Miksi lasten ihosta huolehtiminen on kesällä tärkeää?

Lasten ihosta tulee huolehtia erityisen hyvin kesän aikana, ja joitakin asioita ei pitäisi missään nimessä unohtaa. Mutta mistä syystä? Lue lisää!
Miksi lasten ihosta huolehtiminen on kesällä tärkeää?

Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2020

Jos sinulla on lapsia, olet varmasti useammin kuin kerran ehtinyt miettiä, millaisia toimenpiteitä lasten ihosta huolehtiminen vaatii kesän aikana ja tulisiko sen jollakin tapaa poiketa perinteisestä ihonhoidosta. Alan asiantuntija Anna Codina (2003) on huomauttanut lasten ihonhoidon tärkeydestä seuraavasti:

“Lasten ja vauvojen orvaskeden paksuus ja sen lipidien koostumus eivät poikkea merkittävästi aikuisten ihosta. Sen sijaan hyvin pienen vauvan orvaskesi on huomattavasti aikuisen orvaskettä ohuempi ja marraskesi edelleen puutteellisesti kehittynyt.”

Tästä syystä hyvin pienten vauvojen ihonhoito on – kuten kirjoittajan mukaan voimme nähdä – erittäin tärkeää. Lisäksi on selvää, että yllä mainittujen vauvan ihon ominaisuuksien vuoksi on myös otettava huomioon, että paikallisesti iholle levitettävien voiteiden, aurinkorasvojen ja muiden ihonhoitotuotteiden sisältämien ainesosien imeytymisen riski vauvan elimistöön on lisääntynyt.

Lasten ihosta huolehtiminen kesällä

Lasten iho on jo kehittänyt orvaskeden, joka täyttää yhtä sen päätehtävistään eli suojaa ihmistä ulkoisilta ärsykkeiltä

Vanhempien on tärkeää olla varovaisia sen suhteen, mitä ihonhoitotuotteita lasten iholle kesällä levitetään.

Vauvojen ja lasten kohdalla Codina on huomauttanut myös, että heidän ihonsa on jo ehtinyt kehittää orvaskeden (epidermi), joka täyttää yhtä sen päätehtävistään, eli suojaa ihmistä ulkoisilta ärsykkeiltä.

Niin orvaskeden kuin verinahankin (dermis) kehityksessä on kuitenkin eroja, koska niiden rakenne ei ole saavuttanut täydellistä muotoaan lapsen syntymään mennessä. Voimmekin sanoa, että syntymän jälkeen vauvan iho vasta aloittaa niin sanotun kypsymisprosessinsa ja synnytyksen jälkeisen sopeutumisen, jonka aikana se alkaa vähitellen muistuttaa yhä enemmän aikuisen ihoa.

Edellä esitetyn väittämän perusteella “on välttämätöntä noudattaa erityistä varovaisuutta silloin kun lapsen iholle levitetään ihonhoitotuotteita, sillä lapsen elimistön pinnan ja painon välinen suhde on suurempi kuin aikuisilla, minkä seurauksena tuotteiden imeytymisen riski lapsen ihon läpi kasvaa”, vahvistaa Anna Codina.

Toinen fysiologinen ominaisuus lapsilla on se, että 3 ikävuodesta lähtien lasten ihon kimmosäikeet muistuttavat jo suuresti aikuisten ihon kimmosäikeitä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 ruokaa, joiden tulisi kuulua lapsen ruokavalioon

Aurinkoon liittyviä huolenaiheita

Yhtään vähäisempänä seikkana ei kannata pitää niitä varotoimenpiteitä, joihin meidän tulee ryhtyä auringonottoa ajatellen sekä korostaessamme auringonvalolta suojautumisen merkitystä lapsien suhteen. Koskaan ei ole liian tärkeää vaatia lapsilta auringolta suojautumisen tärkeyttä, aivan ensimmäiseksi asianmukaisella vaatetuksella, kuten lippalakeilla ja t-paidoilla, ja sittemmin myös asianmukaisella aurinkosuojalla, kuten aurinkorasvalla ja aurinkolaseilla.

Lisäksi on välttämätöntä ottaa huomioon, että juuri lapsuuden ja murrosiän aikana vastaanotamme yli puolet auringon ultraviolettisäteilystä, ja joka kumulatiivisena säteilynä voi jäädä vaikuttamaan elimistömme ja johtaa pahimmassa tapauksessa jopa ihosyövän syntyyn.

Ajatuksena ei toki ole maalailla kauhukuvia kyseisestä aiheesta, vaan pikemminkin ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin niin, että uima-altaalla leikkiminen ja sukeltaminen sekä rannalla juoksentelu ovat lapselle iloon ja hauskanpitoon liittyvää ajanvietettä.

Siksi auringossa oleskeltaessa vanhempien on vietävä äärimmäisyyksiin lasten aurinkosuojasta huolehtiminen ja aurinkovoiteen käyttö, jonka tulisi kuulua tärkeänä osana lapsuuden muita ihonhoitotuotteita.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?

Teemaan liittyviä edistysaskeleita: ihon mikrobisto

Vaikka hyvin pienten vauvojen iho on erityisen herkkä, myös vanhempien lasten iho vaatii tarkkaa huoltoa, ja erityisesti auringossa

Ihon mikrobiston roolin ja sen suhteen ymmärtäminen ihosairauksiin voi olla avain ihonhoidon parantamisessa.

Biocodex Microbiota -instituutin tietojen mukaan “ihoa koostavat ja peittävät sadat elävät mikro-organismit, jotka ovat organisoituneet yhteen hyvin konkreettisella tavalla: ihon mikrobistona. Tämän tasapainon muutos voi johtaa ihosairauteen”.

Tämän saman lähteen mukaan ihon mikrobistolla on useita eri toimintoja: se on ihoa puolustava, suojaava ja sen immuunijärjestelmää säätelevä aine. Ihon mikrobisto itsessään kehittyy asteittain ja vaihtelee yksilöstä toiseen eri tekijöiden mukaan.

“Ihon mikrobiston epätasapaino liittyy dermatologisiin sairauksiin, kuten akneen, psoriasikseen ja atooppiseen ihottumaan. Dermatologisia sairauksia aiheuttavien mekanismien ja ihon mikrobiston välisen vaikutuksen ymmärtäminen voi auttaa parantamaan myös näiden sairauksien hoitoa.”

Lopuksi

  • Lasten iho vaatii aina huolenpitoa ja vanhempien on kiinnitettävä erityistä huomiota lasten ihon asianmukaiseen suojaamiseen eritoten kesän aikana.
  • Vaikka erityisesti hyvin pienet vauvat ovat herkempiä, myös vanhempien lasten iho vaatii tarkkaa huoltoa aina niin pitkään, kunnes heidän ihonsa alkaa muistuttaa enemmän aikuisten ihon olosuhteita.
  • Auringonvalolta suojautuminen on välttämätöntä myös aikuisiässä, vaikka nimenomaan lapsuudessa ja nuoruudessa se vaatii erityisiä varotoimenpiteitä.
  • On tärkeää pysyä tarkkaavaisena ihon mikrobistoa tutkivien tutkimusten kanssa, sillä ne voivat auttaa valaisemaan teemaa paremmin.
  • Tärkein lasten ihonhoitoon liittyvä perusväittämä lienee edelleen “parempi katsoa kuin katua”!

Tiesitkö jo, kuinka tärkeää lasten ihosta huolehtiminen todella kesän aikana on? Nyt, kun nämä epäilykset ja kysymykset on viimein ratkaistu, älä epäröi kiinnittää vieläkin tarkempaa huomiota lasten ihonhoitoon ja auringolta suojautumiseen tänä vuodenaikana. Huolellisten varotoimenpiteiden avulla autat lastasi pysymään turvassa auringon haitallisilta vaikutuksilta ja varmistat samalla, että sekä sinä että lapsesi voitte nauttia lomasta ja kesästä täysin rinnoin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi?

Tyypin 1 diabetes ei oikein hoidettuna välttämättä heikennä potilaan elämänlaatua. Diabetesta sairastava lapsi vaatii erityistä huolenpitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.