Vyöruusu – mikä se on ja miltä se näyttää?

toukokuu 6, 2015

Vyöruusu tunnetaan erittäin kivuliaana infektiona, jonka aiheuttaa sama herpesvirus, joka aiheuttaa myös vesirokon. Vyöruusu ilmestyy, kun virus hyökkää hermosoluja vastaan ja aktivoituu aiheuttaen ihottuman.

Juttu edistyy tähän tapaan: kun olet sairastanut vesirokon, samainen virus jää kehon hermosoluihin. Virus ei koskaan poistu, mutta se pysyy passiivisena. Ongelmana onkin, että virus voi aktivoitua uudelleen, jolloin se hyökkää hermosoluja vastaan aiheuttaen vyöruusun.

Syynä aktivoitumiselle pidetään heikentynyttä vastustuskykyä.

Mitä tapahtuu, kun virus aktivoituu uudelleen?

Kun virus aktivoituu uudelleen, se monistuu hermojen läpi, josta yleensä johtuu kutina ja kuumotus alueilla, jossa se on aktiivisena. Silloin virus kiertelee hermojärjestelmässä, mutta ilmestyy iholle vasta muutaman päivän kuluttua. Kun se saavuttaa orvaskesin, rakkuloita ilmaantuu infektoituneen hermon pintaan. Iho herkistyy, jolloin se aiheuttaa paljon kipua.

Voinko sairastua vyöruusuun?

Mikäli olet sairastanut vesirokon, sinulla on riski sairastua vyöruusuun. Riskialttiita ovat kuitenkin erityisesti henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt ja yli 50-vuotiaat. Samoin syöpäsairaat ja HIV-potilaat ovat suuremmassa riskissä sairastua vyöruusuun. Viimeisen ryhmän kohdalla se voikin olla ensimmäinen merkki, että kaikki ei ole kohdillaan immuunijärjestelmässä.

Oireet

alaselän-kipu

1. Yleisesti ottaen ensimmäinen oire on kova kipu toisella puolella kehoa, ja kivun ohella ilmenee myös kutinaa tai polttelua. Polttelu ja kipu voivat olla hyvin intensiivistä ja suurimmassa osassa tapauksia sitä ilmenee ennen ihottumaa.

2. Toinen oire on ihon pienet laikut, jotka sitten muuttuvat rakkuloiksi.

*Muita mahdollisia oireita:

 • Kuume ja kylmät väreet
 • Haavaumat sukupuolielimissä
 • Nivelkivut
 • Yleinen huonovointisuus
 • Vatsakipu
 • Päänsärky
 • Tulehdukset imusolmukkeissa

*Mikäli virus on kasvojen hermoissa:

 • Näköongelmat
 • Vaikeuksia liikuttaa silmiä
 • Makuaistin heikkeneminen
 • Roikkuva silmäluomi
 • Kasvolihasten liikkumattomuus

*Lisänä:

Voi aiheuttaa myös väsymystä, pientä lämpöä ja pientä lihaskipua.

Voiko sen parantaa?

Vyöruusun voi parantaa. Tässä vaiheessa sinun tulee kääntyä lääkärin puoleen, jotta saat diagnoosin ja sopivat lääkkeet virusta vastaan.

Tautia hoidetaan yleensä viruslääkkeillä, jotka voivat vähentää kipua ja komplikaatioita; ne myös lyhentävät sairauden kestoa.

Lääkityksen voi aloittaa 24 tuntia kipujen tai poltteluiden alkamisen jälkeen. Lääkitys olisi hyvä aloittaa ennen kuin rakkuloita ilmaantuu.

Sen lisäksi suosittelemme myös lepoa, kunnes kuume hellittää. Pese kaikki uudelleenkäytettävät esineet kiehuvassa vedessä, pidä ihosi puhtaana, äläkä käytä saastuneita esineitä.

Huomaa

Virus voi kestää kahdesta kolmeen viikkoa ja näyttäytyä uudelleen. On tärkeää, että huolehdit itsestäsi ja hankit diagnoosin. Äärimmäisissä tapauksissa virus voi aiheuttaa ohimenevän tai pysyvän halvaantumisen. Kipu voi olla joko lievää tai hyvinkin voimakasta. Muista huolehtia itsestäsi ja lepää.

UUTISIA VERKOSSA