Logo image
Logo image

7 hyvää keinoa lievittää PMS-oireita

3 minuuttia
Monet eri tekijät, esimerkiksi ruokavalio ja asenne, voivat vaikuttaa PMS-oireiden voimakkuuteen.
7 hyvää keinoa lievittää PMS-oireita
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, kuinka voit lievittää PMS-oireita? Se ei ole helppo tehtävä, vaikkakin arviolta yli 70 % naisista kärsii PMS-oireyhtymästä eli kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä.

Ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että tämä on naisten yksi yleisimmistä ongelmista. Jos olet onnekas, kärsit luultavasti vain pienistä alavatsakivuista. Muissa tapauksissa oireita voivat olla rankat mielialanvaihtelut, kovat kivut ja vaikeudet suoriutua normaaleista arjen askareista.

Onneksi voit helposti lievittää PMS-oireita seuraavien vinkkien avulla.

7 keinoa lievittää PMS-oireita

Some figure

Ananaksen syöminen auttaa ehkäisemään PMS-kipua. Tämä herkullinen hedelmä on lisäksi helposti käytettävissä oleva hoito.

Ananas on ihanteellinen vaihtoehto sisältämänsä bromelaiinin ansiosta. Bromelaiini on tärkeä entsyymi, joka edistää proteiinien sulamista ja vähentää näin PMS:ään liittyvää vatsan epämukavuutta.

Myös ananasjuomat voivat auttaa lievittämään kipua, sillä ne vähentävät nesteturvotusta ja parantavat verenkiertoa.

Suosittelemme syömään 150 g ananasta kuukautisia edeltävinä päivinä. Jos et tykkää syödä viipaloitua ananasta, sisällytä sitä vihersmoothieihin.

Suosittelemme lukemaan: Ananas auttaa ummetukseen

2. Hieronnat

Yksi hyvin tehokas keino lievittää PMS-oireita on hieroa alavatsaa pyörivin liikkein. Helppo vaihtoehto on painaa aluetta kevyesti lämpötyynyllä.

Toinen vaihtoehto on öljyhieronta.

Ainekset

 • 1 tl makeaa manteliöljyä
 • 1 tl kaneliöljyä, pelargoniöljyä tai inkivääriöljyä

Valmistus

 • Sekoita kahta öljyä kämmenien välissä.
 • Paina sormilla ja tee pyöriviä liikkeitä lantion ja vatsan välisellä alueella jalkoihin asti.

3. Tarkkaile annoskokoa aterioilla

Some figure

Oletko niitä naisia, joiden vatsa turpoaa hyvin paljon PMS:n aikana? Se vaikuttaa varmasti olotilaan, mutta se on helppo välttää.

Parasta on pienentää annoskokoja aterioilla. Turvotusta lisää runsas hiilihydraattien syönti.

Pyri torjumaan PMS:n aikaiset mieliteot ja valitse terveellistä ja ravinteikasta ruokaa. Pyri myös syömään useammin (5-6 kertaa päivässä), mutta pienempiä annoksia.

Jos olet jo tunnistanut ongelmia aiheuttavat ruoat, vältä niitä.

Joka tapauksessa on parasta hillitä seuraavien ruokien ja juomien kulutusta:

 • suola
 • kahvi
 • suklaa
 • sitrushedelmät
 • rasvat

4. Kamomillatee

Kamomillatee on yksi loistava keino lievittää PMS-oireita. Se on herkullista ja sen juominen lämpimänä helpottaa oloa.

Kamomillalla on kipua lievittäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia, jotka vähentävät epämukavuutta. Suosittelemme juomaan sitä silloin, kun tunnet kipua tai kylmyyttä vatsan seudulla.

Näin pääset jatkamaan normaalia päivääsi nopeammin. Tätä hauduketta juomalla ja ärsyttäviä ruokia välttämällä kuukautiset menevät ohi ilman kovia kipuja.

5. Harrasta liikuntaa

Some figure

Kun PMS-oireita ilmenee, moni nainen haluaa jäädä mieluummin sänkyyn makaamaan. Joillakin tämä oireyhtymä aiheuttaa paljon epämukavuutta, erityisesti jos heillä on muita komplikaatioita, kuten monirakkulaiset munasarjat.

Liikunta on kuitenkin melko tehokas keino lievittää PMS-oireita. Suosittelemme jotain rauhallista lajia, kuten kävelylle menemistä.

Huomaat olosi paranevan muutamassa minuutissa ja voit jatkaa taas päivääsi normaalisti.

Katso myös: Jooga-asennot, jotka auttavat lievittämään kuukautiskipuja

6. Elä terveellisesti

Käytkö koskaan kavereiden kanssa muutamalla lasillisella? Poltatko tupakkaa? Alkoholi, tupakka ja kahvi kuuluvat monen päivittäiseen elämään.

Vaikka ne ovatkin yleisiä paheita, on tärkeää harkita niiden käytön lopettamista muutamaksi päiväksi. Ne kaikki voivat nimittäin pahentaa PMS-oireita, erityisesti kipuja.

PMS-oireiden lievittämiseksi vältä siis näitä kolmea nautintoainetta ja valitse terveellisiä ruokia ja juomaksi pelkkä vesi. Se voi olla tylsää, mutta ainakin kärsit vähemmän kivuista.

7. Rentoudu ja taltuta stressi

Some figure

Viimeinen keino lievittää PMS-oireita on pysyä mahdollisimman rentona. Tämä ei välttämättä ole niin yksinkertaista johtuen työn ja perhe-elämän aiheuttamasta stressistä. Tässä tapauksessa suosittelemme turvautumaan mihin tahansa menetelmään, joka pitää stressiä loitolla mahdollisimman paljon.

Voit esimerkiksi tehdä seuraavia:

 • Lue hieman ennen nukkumaanmenoa, mutta älä mitään jännittävää.
 • Harrasta joogaa. Jooga lisää notkeutta ja antaa myös energiaa päivään sekä lievittää PMS-oireita.
 • Kuuntele musiikkia. Jos et pääse eroon velvoitteista, kuuntele rauhallista ja miellyttävää musiikkia.

Muista, että stressi vaikuttaa suoraan hormoneihin. Eli kun kuukautiset ovat tulossa, epämukavuus voi olla huomattavampaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.