Logo image
Logo image

10 yllättävää tekijää, jotka kuivattavat ihoa

3 minuuttia
Huolimatta siitä, että pidät huolta nesteytyksestäsi sekä sisäisesti että ulkoisesti, saatat huomata ihosi olevan kuiva ja sinun tulee varmistaa, että se ei johdu mistään vakavammasta sairaudesta.
10 yllättävää tekijää, jotka kuivattavat ihoa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kuiva iho ei ole ainoastaan esteettinen ongelma. Se voi olla myös oire kehon epätasapainosta. Joskus sen korjaaminen voi olla helppoa ja joskus se voi olla sairaus, joka täytyy hoitaa kiireellisesti voidaksesi ehkäistä vakavampia terveysongelmia syntymästä tulevaisuudessa. Tässä artikkelissa kerromme joistakin ehkä yllättävistäkin asioista, jotka kuivattavat ihoa.

Kuiva iho

Kuiva iho tarkoittaa nestevajetta, ja se näyttää samealta ja hilseilevältä. Se on ihotyyppi, joka on alttiimpi rypyille ja raskausarville, sillä kosteutus yhdistetään ihon kimmoisuuteen.

Vaikka kaikista selvin hoitokeino on kosteuttavien ja hoitavien voiteiden, kuten kasvonaamioiden käyttö päivittäin, tulisi meidän olla tietoisia siitä, että kuiva iho on joidenkin terveysongelmien oire.

Tämän suhteen on hyvä tietää mitä nämä sairaudet ovat, sekä kuinka pidät ihon tasapainoisena estääksesi vakavia terveysongelmia syntymästä.

Suosittelemme sinua lukemaan myös: 3 kuorinta-ainetta kuivalle iholle

10 tekijää, jotka kuivattavat ihoa

Alla kerromme 10 tekijää, jotka voivat aiheuttaa ihon kuivumista.

1. Riittämätön vedenjuonti

Some figure

Jos sinulla on kuiva iho, pitäisi sinun ensimmäiseksi pyrkiä juomaan 1-2 litraa vettä päivässä tyhjään vatsaan ja aterioiden välillä riippuen vuodenajasta, elämäntyylistä, iästä ja niin edelleen.

Tällä yksinkertaisella tavalla voit ratkaista tämän iho-ongelman kerralla. Lisäksi kehosi tulee myös toimimaan kaiken kaikkiaan paremmin.

2. Vähärasvainen ruokavalio tai huonot rasvat

Rasvat ovat hyväksi terveydelle, koska muiden toimintojen lisäksi ne ravitsevat ihoa sisältäpäin ja antavat sille terveen, kosteutetun ja kiinteän ulkonäön.

Sinun pitäisi kuitenkin valita terveellisiä rasvoja, kuten:

  • Oliiviöljy
  • Kookosöljy
  • Pähkinät
  • Siemenet
  • Avokado
  • Ghee
  • Rasvainen kala

Lisää näitä rasvoja ruokavalioosi, ja poista runsaasti haitallisia rasvoja sisältävät ruoat, kuten leivonnaiset, paistetut ruoat, makeiset, valmisruoat ja niin edelleen.

3. Liiallinen suola

Some figure

Jos noudatat tasapainoista ruokavaliota, mutta käytät liikaa suolaa, aiheuttaa se todennäköisemmin ihon kuivumista.

Suolan liiallinen käyttö horjuttaa kehon nestetasapainoa ja kuivattaa sisältäpäin, mikä voi aiheuttaa kuivaa ihoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 maustetta, jotka auttavat poistamaan myrkkyjä

4. Liiallinen auringolle altistuminen

Liiallinen auringonotto johtaa ajan myötä ihon kuivumiseen ja ennenaikaiseen ikääntymiseen. Siten liiallinen aurinko voi aiheuttaa kuivaa ihoa.

Vaikka auringonvalosta nauttiminen onkin terveellinen tapa, tulisi sinun tehdä niin yhdenmukaisesti ja lyhyiden hetkien ajan, jotka eivät ole 30 minuuttia pidempiä. Voimme kuitenkin auttaa palauttamaan ihon kosteuden aloe vera -pohjaisella voiteella.

5. Kilpirauhasongelmat

Some figure

Kun kilpirauhaset eivät toimi tavalla, jolla niiden pitäisi, saattaa se aiheuttaa myös kuivaa ihoa yhtenä pääoireena.

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset eivät pysty kosteuttamaan ihoaan riittävästi huolimatta siitä, että he käyttävät ravitsevia voiteita päivittäin. Tällaisissa tapauksissa on ratkaisuna säädellä kilpirauhasten toimintaa.

6. Heikot keuhkot

Keuhkot ovat muun muassa vastuussa ihon kosteutuksesta. Siitä syystä meidän pitäisi hengittää syvään ja oikealla tavalla, koska hengityksemme on usein liian pinnallista.

Ulkona lenkillä käymisestä on myös hyötyä saadaksemme hieman saasteetonta ilmaa.

7. Liiallinen hapokkuus

Some figure

Keho, jossa on liikaa happokertymiä, aiheuttaa todennäköisemmin sairauksia ja ihon kuivumista. Siitä syystä on tärkeää noudattaa ruokavaliota, joka on täynnä alkaleita, joita saa erityisesti viherkasviksista.

Älä siis jätä tätä ruokaryhmää pois ruokavaliostasi. Voit kokeilla mehuja, smoothieita ja salaatteja.

8. Suoliston läpäisevyys

Tämän ruokavalioon ja tunteisiin yhdistetyn suolistosairauden oireena on myös kuiva iho.

Probiootit ovat yksi parhaista lääkehoidoista, joita voit kokeilla tämän ongelman hoitamiseksi.

9. C-vitamiinin puutos

Some figure

Ruokavaliosta ei saa puuttua C-vitamiinia, mikäli haluat saada kosteutetun ja rypyttömän ihon. Tätä vitamiinia runsaasti sisältävien ruokien (sitrushedelmät, paprikat, guava, punaiset marjat, persilja ja niin edelleen) syömisen lisäksi, voit myös käyttää C-vitamiinilisiä.

10. Kosmetiikan väärinkäyttö

Ei saa myöskään unohtaa, että huonolaatuiset kosmetiikkatuotteet kuivattavat ihoa ajan myötä. Jos vain mahdollista, tulisi sinun käyttää luontaistuotteita ja vältellä haitallisia ainesosia sisältäviä kosmetiikkatuotteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.