6 kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä, joita ei pitäisi sivuuttaa

Komplikaatioiden ja ongelmien poissulkemiseksi on tärkeää, että nainen tuntee oman kuukautiskiertonsa ja käy gynekologilla suorittamassa tarvittavia testejä, jos häntä epäilyttää jokin.
6 kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä, joita ei pitäisi sivuuttaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kuukautiskierron epäsäännöllisyydet ovat yleinen vaiva kaikenikäisten naisten keskuudessa. Vaikka ne eivät yleensä ole merkki vakavasta terveysongelmasta, voivat ne toisinaan merkitä hormoniepätasapainoa, ravinnepuutosta tai muuta sairautta, joka tulee hoitaa.

Tyypillinen kuukautiskierto kestää noin 28-35 päivää riippuen naisen iästä, hormoneista ja tavoista. Joten jos kierto ei ole tyypillinen tai jos siinä ilmenee poikkeus, on hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa liittyykö siihen jokin ongelma.

Kuukautiskierron epäsäännöllisyydet

Koska monet naiset eivät tiedä kuinka säännölliset kuukautiset erotetaan poikkeuksellisesta kierrosta, olemme listanneet 6 muutosta, joita sinun ei pitäisi sivuuttaa.

1. Kuukautiset jäävät pois

alavatsakipu

Kuukautisten pois jääminen tunnetaan yleisemmin amenorreana. Jos naisen kuukautiset eivät ole tulleet kolmeen tai yli kolmeen kuukauteen, eikä sen syynä ole raskaus, kärsii nainen amenorreasta.

Se on yleistä:

 • Huippu-urheilijoilla
 • Ammattilaistanssijoilla
 • Tiukkaa ruokavaliota noudattavilla naisilla
 • Anoreksiasta kärsivillä naisilla

2. Verihyytymät

Pienet verihyytymät ovat melko normaaleja kuukautisten aikana. Jos kaikki ulos tuleva veri on kuitenkin verihyytymää, on tärkeää käydä lääkärissä. Ei ole normaalia, että kuukautisveri sisältää yhtäkkiä paljon suuria klimppejä. Suuret klimpit ovat tavallisia vain ensimmäisten päivien ajan synnytyksen jälkeen.

3. Pitkittynyt, runsas kuukautisvuoto

kuumavesipullo vatsalla

Menorragia on lääketieteellinen termi runsaille kuukautisille. Se on hyvin yleistä ja itse asiassa suurin osa naisista kokee sen ainakin kerran elämänsä aikana. Se on huolestuttavaa, mikäli sitä tapahtuu usein ja se kestää yli 7 päivää.

Runsaista kuukautisista kärsivien naisten täytyy vaihtaa tamponiaan tai sidettään useammin, mikä tarkoittaa sitä, että heidän täytyy käyttää enemmän rahaa kuukautisiin. Mikä tärkeämpää, vakavammissa tapauksissa se voi jopa johtaa anemiaan liiallisen verenhukan vuoksi.

4. Kivuliaat kuukautiset

Ei ole epätavallista kärsiä satunnaisesti kivuliaista kuukautiskrampeista alavatsan kohdalla, joka voi joskus ulottua myös alaselkään. Jos se kuitenkin on säännöllistä ja häiritsee päivittäistä elämääsi, on paras käydä lääkärissä tarkistamassa asia.

 • Tämä sairaus tunnetaan dysmenorreana ja se voi olla heikentävä olotila.
 • Vaikka se voidaankin joskus liittää kohdun sairauksiin, vaikuttaa se liittyvän prostaglandiinihormonin lisääntymiseen. 

5. Tiputteluvuoto kuukautisten välillä

nainen miettii

Kuukautisvuoto päivinä jolloin kuukautiset eivät ole, on merkki siitä, että jokin on vialla. Tämänkaltaiset kuukautiskierron epäsäännöllisyydet voivat olla merkki hormoniepätasapainosta ja hankalammissa tapauksissa voivat viitata munasarjoihin tai muihin lisääntymisjärjestelmään liittyviin ongelmiin.

On tärkeää käydä lääkärissä tarkistamassa liittyykö se:

6. Poikkeamat perusterveydessä

Jotkut naiset kokevat verenpaineen alenemista kuukautisia edeltävinä päivinä. Vaikka se onkin täysin normaalia, on tärkeää tarkkailla sitä, sillä joissakin tapauksissa epätasapaino voi olla huomattava ja vaarallinen.

On paras keskustella lääkärin kanssa, jos sinulla on alhaisen verenpaineen lisäksi myös seuraavia oireita:

 • Runsas hikoilu
 • Hengitysvaikeuksia
 • Takykardiaa (sydämen tiheälyöntisyys)
 • Huimausta
 • Heikotusta ja väsymystä

Milloin sinun tulisi käydä lääkärissä?

Käy lääkärissä tai gynekologilla mikäli:

 • Kuukautisvuotosi on todella runsasta
 • Sinulla ei ole kuukautisia pitkään aikaan
 • Kuukautisvuotosi haisee voimakkaasti tai inhottavalta
 • Saat pahoja kuukautiskramppeja ja kuumetta
 • Verihyytymiä on liikaa
 • Kuukautisesi ovat myöhässä
 • Koet äärimmäistä väsymystä kuukautisten aikana

Oletko huomannut mitään näistä kuukautiskierron epäsäännöllisyyksistä? Vaikka sinusta tuntuukin siltä, että pystyt selviämään niistä, tulisi sinun käydä lääkärissä selvittämässä johtuvatko ne isommasta ongelmasta. Pyydä asianmukaisia testejä ja noudata lääkärisi määräyksiä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuukuppi – hyvä vaihtoehto tamponeille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuukuppi – hyvä vaihtoehto tamponeille

Kuukuppi on ekologinen, edullinen, mukava ja turvallinen vaihtoehto tamponeille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.