Logo image
Logo image

Mikä on paras lämpötila ilmastoinnille?

2 minuuttia
Yritä käyttää ilmastointia vastuullisesti. Terveytesi, lompakkosi ja ympäristö kiittävät sinua.
Mikä on paras lämpötila ilmastoinnille?
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiedätkö mikä on ihanteellinen lämpötila ilmastoinnille?

Kun maksat ilmastoinnista, on sen huoltotöillä, kuten filtterin vaihtamisella tai sen säätämisellä merkitystä. Jopa niinkin pienellä asialla kuin asettamallasi lämpötilalla voi olla suuri vaikutus siihen kuinka paljon se tulee maksamaan sinulle.

Mihin lämpötilaan minun pitäisi säätää ilmastointi?

Makuuhuoneen ihanteellinen lämpötila on 25-26 asteen välillä. Tällä tavalla ehkäiset termistä sokkia siirtyessäsi ilmastoidusta huoneesta ilman ilmastointia olevaan.

Lisäksi ulko- ja sisälämpötilan eron ei pitäisi koskaan olla yli 5 astetta. Tämän varmistaaksesi voit sijoittaa lämpömittarin sekä makuuhuoneen sisä- että ulkopuolelle. Suosittelemme myös, että yrität säästää energiaa. Se tekee ilmastoinnistasi vähemmän tehokkaan, mutta pitää laskusi pieninä.

Saatat myös pitää: 9 asiaa, joita makuuhuoneessa ei tulisi olla

Some figure

Joissakin maissa on todella houkuttelevaa pitää ilmastointi kesän tukahduttavissa lämpötiloissa maksimiteholla 24 tuntia päivässä joka päivä. Se ei kuitenkaan ole kovinkaan hyväksi terveydellesi, lompakollesi tai ympäristölle.

Jos haluat kuitenkin käyttää sitä, sinun tulisi yrittää olla vastuullinen. Suosittelemme että et aseta ilmastointia alle 25,5 asteeseen, jotta voisit maksimoida kotisi energiatehokkuuden. Ennen kuin laitat sen päälle, suosittelemme sinua myös tarkistamaan, että kaikki ovet ja ikkunat ovat täysin suljettu.

Useimmat ihmiset vähentävät ilmastoinnin lämpötilaa vaistomaisesti vilvoittuakseen niin nopeasti kuin mahdollista. Se ei kuitenkaan ole viisas ajatus. Se johtaa vain suurempaan energiankulutukseen.

Ole kärsivällinen ja yritä olla asettamatta sitä liian alhaiseksi. Kehosi tarvitsee aikaa sopeutua lämpötilaan, siinä kaikki. Kehosi pystyy kestämään aivan hyvin sitä, jos lämpötila asetetaan hieman korkeammalle. Pystyt edelleen huomaamaan eron lämpötilassa astuessasi huoneeseen tai taloon sisään.

Kuinka pidät laskusi pieninä

Some figure

Lue myös: 7 hyvää keinoa säästää sähköä

Ilmastoinnin käyttäminen voi saada olosi tuntumaan mukavammalta. Siitä voi kuitenkin aiheutua myös valtavia lisämaksuja, jos et ole järkevä.

Joten jos haluat pienentää sähkölaskujasi, suosittelemme ohjelmoimaan ilmastoinnin siten, että se ei ole päällä silloin kun et ole kotona.

Jos olet yksi niistä ihmisistä, joka tarvitsee kesällä ilmastointia voidakseen nukkua, voit ohjelmoida sen alhaisemmalle yöaikaan kuin päivällä.

Pidä kuitenkin mielessä, että nukkuminen ilmastointi päällä ei ole hyväksi terveydelle. Joten jos vain voit vältellä sitä, yritä olla pitämättä sitä päällä nukkumaan mennessäsi.

Esimerkiksi Suomessa ilmastoinnin ei tarvitse olla päällä koko päivän ajan, vaikka kesä olisikin lämmin. Jos illalla on viileämpää, avaa vain ikkuna. Voit tarvittaessa laittaa ilmastoinnin takaisin päälle aamulla.

Jos sinulla on kattotuuletin, voit säätää lämpömittarin noin 5 astetta korkeammaksi.

Suosittelemme sinua myös yrittämään pitää lämpö ylipäänsä poissa kotoa, tuli se sitten ulkoa tai kotona käytettävistä kodinkoneista kuten astianpesukoneesta, kuivausrummusta tai pesukoneesta. Varmista, että käytät niitä päivän viileimpänä aikana.

Yritä käyttää ilmastointia vastuullisesti. Terveytesi, lompakkosi ja ympäristö kiittää sinua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Farrell, M. H. (2018). Best Setting for Your Central Air Conditioning. Retrieved from https://www.consumerreports.org/central-air-conditioners/best-setting-for-central-air-conditioning/


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.