Hedelmällisten päivien laskeminen

Hedelmällisten päivien laskeminen on hyödyllinen taito, halusit tulla raskaaksi tai et. Se ei ole aina helppoa eikä koskaan tarkkaa.
Hedelmällisten päivien laskeminen

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotta voisit tulla raskaaksi tai estää raskauden, sinun on tiedettävä minä päivinä olet hedelmällinen. Mutta hedelmällisten päivien laskeminen 100 %:n tarkkuudella on mahdotonta se on aina pelkkä arvio.

On tärkeää muistaa, että ovulaatiokalenteri, hormonitasoja mittaavat testit sekä ruumiinlämpöä ja kohdunkaulan liman koostumusta mittaavat välineet eivät ole tarkkoja. Pidä tämä mielessä, kun lasket hedelmällisiä päiviäsi.

Hedelmällisten päivien laskeminen

Kuukautiskierto on se ajanjakso, joka kuluu kaksien kuukautisten välillä. Kuukautisvuodon ensimmäinen päivä on uuden kierron alku. Jokaisen naisen kuukautiskierto on omanlaisensa, ja se voi vaihdella kuukaudesta toiseen.

Naisen kuukautiskierron pituus vaihtelee yleensä elämän aikana. Kierto saattoi olla 26 päivää ollessasi 18-vuotias, kun taas kymmenen vuotta myöhemmin se muuttui ja kesti kauemmin tai vähemmän. Kuukautiskierron pituuteen voi tulla muutoksia myös raskauksien jälkeen.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto ei ole syy huoleen, vaan ihan normaalia. Tällöin on vain muistettava olla vielä tarkkaavaisempi kierron suhteen, mikäli haluat tulla raskaaksi tai epäilet kuukautisten poisjäämisen voivan johtua raskaudesta.

Milloin ovulaatio ilmenee?

Hedelmällisten päivien laskeminen auttaa tietämään, milloin voi tulla raskaaksi

28 päivää kestävässä kierrossa, mikä on kuukautiskierron normaali pituus, ovulaatio tapahtuu suunnilleen kierron 14. päivänä. Tämä merkitsee sitä, että säännöllisessä kierrossa hedelmälliset päivät ajoittuvat 8. ja 15. päivän välille.

Kierrossa on siis noin 6 hedelmällistä päivää: viisi päivää ennen ovulaatiota ja itse ovulaatiopäivä.

Munasolu elää 12-18 tuntia munasarjoista irtoamisen jälkeen. Tämän jälkeen se kuolee, mikä merkitsee hedelmällisten päivien loppumista naisella jolla on säännöllinen kuukautiskierto. Kaikilla naisilla ei kuitenkaan ole säännöllistä kiertoa, jonka pituus olisi kuukaudesta toiseen aina sama.

Mitä jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen?

Hedelmällisten päivien laskeminen on vaikeampaa, mikäli kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Edes arvioimalla nainen ei välttämättä onnistu tulemaan raskaaksi tai välttämään raskautta. Jos saat kuukautisesi aina eri aikoihin kierron aikana, hedelmällisten päivien laskemisessa tulee helposti virheitä.

Voit silti halutessasi laskea hedelmälliset päivät epäsäännöllisessäkin kuukautiskierrossa. Ensiksi sinun on kirjattava ylös kiertosi vähintään kuuden kuukauden ajalta. Esimerkiksi jossakin kuussa kierto voi kestää 22 päivää, toisena 27 ja kolmantena 31 jne. Näistä muistiinpanoista voit muodostaa kaavion:

  • Vähennä 18 päivää lyhimmästä kierrosta ja 11 päivää pisimmästä kierrosta. Esimerkki: jos lyhyin kiertosi oli 22 päivää ja pisin kiertosi 31 päivää, niin 22-18=4 ja 31-11=20.
  • Hedelmälliset päivät ajoittuvat näin ollen kierron 4. ja 20. päivän välille, mikä tekee noin 17 päivää. Tämä arvio on tietysti epätarkka ja pitkä, mutta jos yrität tulla raskaaksi, seksiä kannattaa harrastaa näiden päivien aikana.

Kun kuukautiskierto on epäsäännöllinen, varminta on turvautua ovulaatiotestiin. Niitä myydään apteekeissa, ja ohjeita tulisi noudattaa hyvin huolellisesti. Tämä on paras tapa määrittää hedelmälliset päivät, halusit sitten tulla raskaaksi tai välttää sen.

Onko hedelmällisten päivien laskemisesta hyötyä?

Kyllä, hedelmällisten päivien laskeminen on äärimmäisten hyödyllistä.

Sanotaan, että jos raskaaksi tulemisen lisäksi haluaa yrittää vaikuttaa tulevan lapsen sukupuoleen, on hyödyllistä tietää hedelmällisten päivien ajankohta.

Vaikka tätä teoriaa ei ole todistettu oikeaksi, sen mukaan seksin harrastaminen juuri ovulaatiopäivänä lisäisi pojan saamisen todennäköisyyttä, kun taas seksin harrastaminen 3-5 päivää ennen ovulaatiota merkitsisi sitä, että saat suuremmalla todennäköisyydellä tyttövauvan.

Onko mitään oireita, jotka kertovat hedelmällisistä päivistä?

Hedelmällisten päivien laskemiseksi sinun on myös osattava tunnistaa kehosi antamat merkit. Lähestyvästä ovulaatiosta kertovia oireita ovat muun muassa:

  • Lisääntynyt valkovuoto, jonka väri ja koostumus muistuttavat hyvin paljon munanvalkuaista. Lisääntynyt eritys johtuu estradioli-hormonista. Tämä on emättimen luonnollinen voitelumekanismi.
  • Finnit ovat inhottavin merkki, mutta nekin kertovat ovulaatiosta. Iho muuttuu rasvaisemmaksi, vielä teinivuosien jälkeenkin.
  • Ruumiinlämpö kohoaa hieman, mikä tapahtuu munasolun irtoamisen jälkeen. Tästä noin yhden asteen ruumiinlämmön noususta vastaa keltarauhashormoni.
  • Lisääntynyt seksuaalinen halukkuus. Tämä johtuu hormonitoiminnan lisääntymisestä. Olo tuntuu viehättävämmältä ja seksuaalinen halukkuus lisääntyy.
  • Ruokahalu kasvaa ovulaation aikana. Tämä johtuu siitä, että naisen keho valmistautuu mahdolliseen raskauteen.
  • Alavatsassa saattaa tuntua pientä kipuilua tai kramppeja, jotka menevät ja tulevat. Tämä on yksi merkki ovulaatiosta.
  • Vaihtelevat mielialat. Ärtyisyys ja vaihtelevat mielialat kertovat myös ovulaatiosta.

Lopuksi

Oman kehon ymmärtäminen auttaa nauttimaan paremmin seksuaalisuudesta, oli tavoitteena tulla raskaaksi tai ei. Muista käydä gynekologin vastaanotolla vuosittain tarkistamassa, että kaikki on kuten pitääkin lisääntymiselinten terveydessä.

Terveellinen ja tasapainoinen elämä on myös oleellista hedelmällisyyden parantamisen kannalta. Vältä siis stressiä, rentoudu ja nauti läheisyydestä kumppanisi kanssa, halusit tulla raskaaksi tai et.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.