Logo image
Logo image

Kuinka hoitaa vastasyntyneen vauvan napaa

3 minuuttia
Paras tapa hoitaa vastasyntyneen vauvan napaa on olla puuttumatta napatyngän luontaiseen irtoamisprosessiin. Sinun tulee vain noudattaa joitakin perushygieniatoimia ja pitää alue kuivana.
Kuinka hoitaa vastasyntyneen vauvan napaa
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Erityisesti ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevilla pareilla yleinen huolenaihe on se, kuinka hoitaa vastasyntyneen vauvan napaa. Siitä ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta. Vauvan napa tarvitsee vain perushoitoa, jotta napanuoran loppuosa irtoaa ja paranee ongelmitta.

Kun vauva on kohdussa, se saa kaiken tarvitsemansa ravinnon napanuoran kautta. Vauvan synnyttyä napanuora katkaistaan, koska sillä ei ole enää mitään tehtävää. Napanuorasta jää jäljelle pieni tynkä vauvan kehoon. Tynkä kuivuu hitaasti ja putoaa lopulta pois jättäen jäljelle arven, jonka tunnemme napana.

Vastasyntyneen vauvan navan hoitoon kuuluu kaikenlaisten infektioiden ehkäisy. Tarvitset vauvan navan hoidossa vain kunnollista hygieniaa ja yksinkertaisia ehkäisymenetelmiä infektioiden välttämiseksi. Oikeilla toimilla tynkä irtoaa jo kahdessa tai kolmessa viikossa itsestään.

Vastasyntyneen vauvan napa

Kun vauva syntyy, lääkäri tai kätilö katkaisee napanuoran noin neljän sentin päästä vauvan vatsasta. Tämä tehdään käyttäen apuna erityisiä sulkijoita, joiden tehtävänä on hillitä verenvuotoa. Napanuoran loppuosa kiinnitetään muovisulkijalla.

Tästä hetkestä lähtien vastasyntyneen vauvan napa alkaa kuihtua itsestään. Päivien kuluessa tynkä kuivuu, näivettyy, muuttuu rusehtavaksi ja lopulta putoaa pois. Kaikki tämä vie keskimäärin 8-10 päivää. Keisarileikkauksella syntyneillä vauvoilla prosessi saattaa viedä muutaman päivän pidempään.

Kun tynkä putoaa pois, se jättää jälkeensä haavan, jolta kestää kolmesta viiteen päivään parantua. Tuona aikana vanhempien tulee pitää navasta erityisen hyvää huolta ehkäistäkseen edelleen infektioita ja muita ongelmia. Kun haava lopulta paranee, aihetta huoleen ei enää ole.

Some figure

Jatka lukemista: Vastasyntyneen asfyksia: mistä hapenpuute johtuu?

Kuinka hoitaa vastasyntyneen vauvan napaa

Vastasyntyneen vauvan navan hoito päättyy alueen täydelliseen paranemiseen. Tähän prosessiin liittyy monia myyttejä, uskomuksia ja puolitotuuksia. Aiemmin suositeltiin, että alue puhdistettaisiin 70-prosenttisella alkoholilla, joko sellaisenaan tai yhdessä antiseptisen aineiden kuten klooriheksidiinin kanssa.

Eri tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä voi viivästyttää napanuoran tyngän irtoamista. Se onkin tarpeen vain silloin, kun vauva asuu puutteellisen hygienian alueilla. Muutoin kultainen sääntö on se, että vanhemmat pitävät navan puhtaana ja kuivana.

Tähän kuuluu useita perustoimia, kuten seuraavat:

  • Vanhempien ja hoitajien tulisi pestä kätensä ennen vastasyntyneen kylvettämistä tai vaipanvaihtoa.
  • Älä irrota tai nyi napanuoran tynkää. Se putoaa itsestään oikeaan aikaan.
  • Vauvaa voi kylvettää huoletta. Muista kuitenkin kuivata alue hellävaraisesti ja läpikotaisin kylvyn jälkeen.
  • Jos navan alue likaantuu virtsasta tai ulosteesta, puhdista se pyyhkeellä ja haalealla vedellä.
  • Vastasyntyneen vauvan navan ympäristön tulisi pysyä paljaana. Älä siis peitä sitä vaatteilla tai vaipoilla.

Kuinka puhdistaa vastasyntyneen vauvan napa

Asiantuntijat suosittelevat vanhempia puhdistamaan vastasyntyneen vauvan napaa siihen asti, kunnes se paranee kokonaan. Menetelmä on yksinkertainen ja se tulisi tehdä aina vauvan kylvyn jälkeen.

Noudata vain alla olevia vaiheita:

  1. Kuivaa vauvan koko keho hellävaraisesti kylvyn jälkeen.
  2. Pese kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä.
  3. Kostuta puhdas sideharso lämpimän veden ja neutraalin saippuan seoksessa tai sitten alkoholissa, jos ympäristö ei ole hygieeninen.
  4. Puhdista navan koko pinta ja ympäröivä alue.
  5. Käytä puhdasta sideharsoa alueen huolelliseen kuivaamiseen.
  6. Älä käytä puuvillaa, merkurokromia tai jodipohjaisia tuotteita.
Some figure
Lääkäri tai kätilö katkaisee napanuoran vauvan synnyttyä käyttäen antiseptisiä menetelmiä.

Lue lisää: Gastroskiisi vastasyntyneillä vauvoilla

Mihin tulee kiinnittää huomiota

Jos vielä 20 päivän jälkeenkään haava ei ole täysin parantunut, kyseessä voi olla omfaliittina tunnettu infektio. Tällöin alue tavallisesti myös punoittaa ja kovettuu, ja siitä voi tulla eritettä tai veristä ja haisevaa vuotoa.

Kun tynkä putoaa pois, lievä verenvuoto on normaalia. Jos vuoto sen sijaan on voimakasta eikä lakkaa, aluetta tulisi painaa puhtaalla sideharsolla ja käydä näyttämässä lääkärille.

Joskus napahaavaan voi ilmestyä punainen pallukka, joka tunnetaan navan granuloomana. Se ei ole vakavaa, mutta vaatii lastenlääkärin arviota.

Toisinaan napaan voi syntyä myös pullistuma, joka on merkki tyrästä. Se ei ole vakavaa ja katoaa yleensä 2-3 vuoden iässä. Sen sijaan jäljelle voi jäädä pieni elefantin kärsän muotoinen pullistuma, joka tunnetaan yleisesti ulkonevana napana.

Käänny mieltäsi askarruttavissa asioissa aina lastenlääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.