Logo image
Logo image

Kuinka tunnistat hyvät aurinkolasit

3 minuuttia
Haluatko tietää, miten voit tunnistaa hyvät aurinkolasit? Ennen kuin riskeeraat silmiesi terveyden, sinun pitäisi ottaa huomioon lukuisia asioita.
Kuinka tunnistat hyvät aurinkolasit
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Haluatko osata tunnistaa hyvät aurinkolasit? Haluatko varmistaa, että ostat tehokkaat lasit etkä vain “leluja”?

Silmiesi suojaaminen auringolta on tärkeää, jos haluat ehkäistä tulevia ongelmia joita auringonvalon ultraviolettisäteily aiheuttaa. Jos sinulla on aurinkolasit, mutta et luota siihen että ne suojaavat silmiäsi auringolta, kerromme sinulle tässä artikkelissa joitakin tapoja, joilla voit varmistaa sen.

Kun tiedät tavat selvittää ovatko aurinkolasit hyvät vai eivät, kannustamme sinua pitämään ne aina mielessä tulevaisuuden ostoksia varten tai jakamaan tietämyksesi läheisimpien ihmisten kanssa. Mikä vain tieto, joka voi auttaa meitä suojaamaan itseämme auringolta, on hyödyllistä tietoa.

Suosittelemme, että käyt aina optikolla ostamassa aurinkolasit. Sillä tavalla ei ole epäilystäkään siitä, että aurinkolasit eivät olisi laadukkaita ja suojaisi sinua auringolta. Jos kuitenkin päädyt ostamaan ne esimerkiksi supermarketista, kiinnitä huomiota näihin asioihin. Ne ovat tärkeitä!

Tunnista hyvät aurinkolasit: tarkista CE-merkintä

Jos asut Euroopassa ja haluat tietää ovatko aurinkolasit hyvät, sinun tulisi tarkistaa niiden CE-merkintä. Nämä kirjaimet voivat esiintyä oikeastaan missä kohtaa laseja tahansa. CE tarkoittaa sitä, että ne ovat EU:n hyväksymät ja takaavat aurinkolasien laadukkuuden.

Nämä kirjaimet osoittavat myös sen, että tuote noudattaa pakollisia säännöstelyjä, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat hyvässä kunnossa ja hyväksi terveydellesi. Jos niissä ei ole CE-merkintää, tulisi sinun olla epäileväinen lasien laadun suhteen. Ne eivät todennäköisesti ole tarpeeksi tehokkaat silmillesi.

Lue myös: Neljä harjoitusta silmien terveydestä huolehtimiseen

Some figure

Onko niissä UV-suoja?

Jos aurinkolaseissasi ei ole UV-suojaa, ne ovat ehdottomasti huonot. Sinun ei pitäisi käyttää aurinkolaseja pelkästään esteettisistä syistä. Käytä niitä sen sijaan niiden silmiä ultraviolettisäteilyltä suojaavien ominaisuuksien vuoksi.

Silmämme ovat aina alttiita auringolle. Sinun pitäisi siis olla huolissasi jos aurinkolasit eivät ole hyvät, eivätkä ne varmista että silmäsi ovat suojassa auringon säteilyltä.

Kuten myös ihon auringonsäteilyltä suojaamatta jättäminen voi johtaa ihosyöpään ja terveysongelmiin, voi samoin tapahtua myös silmien kanssa. Joitakin ongelmia, joita UV-suojan puuttuvien aurinkolasien käytöstä voi aiheutua ovat:

  • Silmäluomen syöpä
  • Vahingoittuneen verkkokalvon aiheuttama sokeus
  • Silmien epänormaali kudoskasvu
  • Sarveiskalvon palaminen
  • Taipumus kärsiä kaihista
  • Silmän pinnan tulehtuminen

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ehkäise kaihia näillä 7 ruoalla

Kuten huomaat, silmäsi voivat kärsiä, jos et suojaa niitä asianmukaisella tavalla. Tämän takia sinun pitäisi käydä optikolla varmistamassa, että olet suojassa auringonsäteiltä. Muutoin saatat luulla olevasi suojattuna, vaikka et oikeasti olekaan.

Kuinka voit kertoa onko aurinkolaseissasi UV-suoja? Yksi tapa on tarkistaa luokkanumero. Se on yleensä 0-4 välillä ja osoittaa sen säteilyn imeytymisasteen, jonka linssit pystyvät sietämään.

Some figure

Jos altistat itsesi UV-säteilylle tai harrastat fyysisiä aktiviteetteja kuten hiihtoa, saatat tarvita korkeamman luokkanumeron varmistaaksesi, että suojaus on kohdillaan.

Testit ja laatutarkkailu

Toinen tapa tietää ovatko aurinkolasit hyvät vai eivät, on tarkistaa noudattavatko ne säännöksiä. Näiden tuotteiden tulee läpäistä tiukat testit ja laatutarkkailu, jotta niiden käyttöturvallisuus voidaan määrittää. Jos et pysty tarkistamaan täyttävätkö nämä aurinkolasit laatustandardit, voi olla parempi valita toiset lasit.

On myös tärkeää tarkistaa lisätiedot.

Ovatko lasit jotakin tiettyä merkkiä, onko niissä ohjeet niiden huolehtimiseksi tai varoituslappua? Jos niissä ei ole näitä tietoja, sinun ei kannata luottaa niihin.

Yksi hyvä tapa tietää ovatko aurinkolasit laadukkaat vai eivät, on niiden kokeilu. Jos päätäsi särkee tai sinua alkaa huimata, sinun ei pitäisi ostaa niitä.

Jos ostat lasit, jotka eivät ole laadukkaat, saatat riskeerata silmiesi terveyden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Diario Expreso. (2014). Gafas la tecnología contra el sol.

  • NSMG Publicado En Salud visual. (2017). ¿Cómo elegimos las gafas de sol según nuestra edad?

  • Miller, D. (1998). Efectos perjudiciales de la luz sobre el ojo. Ciencias de La Optometría: Revista Trimestral de La Asociación de Antiguos Alumnos Del Centro Boston de Optometría.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.