Opeta lapsellesi vastuun tärkeys

Yksi vanhempien suurimmista tehtävistä on opettaa lapselleen vastuun tärkeys, jotta hän voi saavuttaa päämääränsä elämässään sitoumuksella, omistautuneisuudella ja tietoisuudella.
Opeta lapsellesi vastuun tärkeys

Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Asioista vastuun ottamisen pitäisi alkaa, kun lapsi on pieni. Vanhemmat sitoutuvat opettamaan vastuun tärkeyden lapsilleen.

Muullakin perheellä on myös tärkeä rooli tämän arvon opetuksessa ja esimerkin näyttäminen alkaa vanhemmista, tädeistä ja sedistä. Muista, että lapsesi oppii siitä mitä näkee ja matkii sitä. 

Vastuu määritellään velvollisuuksien noudattamisena ja päätösten tekemisenä. Velvollisuuksien täyttäminen, tai niiden täyttämättä jättäminen, on päätös, jonka jokaisen ihmisen täytyy aktiivisesti tehdä.

Kuinka tunnistat vastuullisen ihmisen?

On tärkeää tietää, että vastuullinen ihminen suorittaa tehtäviään ahkerasti, vakavasti ja sitoutuneesti. Hän tietää, että asiat täytyy tehdä hyvin alusta loppuun.

Opettamalla lapsen olemaan vastuullinen ihminen, hän oppii käyttäytymään sellaisella tavalla, että muut voivat luottaa häneen.

vastuullinen lapsi

Vastuullisena oleminen opettaa lastasi harkitsemaan vakavasti seurauksia ennen päätöksen tekemistä. Hän tulee ajattelemaan lopputulosta, joka voi vaikuttaa hänen tai jonkun muun elämään. Hän pystyy myös tunnistamaan tekemänsä virheet ja korjaamaan ne.

Kuinka opetat lapselle vastuun arvon

Annamme joitakin suosituksia, jotka auttavat sinua opettamaan vastuuta lapsille nuoresta iästä lähtien ja täyttämään velvollisuutensa.

Vältä rangaistusmallin käyttöä

Paras tapa opettaa lapsen olemaan vastuullinen ihminen on osoittaa sitä oman käyttäytymisen välityksellä. Vanhempana on tärkeää näyttää, että olet sitoutunut tehtäviisi, mikä kertoo lapselle, että hänen täytyy myös olla vastuullinen.

Lapsi oppii ja tekee sen mitä havaitsee paljon nopeammin kuin jotakin mitä kerrot hänelle. Siitä syystä aggressio ja rangaistus eivät olet parhaita tapoja saadaksesi hänet tekemään sen mitä haluat.

Hänen täytyy oppia kuuntelemaan ja arvostamaan muiden mielipiteitä, aivan kuten hän arvostaa omiaan. Vuoropuhelun, kommunikoinnin ja syyn pitäisi korvata aggressio ja voima. 

Vältä ylisuojelevaa vanhemmuusmallia

Jotkut vanhemmat yrittävät vältellä mitä vain vaikeuksia, joita heidän lapsensa saattaa kohdata. He ratkaisevat kaikki ongelmat antamatta lapsen tajuta, että hänen eteensä tulee jokin ongelma kohdattavaksi. Valitettavasti tämä malli saa hänet kasvamaan ajatellen, että hänen ei tarvitse olla huolissaan mistään.

lastaan palvelevat vanhemmat

Sen tuloksena ylisuojeltu lapsi ei tee omia päätöksiä tai ota vastuuta itsestään. Hänestä tulee täysin riippuvainen ja epävarma, eikä hän ymmärrä vastuun arvoa.

Opeta hänelle rahan arvo

Lapsi alkaa oppia rahan arvon jo varhaisesta iästä lähtien, kuten myös sen omistamisen tuoman vastuun.

Jos vanhemmat eivät tiedä kuinka hallita omat raha-asiansa hyvin, eivät he pysty opettamaan lastansakaan säästämään raahaa. Vanhemmat ovat vastuussa lapsensa kasvattamisesta siten, että tämä ymmärtää kuinka raha toimii.

“Tarpeen” ja “halun” välillä on suuri ero. Sinun tulee selittää lapsellesi, että hänen pitäisi ostaa vain jotakin tarpeellista ja odottaa hetki saadakseen haluamansa asiat. Sinun pitäisi suunnitella budjetti lapsen kanssa, jotta hän voi säästää ja ostaa mitä hän haluaa, kuten esimerkiksi lelun.

Anna tunnustusta lapsen vastuullisesta käytöksestä

Vanhemmat kommentoivat yleensä lapsen käytöstä silloin kun tämä on tehnyt jotakin väärää.

Sinun pitäisi aina antaa hänelle tunnustusta myös silloin kun hän tekee jotakin vastuullista saaden hänet tietämään mitä hän tekee oikein ja kiittää hänen vaivannäöstä.

äiti puuhastelee lastensa kanssa

Tämä auttaa positiivisesti vahvistamaan hyvää käytöstä. Lapsi nauttii ylistyksestä ja se saa hänet todennäköisemmin käyttäytymään vastuullisesti.

Vastuun tärkeys

Vanhempien tulisi muistaa, että vastuun tärkeyden opettaminen lapsille on heidän työtään. Jokainen lapsi tarvitsee roolimallia ja heidän päivittäin näkemänsä mallit ovat heidän vanhempansa.

Mitä tulee päätöksentekoon, sinun täytyy opettaa lapsia kohtaamaan ongelmat itse. Tämä auttaa lisäämään heidän itsetuntoaan ja vastuuntuntoa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 merkkiä siitä, että lapsi ei saa riittävästi hellyyttä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 merkkiä siitä, että lapsi ei saa riittävästi hellyyttä

Monet lapset eivät saa riittävästi hellyyttä osakseen. Tämä hellyydenpuute alkaa näkyä lapsessa erilaisina ongelmina, kuten tottelemattomuutena.  • León Sánchez, B. (2011). La relación familia y escuela y su repercusión en la autonomía y responsabilidd de los niños/as. XII Congreso Internacional de Teoría de La Educación.
  • Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra. Departamento de Educación y Cultura. Disponible en: http://dpto.educacion.navarra.es/publicaciones/pdf/conductas.pdf

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.