Voiko aurinkorasvaa käyttää kosteusvoiteena?

Monet ihmiset uskovat, että aurinkorasvaa voi käyttää kosteusvoiteena. Sekä aurinkorasvaa että kosteusvoidetta tulee kyllä lisätä iholle, mutta aina tietyssä järjestyksessä.
Voiko aurinkorasvaa käyttää kosteusvoiteena?
Karla Henríquez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Moni meistä on ehtinyt jo pohtia, voiko aurinkorasvaa käyttää kosteusvoiteen sijasta, sillä erityisesti kesän kuumina päivinä liian monien voiteiden käyttö samaan aikaa saa yleensä vain ihon hikoilemaan entistä enemmän. Meidän tulee kuitenkin tietää, että aurinkorasvan ja kosteusvoiteen toiminnot eivät ole täysin samat.

Jaamme seuraavaksi hieman yksityiskohtaisempaa tietoa kosteusvoiteen ja aurinkorasvan toiminnoista sekä siitä, voiko aurinkorasvan käytöllä korvata kosteusvoiteen. Jatka lukemista!

Mitä sinun tulisi tietää ennen kosteusvoiteen korvaamista aurinkorasvalla

1. Aurinkorasvan tehtävä

Ennen kosteusvoiteen korvaamista aurinkorasvalla meidän tulisi tietää, mikä aurinkorasvan todellinen käyttötarkoitus on. Aurinkorasva on suunniteltu pääasiallisesti suojaamaan ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä eli UV-säteilyltä, toisin sanoen rasvan tarkoituksena on estää sekä haitallisen UV-säteilyn tunkeutumisen iholle että pienentää säteilystä pitemmällä aikavälillä aiheutuvia vakavampia ihovaurioiden riskiä.

Onkin tärkeää ymmärtää, että aurinkorasvan tarkoitus ei ole kosmeettinen vaan ihoa suojaava. On toki mahdollista, että löydät myös ihoa kosteuttavia ominaisuuksia sisältävän aurinkorasvan, mutta pidä mielessä myös tällöin, että aurinkorasvan pääasiallisen tarkoituksen tulisi aina olla ihon suojaaminen auringon haitalliselta säteilyltä.

Aurinkorasva suojaa ihoa auringon haitalliselta UV-säteilyltä

2. Ihoa kosteuttavat aurinkorasvat

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, osa aurinkorasvoista sisältää tänä päivänä myös ihoa kosteuttavia ominaisuuksia. Sopii kuitenkin lisätä tässä vaiheessa, että ihoa kosteuttavien ominaisuuksien sekoittaminen rasvaan, jonka pääasiallisena tarkoituksena on suojata ihoa auringon säteilyltä voi loppujen lopuksi jopa laskea aurinkosuojan tehoa. Tästä syystä asiantuntijat suosittelevatkin aina käyttämään aurinkorasvaa mahdollisimman korkealla suojakertoimella eli SPF:llä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi lisätä iholle aurinkorasvaa kosteusvoiteen levittämisen jälkeen, sillä tässä tapauksessa aurinkorasvaa ja kosteusvoidetta ei käytetä samaan aikaan, jolloin aurinkorasvan suojan tehon ei pitäisi laskea ollenkaan.

3. Tuleeko aurinkorasvaa levittää ennen kosteusvoidetta vai sen jälkeen?

Edellä mainittujen perusteluiden nojalla voimme todeta, että aurinkorasvaa ei suositella käytettäväksi kosteusvoiteen tilalla. Seuraava kysymys kuuluukin, milloin aurinkorasvaa tulee lisätä, ennen vai jälkeen kosteusvoiteen?

Aurinkorasvaa ja kosteusvoiteen käyttöä ei tulisi sekoittaa keskenään

Tiedelehti Elsevierin mukaan vastaus on, että kosteusvoidetta tulisi aina levittää iholle muutamaa tuntia ennen aurinkorasvan lisäämistä. Jos aurinkorasva lisätään iholle heti kosteusvoiteen jälkeen, aurinkorasvan antaman suojan teho auringon UV-säteilyä vastaan todennäköisesti laskee.

Oli kyseessä sitten aurinkorasva taikka kosteusvoide, pidä aina mielessä, että tuotetta tulisi käyttää vain sille suunnattuun tarkoitukseen eli toisin sanoen, jos sinulla on kuiva iho, käytä ihonhoitoon kuivalle iholle suunnattua kosteusvoidetta ja jos taas aiot viettää aikaa auringossa, valitse ihollesi kunnollisella aurinkosuojalla varustettu aurinkorasva. Joka tapauksessa, aurinkosuojan käytön tärkeyttä ei tulisi koskaan vähätellä.

Vastaus alussa esitettyyn kysymykseen siitä, voiko aurinkorasvaa käyttää kosteusvoiteena on yksinkertainen: jokaiselle ihonhoitotuotteelle suunnattua tarkoitusta ei ole luotu turhaan, joten tietyn tuotteen vaihtaminen toiseen tuotteeseen, joka ei omaa samaa päätehtävää ei ole suositeltavaa. Huolehdi siis ihostasi parhaimmalla mahdollisella tavalla pitämällä aurinkorasvan ja kosteusvoiteen käyttöä erillään toisistaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.