Gastroskiisi vastasyntyneillä vauvoilla

Gastroskiisi on henkeä uhkaava tila. Vauva tarvitsee hoitoa pian syntymän jälkeen, jotta vauvan elimet kehittyisivät normaalisti. Lue lisää gastroskiisistä vastasyntyneillä tästä artikkelista.
Gastroskiisi vastasyntyneillä vauvoilla

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Gastroskiisi on yksi yleisimmistä synnynnäisistä epämuodostumista, mutta silti se on valtaosalle väestöä tuntematon kehityshäiriö. Tämä epämuodostuma syntyy silloin, kun vauvan vatsan seinämän lihakset eivät muodostu normaalilla tavalla varhaisessa vaiheessa raskautta.

Gastroskiisi tarkoittaa halkiota vatsanpeitteissä, jonka kautta vauvan suolet ja muut sisäelimet tunkeutuvat ulos. Tämä halkio sijaitsee tavallisesti navan oikealla puolella. Koska suolet altistuvat näin lapsivedelle, ne voivat ärtyä. Tästä syystä ne voivat lyhentyä, turvota tai kiertyä.

Vauva tarvitsee leikkausta välittömästi syntymän jälkeen sisäelinten asettamiseksi takaisin vatsaonteloon sekä vatsanpeitteiden korjaamiseksi. Leikkauksesta huolimatta gastroskiisistä kärsivillä vauvoilla saattaa esiintyä ongelmia ruokinnassa, ruoansulatuksessa ja ravintoaineiden imeytymisessä.

Saatat pitää myös tästä: Kuinka järjestää täydelliset vauvakutsut?

Gastroskiisin aiheuttajat ja riskitekijät

Joissakin tapauksissa gastroskiisi johtuu geenimutaatioista. Tämä tila voi kehittyä myös geneettisten tekijöiden ja äidin raskauden erityispiirteiden yhteisvaikutuksesta. Seuraavat tekijät saattavat lisätä riskiä vauvan vatsahalkioon:

  • Hyvin nuori äiti: teini-ikäiset äidit synnyttävät suuremmalla todennäköisyydellä gastroskiisistä kärsivän vauvan kuin vanhemmat äidit.
  • Tupakka ja alkoholi: Tupakoivien ja alkoholia juovien naisten vauvoilla on suuremmalla todennäköisyydellä gastroskiisi, kuten myös muita hyvin vakavia sairauksia ja häiriöitä.

Diagnoosi ja hoito

Gastroskiisi voidaan diagnosoida vauvalla jo ennen syntymää

Gastroskiisidiagnoosi voidaan tehdä jo ennen syntymää seulomalla raskaana olevat naiset sikiön epämuodostumien varalta.

Diagnoosi saadaan ennen syntymää tai heti kun vauva syntyy. Lääkärit voivat havaita epämuodostumat sikiöllä raskauden aikana ottamalla kokeita. Gastroskiisikin voidaan havaita jo raskauden aikana erityisten tutkimusten ansiosta. Tila on myös nähtävissä ultraäänessä.

Gastroskiisi on henkeä uhkaava tila. Vauva tarvitsee hoitoa mahdollisimman pian syntymän jälkeen, jotta sisäelimet voivat kehittyä ja ovat suojassa vatsan sisällä.

Lievät viat saatetaan voida hoitaa yhdellä kertaa, mutta vakavissa synnynnäisissä vioissa, eli kun monet elimet sijaitsevat vatsaontelon ulkopuolella, saatetaan tarvita useita leikkauksia. Leikkauksen jälkeen vauva siirretään vastasyntyneiden tehohoitoyksikköön.

Leikkauksen riskit

Nukutuksen ja leikkauksen yleisiä riskejä ovat seuraavat:

  • Allergiset reaktiot lääkkeille
  • Hengityselinten ongelmat
  • Infektio ja verenvuoto

Lisäksi nämä riskit liittyvät gastroskiisin korjaamiseen:

  • Hengityselinten ongelmat: Näitä voi ilmetä, jos vauvan vatsaontelo on normaalia pienempi. Vauva saattaa tarvita hengitysputkea ja hengityskonetta muutaman päivän tai viikon ajan leikkauksen jälkeen.
  • Vatsan seinämää peittävän kudoksen tulehdus.
  • Elinvaurio.
  • Ohutsuolen väliaikainen halvaus.
  • Vatsan tyrä.

Lisähoidot vastasyntyneiden gastroskiittiin

Gastroskiisin korjausleikkauksen lisäksi vastasyntynyt tarvitsee nenä-mahaletkuruokintaa sekä suonensisäisiä nesteitä ja ravinteita.

Leikkauksen lisäksi gastroskiisivauvat tarvitsevat usein myös muita hoitoja:

  • Ravintoa nenä-mahaletkun kautta, joka asetetaan nenään mahalaukun tyhjentämiseksi ja sen pitämiseksi tyhjänä.
  • Suonensisäisiä nesteitä ja ravintoaineita.
  • Happea.
  • Antibiootteja tulehdusten ehkäisemiseksi.
  • Kipulääkitystä.

Ruokinta aloitetaan nenä-mahaletkun kautta heti kun vauvan suolen toiminta palautuu leikkauksen jälkeen. Siirtyminen ruokintaan suun kautta tulee olemaan hyvin hidasta. Sairaalasta pääsee pois yleensä 15–25 päivän kuluttua sisäänottamisesta.

Gastroskiisin ehkäisy

Gastroskiisin ehkäisemiseksi vastasyntyneillä asiaankuuluva raskausajan seuranta sekä terveelliset elämäntavat ovat erittäin tärkeitä. Kun diagnoosi vatsahalkiosta on tehty, odottava äiti tarvitsee erityistä seurantaa.

Näissä tapauksissa ultraäänellä on merkittävä rooli. Odottava äiti tarvitsee viikoittaisia ultraäänitutkimuksia alkaen 30. raskausviikosta.

Yleensä vatsahalkiovauvoilla on hyvin alhainen syntymäpaino, ja 10–20 %:lla heistä on suoliston epämuodostumia. Vauvan ennuste riippuu pitkälti siitä, kuinka vakavia suoliston vauriot ovat.

Tästä tilasta kärsivien vauvojen ennuste on parantunut merkittävästi viime vuosina. Tämä edistys on suurelta osin varhaisen havaitsemisen, raskausajan seurannan sekä asianmukaisen tehohoidon ansiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.