Ehkäise kaihia näillä 7 ruoalla

On monia ruokia, jotka auttavat pitämään silmät terveinä ja estävät kaihin kehittymistä. Nyt kerromme asiasta tarkemmin - jatka lukemista!
Ehkäise kaihia näillä 7 ruoalla
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaihi on näkökykyä haittaava ongelma, joka voi kehittyä niiden muutosten vuoksi, joita silmät kokevat ihmisen ikääntyessä. Haluatko vähentää luonnollisin keinoin omaa riskiäsi saada kaihi? Nyt kerromme ruoista, jotka torjuvat tätä sairautta tehokkaimmin.

Näkö sumenee kaihin yhteydessä siksi, että verkkokalvon on vaikeampaa kohdentua. Siksi se luo sumeita kuvia, ja siten ihmisen on vaikeampaa tunnistaa värejä sekä muutoksia kontrastissa ja myös tehdä erilaisia arjen asioita.

Ongelmallista kaihissa on muun muassa se, että sen kehittyminen on vähittäistä ja hidasta etenkin ihmisen ollessa jo ikääntynyt, mikä vaikeuttaa sen huomaamista. Vaikka sitä voidaankin hoitaa leikkauksella, se myös aiheuttaa elämänlaadun vähenemisen.

Onneksi terveelliset elämäntavat voivat kuitenkin auttaa vähentämään kaihin riskiä etenkin silloin, kun niitä noudatetaan jo nuoresta pitäen.

Näihin tapoihin kuuluu erityisesti hyvä ruokavalio. Näin ihminen saa nimittäin sellaisia ravinteita, joita silmät tarvitsevat suojan ja uudistumisen kannalta.

Nyt kerromme seitsemästä ruoasta, joita suositellaan kaihin torjuntaan – syö niitä säännöllisesti, jos haluat estää tätä terveysongelmaa. Lisää siis seuraavat tuotteet kauppakassiin jo tästä päivästä lähtien!

1. Sitrushedelmät

ehkäise kaihia syömällä sitrushedelmiä

Minkä tahansa sitrushedelmän nauttiminen voi auttaa vähentämään ikääntymisen aiheuttamien näkökyvyn ongelmien riskiä.

Tämä hyöty on C-vitamiinin ja betakeratiinin ansiota. Nämä kaksi ravinnetta vaikuttavat antioksidantteina ja  auttavat suojaamaan soluja oksidatiivisen stressin vahinkoa vastaan.

Ne optimoivat kudosten uudistumisprosessin, ja lisäksi ne auttavat vähentämään sitä vahinkoa, jonka aurinko ja erilaiset myrkyt aiheuttavat.

Varmista siis, että lisäät seuraavat tuotteet ruokavalioosi:

 • klementiini
 • appelsiini
 • sitruuna
 • greippi
 • limetti

2. Pinaatti

Pinaatti on täynnä antioksidanttivaikutteisia ja tulehdusta torjuvia ainesosia, jotka auttavat suojaamaan näköäsi rappeuttavia sairauksia vastaan, kuten esimerkiksi kaihia.

Se sisältää foolihappoa, A-vitamiinia ja sinkkiä. Nämä ravinteet vahvistavat näkökykyäsi sekä vähentävät sitä vahinkoa, jonka vapaat radikaalit saavat aikaan.

Sen syöminen säännöllisesti auttaa muun muassa estämään stressin aikaansaamaa vahinkoa sekä jopa vähentää taipumusta kärsiä silmänpohjan rappeumasta.

 • Varmista, että syöt viikottain riittävästi pinaattia ja mieluiten raakana, esimerkiksi smootheissa tai salaateissa.

3. Oliiviöljy

ehkäise kaihia nauttimalla oliiviöljyä

Ekstra-neitsytoliiviöljy on yksi niistä terveellisistä tuotteista, joita kannattaisi aina pitää keittiössä.

Sen sisältää runsaasti antioksidantteja ja välttämättömiä rasvahappoja, ja tämä öljy suojaa näköäsi sekä estää silmän mykiön ja verkkokalvon kunnon heikkenemistä.

Oliiviöljyä suositellaan nauttimaan silloin kun ongelmana on tulehdustilat, ja se on ihanteellinen tuote myös kolesterolin määrän hallitsemiseksi.

 • Nauti ruokalusikallinen oliiviöljyä päivittäin tyhjään vatsaan, ja päivän aikana käytä sitä salaateissa, keitoissa ja muissa ruoissasi.

4. Vehnänalkio

Lisäämällä tämän tuotteen ruokavalioosi pystyt imeyttämään enemmän välttämättömiä aminohappoja ja E-vitamiinia. Nämä ravinteet vähentävät silmän kalvojen rappeutumista.

Ne estävät proteiinien vähentymistä mykiössä, ja ne myös hallitsevat myrkkyjen ja auringon vahingollisia vaikutuksia.

 • Käytä vehnänalkoita korvikkeena tavalliselle jauholle.
 • Lisää niitä smoothieisiin ja mysleihin.
 • Nauti niitä ravinnelisänä.

5. Kylmän veden kala

ehkäise kaihia syömällä lohta

Kylmän veden kalojen Omega-3 -rasvahapot ovat ravinteita, jotka auttavat suojelemaan silmiä rappeuttavia sairauksia vastaan ja estävät solujen ennenaikaista ikääntymistä.

Tämä aine parantaa verenkiertoa, hallitsee kolesterolia ja auttaa vähentämään tulehtuneisuutta, joka haittaa näkökykyä.

Varmista siis, että nautit säännöllisesti seuraavia tuotteita:

 • tonnikala
 • sardiini
 • makrilli
 • lohi
 • silakka
 • taimen
 • anjovis

6. Kananmuna

Kananmuna on hyvä luteiiinin ja zeaxanthinin lähde. Nämä kaksi ainetta tunnetaan kyvyistään suojata silmiä sitä rappeutumista vastaan, jota ilmenee solujen ikääntymisen vuoksi.

Ne auttavat pitämään näkökyvyn hyvänä etenkin silloin, kun ihminen on alttiina stressiä aiheuttaville tekijöille.

 • Nauti kanamunat keltuaisineen, sillä tämä on se osa, joka auttaa näkökykyäsi kaikkein eniten.

7. Vihreä tee

ehkäise kaihia nauttimalla vihreää teetä

Vihreän teen antikosidantit vähentävät silmäsairauksien riskiä, ja ne ovat hyödyksi etenkin vapaiden radikaalien aiheuttaman rappeutumisen estämiseksi.

Vihreän teen nauttiminen säännöllisesti auttaa estämään kaihia iäkkäillä ihmisillä, sillä tämä juoma vähentää hajoamista ja vahinkoa mykiössä.

Vihreään teehen liittyen kannattaa muistaa, että se parantaa tulehdusta torjuvia prosesseja. Nämä prosessit ovat avainasia, jotta voitaisiin vähentää sellaisten sairauksien riskiä kuten silmänpohjan rappeuma.

 • Valmista vihreää teetä ja nauti sitä kahdesti päivässä ja ainakin kolmena päivänä viikossa.

Kuten huomaat, on monia hyviä ruokia silmien kunnon parantamiseksi, jotta voisit torjua näköongelmia. Ota nämä ruoat osaksi arkeasi, ja lisäksi pidä tietysti ruokavalio muutenkin hyvänä ja nauti runsaasti vettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sekar P., Dixon PJ., Chauhan A., Pigmented contact lenses for managing ocular disorders. Int J Pharm, 2019. 555: 184-197.ç
 • Omar ZA., Monster BA., Farahat MA., Effect of high dose omega 3 on lipid profile and inflmmatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl, 2019. 30 (3): 634-639.
 • Sheng Y., He F., Lin JF., Shen W., Qiu YW., Tea and risk of age related cataracts: a cross sectional study in Zhejiang province china. J Epidemiol, 2016. 26 (11): 587-592.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.