Logo image
Logo image

Mitkä tavat ovat haitaksi raskaudelle?

4 minuuttia
Tässä artikkelissa saat selville, mitkä tottumukset ovat haitallisia raskauden aikana sekä äidin että sikiön kannalta.
Mitkä tavat ovat haitaksi raskaudelle?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Jos olet raskaana, voi olla että sinun täytyy muuttaa joitakin elintapojasi, jotta voisit varmistaa sekä oman että vauvasi terveyden. Tässä artikkelissa kerromme olennaisimmista tottumuksista, jotka voivat olla haitaksi raskaudelle sekä äidin että vauvan kannalta.

Mitkä elintavat ovat haitaksi raskaudelle?

Meillä ihmisillä on tapana tehdä monenlaisia asioita, jotka eivät ole terveydelle kovinkaan terveellisiä. Kun nainen tulee raskaaksi, on erityisen tärkeää olla selvillä kaikista näistä asioista.

Mikäli odotat lasta, olet varmasti jo saanutkin lääkäriltä seuraavat ohjeet, mutta kerrataanpa vielä!

1. Tupakointi

Kuten varmasti tiedät, tupakointi on haitaksi raskaudelle, ja se on yksi ensimmäisistä asioista jotka tulee lopettaa. Tupakointi raskauden aikana voi vaikuttaa vauvan kehitykseen.

Tärkeimpiä ongelmia, joita tupakoinnin seurauksiin sisältyy, ovat seuraavat:

 • lisääntynyt riski siitä, että vauva syntyy keskosena
 • lisääntynyt epämuodostumien riski kasvoissa, raajoissa, munuaisissa tai sydämessä
 • vähentynyt keuhkojen toimintakyky
 • lisääntynyt riski vauvan äkillisestä kuolemasta

Lue aiheesta lisää: Parhaat strategiat tupakoinnin lopettamiseksi

2. Alkoholi

Some figure

Alkoholi aiheuttaa vakavaa vahinkoa, ja se saa aikaan vieroitusoireyhtymän sekä kehityksen häiriintymistä.

Jos olet tottunut käymään ulkona ystävien kanssa ja nauttimaan alkoholia, raskauden aikana on pidättäydyttävä vedessä tai muissa alkoholittomissa juomissa.

Maailman terveysjärjestö varoittaa alkoholin juonnin riskeistä raskauden kannalta. Vaikutus on suuri siksi, että alkoholi menee suoraan vauvaan äidin verenkierron kautta, ja se on erittäin myrkyllistä vauvoille.

Vauvat, jotka joutuvat jatkuvasti altistumaan alkoholille, voivat kärsiä seuraavista oireista:

 • sikiön alkoholioireyhtymä, joka käsittää erilaisia fyysisiä, kognitiivisia ja henkisiä kehityshäiriöitä
 • vähäinen kasvu ja/tai kehityksen viivästyminen
 • aivojen toimintahäiriöt
 • kasvojen epänormaali kehitys

3. Raaka kala

Sushin tai minkä tahansa muun sellaisen ruoan syönti, jossa on raakaa kalaa, voi raskauden aikana riskeerata vauvan terveyden. Tiesitkö, että saatat saada ruokamyrkytyksen tai tartunnan raa’an kalan sisältämien loisten vuoksi?

Ota yhteyttä lääkäriin ja noudata saamiasi ohjeita koskien kalan syöntiä. Jos esimerkiksi sairastut vakavasti vaikkapa anisakis -madon vuoksi, vaarannat omasi ja sikiön terveyden.

4. Liian vähäinen vedenjuonti

Vaikka lääkärit suosittelevatkin vähintään 6-8 vesilasillisen juontia päivässä, usein tätä suositusta on hankala toteuttaa päivittäin. Liian vähäinen nesteytys raskauden aikana voi aiheuttaa naiselle monia oireita; näihin kuuluvat väsymys, krampit, ummetus ja närästys.

Seuraukset voivat kuitenkin olla paljon vakavammat vauvalle, sillä sikiö saattaa kärsiä seuraavista häiriöistä:

 • lapsiveteen liittyvät ongelmat
 • lisääntynyt ennenaikaisen syntymän riski
 • istukkaan liittyvät ongelmat; tämä johtuu siitä, että istukka koostuu pääasiassa vedestä

5. Pitkäkestoisesta stressistä kärsiminen

Some figure

Moderni elämänmeno teettää meillä tuhansia askareita päivittäin. Koska pitkäkestoinen stressi voi vahingoittaa sikiötä, sitä tulisi välttää raskauden aikana. Jotta voisit torjua stressiä tehokkaammin, yritä rentoutua liikunnan avulla. Mm. uinti ja raskausjooga ovat loistavia harjoituksia!

Erään tutkimuksen mukaan niiden raskaana olevien naisten, jotka kärsivät pitkäaikaisesta stressistä, sikiöt omaavat suuremman fyysisten ja psyykkisten sairauksien riskin. Yksi esimerkki on ADHD.

6. Raaka liha ja makkarat

Bakteerit, jotka aiheuttavat toksoplasmoosia ja salmonelloosia, voivat välittyä vauvaan raa’an tai liian vähän kypsennetyn lihan syönnin kautta (tähän ryhmään sisältyy varsinaisen raa’an lihan lisäksi kinkku).

Vaikka nämä sairaudet eivät välttämättä olekaan raskaana olevalle naiselle itselleen vakavia, ne voivat aiheuttaa sikiössä kehityshäiriöitä.

7. Raa’at kananmunat

Jos syömäsi kananmunat eivät ole kokonaan kypsennettyjä, saatat saada niistä salmonelloosin, joka voi aiheuttaa jopa keskenmenon.

Lisäksi sinun tarvitsee olla varovainen majoneesin ja muiden sellaisten tuotteiden kanssa, joissa voi olla mukana raakaa kananmunaa.

Lue aiheesta lisää: Mistä tunnistat pilaantuneen kananmunan?

8. Pastöroimattomien maitotuotteiden nauttiminen

Yksi tapa on pastöroimattomien maitotuotteiden syönti. Tämä johtuu siitä, että pastöroimaton maito ja maitotuotteet voivat sisältää bakteereja, ja ne voivat muun muassa aiheuttaa listerioosia. Tämä sairaus saattaa sitten aiheuttaa keskenmenon tai muita ongelmia sikiön kehitystä koskien.

9. Ruokavalio, joka ei ole riittävän tasapainoinen ja terveellinen

Some figure

Kunnollinen ravinto auttaa ehkäisemään painonnousua ja lisäksi se takaa, että kehittyvä sikiö saa tarvitsemiaan ravinteita.

Jos ruokavalio perustuu rasvaan ja sokeriin, se ei ole ravitseva, olit raskaana tai et! Raskauden aikana tulisi välttää tyydyttyneitä rasvoja ja tyhjiä kaloreita, jotta voitaisiin ehkäistä liikaa painonnousua.

Tämän suosituksen vaikutukset ulottuvat paljon pidemmälle kuin ulkonäköön. Liika painonnousu liittyy sellaisiin ongelmiin kuten korkeaan verenpaineeseen ja pre-eklampsian sekä raskausajan diabeteksen riskiin, kuten myös eräisiin muihin häiriöihin.

10. Liika kahvinjuonti

Vaikka American College of Obstetricians and Gynecologists onkin todennut, että kohtuullisen kahvinjuonnin (alle 200 mg päivittäin) ja vauvan ennenaikaisen syntymän tai keskenmenon välillä ei ole löydetty yhteyttä, eräiden muiden tutkimusten mukaan on kuitenkin niin, että yli 200 mg kahvia päivässä voi lisätä kyseisten ongelmien riskiä.

11. Lentokoneella matkustaminen

Vaikka lentämistä ei mainita riskitekijänä raskauden kannalta, sinun tulisi aina olla yhteydessä lääkäriin ennen kuin lähdet raskaana ollessasi matkaan! Ensimmäisen kolmen sekä kahden viimeisen raskauskuukauden aikana myös asiantuntijoiden mukaan on hyvä välttää lentämistä.

Jos kyseessä on riskiraskaus, nainen ei saa lentää raskauden aikana lainkaan.

Nyt mainitsemiemme asioiden lisäksi on muitakin tapoja, joita naisen saattaa olla tärkeää välttää raskauden aikaan. Kysy lääkäriltäsi, mitä tapoja juuri sinun olisi syytä välttää odotuksen aikana, jotta voisit taata oman ja vauvasi terveyden paremmin.

Tässä artikkelissa listaamamme asiat ovat tunnetusti haitaksi raskaudelle kuin raskaudelle, mutta raskaudesta riippuen muitakin tapoja voi joutua muuttamaan. Tällöin lääkärisi tai terveydenhoitajasi tulee varmasti antamaan sinulle suosituksia. Pidä itsestäsi ja vauvastasi hyvää huolta koko raskauden ajan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.