimakkuutta ja ensimmäisten vaiheiden kestoa. Asikloviiriä, valasikloviiriä ja famsikloviiriä on käytetty sen hoidossa suurella menestyksellä.

herpes pienellä lapsella

Jääpussien käyttö voi myös tarjota kipulääkemäisen vaikutuksen ja vähentää haavaumien aiheuttamaa kutinaa. Myös kylmät juomat ja kylmä ruoka, kuten jäätelö, voivat auttaa vähentämään huulien ympärillä olevaa kipua ja välttää kuivumista. Sinun pitäisi välttää antamasta lapselle sitrushedelmiä tai hapokkaita ruokia, sillä ne ärsyttävät haavaumia.

Lastenlääkäri saattaa määrätä kipulääkettä, kuten asetaminofeeniä, jos lapsesi kärsii akuutista kivusta tai epämukavuudesta, joka estää häntä syömästä. Varmista, että lapsesi saa tarpeeksi lepoa. Lepo ja stressaavien tilanteiden välttely auttavat häntä paranemaan nopeammin.

Jos lapsesi osoittaa merkkejä herpeksen tyypistä 2 (HSV-2) tai vyöruususta, suosittelemme käymään lääkärin vastaanotolla. Virus voi aiheuttaa pahoja komplikaatioita. Lääkäri voi määrätä lapsellesi oikeat lääkkeet.

Kuinka herpeksen leviäminen ehkäistään

Vaikka herpes ei ole kovinkaan yleinen lapsilla, meidän tulisi yrittää tehdä sen leviäminen mahdottomaksi. Sinun ei pitäisi viedä lasta tarhaan tai kouluun oireiden aikana. On myös tärkeää välttää jakamasta esineitä, kuten juomalaseja tai ruokailuvälineitä, joita lapsesi on käyttänyt.

Toinen asia, joka sinun tulee tehdä, on varmistaa ettei lapsesi raavi tai koske vahingoittunutta aluetta. Se voi saada viruksen leviämään muille kehonalueille. On elintärkeää, että virus ei leviä lapsen silmiin. Lapsen käsien peseminen säännöllisesti on paras ehkäisykeino.

Kun lapsellasi on herpeshaavaumia, hän ei saisi pussata ketään. Hänen ei myöskään tulisi jakaa lelujaan, jotka ovat saattaneet olla hänen suussaan.

Mielessä pidettäviä oireita

herpes pienellä pojalla

Kun on kyse lasten herpeksestä, ovat komplikaatiot epätavallisia. Sinun pitäisi kuitenkin mennä heti lastenlääkäriin, jos huomaat joitakin seuraavia merkkejä:

 • Jos vastasyntyneelle vauvalle kehittyy ihottumaa tai haavaumia kuumeen kera, voi tämä olla merkki kroonisesta herpestartunnasta.
 • Jos lapsellasi esiintyy haavaumia silmien ympärillä, on viruksen taipumus olla yksi sarveiskalvotulehduksen pääaiheuttajista.
 • Jos lapsesi valittaa pääkivusta tai hänellä on kouristuksia, korkeaa kuumetta ja hän on sekava, vie hänet lastenlääkäriin, jotta hänet voidaan tutkia mahdollisen viruksen aiheuttaman aivotulehduksen varalta.
 • Jos herpeksen ympärillä oleva alue on punainen, tuntuu kuumalta koskettaessa ja vauriot kestävät yli 10-14 päivää, ole tarkkana, sillä se voi olla merkki sekundaarisesta bakteeritulehduksesta.

Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että on totta että jotkin luontaishoidot voivat auttaa lievittämään lasten herpeksen aiheuttamaa kipua. On kuitenkin tärkeää käydä asiantuntijan luona saamassa oikea diagnoosi ja oikea lääkitys lapsen hoitamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herpes testing. (2016, November 10)
   labtestsonline.org/understanding/analytes/herpes/tab/test
  • Herpes simplex. (n.d.)
   aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/herpes-simplex
  • Herpes simplex: Who gets and causes. (n.d.)
   aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/herpes-simplex#causes
  • Oral herpes. (n.d.)
   hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/pediatrics/herpes_simplex_viruscold_sores_90,P02518/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.