Kuinka järjestää täydelliset vauvakutsut?

Vauvakutsujen järjestäminen on loistava keino saada kasaan kaikki mitä tarvitset tulevan vauvasi hoitoa varten. Se on myös loistava tilaisuus juhlia raskauden iloa ja tulevaa vauvaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa.
Kuinka järjestää täydelliset vauvakutsut?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vauvakutsuja on järjestetty USA:ssa jo vuosikymmenten ajan, ja niiden suosio on kasvanut viime vuosina erityisesti monien Hollywood-julkkisten ansiosta. Vauvakutsut ovat kuuluneet myös Latinalaisen Amerikan maiden kulttuuriin jo pitkään. Nykyään yhä useammat ihmiset muissakin maailmankolkissa ovat kiinnostuneita vauvakutsujen järjestämisestä, ja on amerikkalainen baby shower rantautunut meille tänne Suomeenkin. Tässä artikkelissa jaamme 5 vinkkiä, joiden avulla voit järjestää täydelliset vauvakutsut.

Vauvakutsujen kunniavieraat ovat tulevat vanhemmat ja tietysti tuleva vauva. Kutsujen tarkoituksena on saada hankittua kaikki tarvittava vauvan hoitoa varten hänen elämänsä ensimmäisinä kuukausina.

Kuinka järjestät vauvakutsut? Mitä tulee ottaa huomioon?

Alla jaamme viisi vinkkiä täydellisten vauvakutsujen järjestämiseen.

Kenen tulisi järjestää vauvakutsut?

Vauvakutsut voi järjestää tulevan äidin läheinen

Perinteisesti vauvakutsujen järjestäjän tulisi olla joku tulevalle äidille läheinen henkilö, mutta ei kuitenkaan perheenjäsen. Nykyään sisko, ystävä, kummitäti tai kuka tahansa kiinnostunut voi huolehtia kutsujen järjestämisestä. Joskus tuleva äiti saattaa haluta järjestää vauvakutsut itse, vaikka ihanteellisesti jonkun muun tulisi hoitaa se.

Moni nainen suosii nykyään sitä vaihtoehtoa, että tuleva äiti auttaa jotakuta toista järjestämään juhlat. Näin juhlien suunnittelussa näkyy molempien kädenjälki.

Paras ajankohta vauvakutsuille

Tyypillisesti vauvakutsut järjestetään hieman ennen vauvan syntymää. Vaikka ne voidaan pitää missä tahansa vaiheessa raskautta, on hauskempi pitää juhlat raskauden loppupuolella.

Useimmat naiset tykkäävät järjestää vauvajuhlat raskauden seitsemännen ja kahdeksannen kuun välillä. Niitä ei suositella järjestettävän muutaman viimeisen päivän aikana, sillä se voi olla liian stressaavaa äidille, tai vauva voikin syntyä etuajassa.

Ennen päivämäärän valintaa kannattaa kysyä vierailta, erityisesti jos suku on iso. Näin saat sinne varmasti kaikki ne ihmiset jotka haluat.

Kuinka järjestää täydelliset vauvakutsut? 5 vinkkiä

Perinteiset vauvakutsut järjestetään itse kotona, vaikka etenkin USA:ssa monet yritykset ovat erikoistuneet tällaisiin tapahtumiin.

Nykyään löytyy paljon ideoita vauvakutsujen järjestämiseen pienellä budjetilla. Vaikka moni tykkää panostaa näihin juhliin enemmänkin, nykyajan trendi on minimalismi.

1. Tee vieraslista

Vauvakutsujen järjestämisessä vieraskirjan laatiminen on ensimmäinen vaihe

Yksi ensimmäisistä vaiheista juhlien suunnittelussa on vieraslistan laatiminen. Sen avulla voit arvioida mitä tarvitset kutsujen järjestämiseen.

On tärkeää miettiä hetki, ketkä todella haluavat juhlistaa tulevaa vauvaa kanssasi. Vieraslistaan voi kuulua perheenjäseniä, läheisiä ystäviä ja työkavereita.

2. Lähetä kutsukortit

Kutsukorttien laatimiseen löytyy paljon ideoita. Voit ottaa korttien suunnittelussa (väreissä, kuvioissa jne.) huomioon vauvan sukupuolen.

Lähetä kutsut vieraille mielellään noin kahta viikkoa ennen, jotta vieraat voivat merkitä juhlat kalenteriinsa ja pääsevät varmasti tulemaan.

3. Koristelut

Vauvakutsuihin kuuluvat lastenjuhlien teemat. Onkin parasta valita koristeet sen mukaisesti.

Koristeita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti väreihin ja kuvioihin. Tässä joitakin esimerkkejä:

4. Ruoka

Ruoan valinta on kiistatta tärkein ja hermoja raastavin osuus vauvakutsujen suunnittelussa. Mitään valtavaa juhla-ateriaa ei tarvita, mutta tarjottavaa olisi hyvä löytyä useampaa sorttia.

Pikkupurtavia ja alkupaloja

 • Hedelmä- tai makkaravartaat
 • Mansikat ja suklaalähde
 • Suklaakuorrutteiset appelsiinit
 • Hedelmäsmoothiet
 • Kinkku-juustoleivät
 • Jälkiruokahyytelöt

Makeat herkut

Täydellisillä vauvakutsuilla täytyy tietysti olla myös makeita herkkuja! Ne maistuvat varmasti suurimmalle osalle vieraista.

Joitakin vaihtoehtoja ovat:

 • Kuppikakut ja kakkutikkarit
 • Makea popcorn
 • Suklaa ja karkit
 • Suklaakakku
 • Eri tavoin koristellut keksit

Juomat

Yleensä vauvakutsuilla tarjoillaan alkoholittomia juomia, jotka on valmistettu erilaisista hedelmistä ja mehuista. Tällaisten juomien valmistamiseen edullisesti löytyy paljon ideoita.

Yksi hauska idea on tarjoilla juomat tuttipulloista.

5. Pelit

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, pelit ovat hyvä keino elävöittää kutsujen tunnelmaa, ja vieraat pääsevät pitämään vähän hauskaa.

Perinteisiä pelejä ovat:

 • Arvaa äidin mahan ympärysmitta
 • Pue vaippa vauvalle
 • Arvaa kuka vauva on (vieraat lähettävät ennalta omat vauvakuvansa ja yrittävät arvata kuka kukin on)
 • Pulloruokintakilpailu
 • Älä sano “vauva”! (vieraiden täytyy välttää sanaa “vauva” koko kutsujen ajan, ja voittaja on se joka onnistuu tässä pisimpään)

Voit suunnitella ja koristella juhlat sen mukaan, mistä teemoista pidät ja millaisen ilmapiirin haluat juhliisi. Kaikkein tärkein asia muistaa on se, että tulevan äidin tulee tuntea olonsa mukavaksi juhlissa.

Yleensä vieraat tuovat lahjoja, vaikkakin jotkut antavat mieluummin tuleville vanhemmille vaipoista tai hygieniatarvikkeista kasatun vaippakakun.

Oletko aikeissa järjestää vauvakutsut? Noudata näitä vinkkejä niin saat ikimuistoiset juhlat!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.