Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?

14 tammikuun, 2019
Jos käytät aurinkolaseja, jotka eivät torju auringon haitallisia säteitä, saatat aiheuttaa pitkäkestoista vahinkoa silmillesi. Siksi hyvien aurinkolasien valitseminen ja niiden käyttö ympäri vuoden - ei vain kesällä - on hyvin tärkeä asia.

Jatka lukemista ja saat kuulla mitä seurauksia aurinkolasien jättämisestä kotiin voi olla.

Mitkä ovat vaikutukset silmillesi, kun olet auringossa ilman aurinkolaseja

Aurinkolasit eivät ole vain muodikas asuste joka täydentää tyylin. Ne ovat aina tarpeen myöskin siksi, että silmiä tarvitsee suojata auringon UV-säteiltä ympäri vuoden. 

Lue aiheesta lisää: 6 luontaishoitoa silmänympärysten turvotukseen

On osoitettu, että aurinkolaseitta ulkona olemisella on monia haittavaikutuksia, joihin kuuluvat mm. seuraavat:

UV-säteiden suora vaikutus

Tämä säteily on hyvin haitallista ihmisen näkökyvylle, sillä se voi johtaa mm. kaihiin tai pysyvään vahingoittumiseen sarveiskalvossa.

Päänsärky ja silmien rasittuminen

aurinko sormien välissä

Auringonvalo ärsyttää silmiä ja saa aikaan päänsärkyä, joka voi pahentua migreeniksi.

Kuivat silmät

Silmien tarvitsee saada kosteutusta, jotta ne voivat kohdentaa näköä ja jotta voidaan välttää mm. näön hämärtymistä, silmien ärtymistä sekä kutinaa. Aurinkolaseitta ulkona oleminen voi kuivattaa silmiä.

Valoherkkyys

Valoherkkyys tarkoittaa vaikeuksia nähdä kunnolla sellaisissa paikoissa, joissa on hyvin paljon valoa tai kirkkautta, etenkin luonnossa. Jos jokin lääke tai hoito on syynä tähän ilmiöön, aurinkolaseitta ulkona oleminen pahentaa herkkyyttä.

Valonarkuus

älä ole ilman aurinkolaseja ulkona

Valonarkuus on terävää herkkyyttä tavallisissa valo-olosuhteissa. Se voi olla hyvin epämukava ilmiö päivänvalon tuntien aikana.

Silmänpohjan rappeuma

Tämä sairaus ilmenee verkkokalvon keskiosassa. Se on eräs vakavimmista silmäongelmista, joita ihmiselle voi kehittyä.

Sidekalvontulehdus

Tähän sairauteen kuuluu tulehtuneisuutta silmän sidekalvossa. Merkit viruksesta sisältävät liman erityisen aamuisin, turvonneet luomet ja hyvin epämukavan tunteen ”roskista silmissä”.

Palovammat

Tiesitkö, että aurinko voi myös polttaa ihmisen silmäluomien ihoa? Tämä osa kehoa vastaa siitä, että itse silmät eivät pala auringossa.

Miksi aurinkolaseja tulisi käyttää talvellakin?

aurinkolasit naisella

Uskomus, että aurinkolaseja ei tarvita talvella, on väärä. Luulemme usein, että sillä aurinko ei paista kirkkaana, suojausta ei tarvita, mutta tämä ei ole totta.

Vaikka aurinko paistaisi vain pilvien takana, sen säteiltä tulisi silti suojautua. Voidaan jopa sanoa, että suojautumista tarvitaan vieläkin enemmän talvella kuin kesällä: jos asut runsaslumisessa paikassa, tai jos käyt usein hiihtämässä, tarvitset erityiset aurinkolasit, jotka peittävät muutakin kuin silmien alueen.

Lumi on vaalea pinta, joka heijastaa auringonsäteitä. Nämä säteet tulevat suoraan naamallesi, mahdollisesti polttaen, ja ne voivat vahingoittaa näkökykyäsi.

Tarvitseeko lapsi aurinkolasit?

Aivan ehdottomasti! UV-säteet eivät heikkene talvella tai kesällä, eivätkä ne ole vähemmän vahingoittavia lapsella kuin aikuisella.

Siten lapsen kannattaisi aloittaa sellaisen tavan noudattaminen, että kotoa ei lähdetä ilman aurinkolaseja. Hyvä uutinen on se, että monet tunnetut brändit ovat tuoneet kauppoihin lasten aurinkolaseja. Värit ovat hauskoja, laseissa on lasten lempihahmoja ja mikä parasta, niiden koot ja muotoilu sopivat lasten tarpeisiin.

Lue aiheesta lisää: Kuinka tunnistat hyvät aurinkolasit

Entä sitten huonolaatuiset aurinkolasit?

muodikkaat aurinkolasit

Tämä aihe on aikamoinen ”tabu”, mutta sitä kannattaa tutkia hiukan. Aurinkolasit, joita ei ole hyväksytty lääkäriyhdistysten toimesta, voivat aiheuttaa haittaa silmän terveydelle.

Sen sijaan että ne suojaisivat, suurin osa näistä laseista toimivat päinvastaisesti. Toisin sanoen ne aiheuttavat vahingon lisääntymistä.

Suurin osa potilaista joilla on sarveiskalvontulehdus, alkuvaiheen kaihi, silmien kuivuutta sekä huimausta, usein kokee näitä ongelmia siksi, että he ovat käyttäneet kirppareilta, myyjäisistä, toreilta tai internetistä ostamiaan aurinkolaseja. He eivät siis ole ostaneet lasejaan optikolta.

On hyvin tärkeää mennä asiantuntijaliikkeeseen ja pyytää heidän arviointiaan, sillä vahinko etenee pikkuhiljaa ja saatat olla tietämätön siitä, että jonkin on vialla. Joskus menemme tarkastukseen sitten kun on jo liian myöhäistä.

Huonolaatuiset aurinkolasit ”huijaavat” silmää, joka on sekä herkkä että hyvin arvokas elin. Jotta voisit ymmärtää paremmin auringon vahingollisuutta silmillesi, kerromme nyt kolmen tyyppisestä auringon säteilystä:

  • Ultraviolettisäteet (UV): Nämä ovat haitallisimpia, ja niitä tulee auringosta aina, myös pilvisinä päivinä. Ne voivat aiheuttaa muutoksia sarveiskalvoon sekä silmän ennenaikaista ikääntymistä ja sidekalvon vahingoittumista.
  • Infrapunasäteily: Tämä säteily antaa tunteen kuumuudesta, ja se voi polttaa. Silmä ottaa vastaan nämä säteet, ja siten sarveiskalvo voi kärsiä palovammoja.
  • Näkyvä säteily: Tämä on luonnollista valoa, jota saadaan auringosta. Ilman hyvää suojausta se voi kuitenkin vahingoittaa silmää, ja etenkin verkkokalvoa.

Aurinkolasit, jotka eivät ole suositusten mukaisia, suodattavat vain auringon näkyvän säteilyn, eivät UV-säteitä. Siten pupilli laajenee ja tämä mahdollistaa valon silmään pääsemisen.

Ongelmana on se, että UV-säteet ja infrapunasäteetkin menevät silmään. Tuloksena on suurempi riski saada silmäongelmia. Säteily säilyy mykiössä, ja tämä tarkoittaa, että sen haitalliset vaikutukset lisääntyvät.

Sliney, D. H. (2001). Photoprotection of the eye – UV radiation and sunglasses. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. https://doi.org/10.1016/S1011-1344(01)00229-9

Zhang, Y., & Zhang, J. (2015). Protection materials: ultraviolet shielding, high energy visible light filtering and visible light transparency PETG composite films. Plastics, Rubber and Composites. https://doi.org/10.1179/1743289815Y.0000000032

Boe, K., & Tillotson, E. A. (2006). Encouraging sun safety for children and adolescents. The Journal of School Nursing : The Official Publication of the National Association of School Nurses. https://doi.org/10.1177/10598405060220030301

Taylor, H. R., West, S., Muñoz, B., Rosenthal, F. S., Bressler, S. B., & Bressler, N. M. (1992). The Long-term Effects of Visible Light on the Eye. Archives of Ophthalmology. https://doi.org/10.1001/archopht.1992.01080130101035