Logo image
Logo image

Erilaiset ihottumat ja niiden aiheuttajat

4 minuuttia
Erilaiset ihottumat aiheuttavat ihon tulehdusta ja ärsytystä. Niiden kliinisissä ilmenemistavoissa on kuitenkin myös joitakin eroja. Lue niistä lisää alta!
Erilaiset ihottumat ja niiden aiheuttajat
Viimeisin päivitys: 02 tammikuuta, 2021

Ihottumia on monia erilaisia, mutta ne kaikki aiheuttavat iholla tulehdusta ja ärsytystä. Osa ihottumista ei tartu, mutta ne saattavat kaikki aiheuttaa niistä kärsivissä ihmisissä häpeää tai epämukavaa oloa. Tässä artikkelissa esittelemme erilaiset ihottumat ja niiden aiheuttajat.

Koska erilaiset ihottumat ilmenevät eri tavoin, niillä on myös useita eri aiheuttajia. Ne siis puhkeavat eri oirein ja merkein ja vaativat erilaista hoitoa.

Kuinka erilaiset ihottumat voidaan erottaa toisistaan? Alla kerromme niiden tärkeimmistä piirteistä.

Erilaiset ihottumat: 10 yleisintä

Monet erilaiset tekijät, mukaan lukien lämpö, infektiot, allergeenit, lääkkeet ja immuunijärjestelmän häiriöt, voivat aiheuttaa ihottumia. Asianmukainen diagnoosi ja hoito edellyttävät näin ollen käyntiä lääkärillä.

Fyysisen tarkastuksen jälkeen lääkäri saattaa suositella oireiden hillintään lääkeshampoita, voiteita, salvoja tai muita lääkitseviä tuotteita.

Mitkä sitten ovat kaikkein yleisimmät ihottumat?

1. Atooppinen ihottuma

Yksi yleisimmistä ihottumista on atooppinen ihottuma, joka ilmenee ajoittaisina tulehdusvaiheina, jotka tulevat ja menevät. 

Se aiheuttaa usein voimakasta kutinaa ja punoitusta. Ihottuman vaiheesta riippuen se voi aiheuttaa punaisia läiskiä ja ihon hilseilyä.

Valitettavasti tämän ihovaivan aiheuttajaa ei edelleenkään tiedetä. Internationl Journal of Health Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin toteaa, että se on yleisempi ihmisillä, joiden suvussa on esiintynyt kausiallergioita ja joilla on geneettinen alttius tai astmaa. Myös ympäristö- ja ravitsemustekijät vaikuttavat sen puhkeamiseen.

Some figure
Atooppinen ihottuma aiheuttaa ajoittaisia tulehdusvaiheita läpi ihmisen elämän.

2. Erilaiset ihottumat: psoriaasi

Psoriaasi on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, johon liittyy voimakas geneettinen alttius ja autoimmuunisairauksien piirteitä. International Journal of Molecular Sciences -lehden tutkimuksien mukaan sen maailmanlaajuinen esiintyvyys on noin 2 prosentin luokkaa. Tämä vaihtelee kuitenkin alueittain.

Kaiken kaikkiaan psoriaasin iho-oireet vaihtelevat. Se saattaa aiheuttaa kutisevia, punoittavia ja selkeärajaisia läiskiä, joita peittää hilse. Nämä läiskät voivat sulautua yhteen ja peittää suuria alueita ihosta.

Psoriaasi vaikuttaa tyypillisesti seuraaviin alueisiin:

 • Ylävartalo
 • Päänahka
 • Kyynärpää ja polvet

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Paikalliset yrttihoidot psoriasikseen: 5 vaihtoehtoa

3. Kosketusihottuma

Suora kosketus allergeeneihin aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Usein vain allergeenin kanssa kosketuksissa ollut alue saa ihottumaa. Yleisiä allergeeneja ovat muun muassa hajusteet, korut, hiusvärit ja kosmetiikkatuotteet.

Seuraavat ovat yleisimmät oireet:

 • Ihottuma
 • Turvotus ja kutina
 • Erite, rakkulat ja rupi

4. Savipuoli (tinea versicolor)

Savipuoli on ihon pigmenttihäiriö, jota aiheuttaa lipofiilinen hiiva nimeltä MalasseziaSe on pinnallinen sieni-infektio, jolle on ominaista tarkkarajaiset, aavistuksen hilseilevät ja väriltään vaihtelevat ihomuutokset.

Brasilian dermatologian yhdistyksen tekemissä tutkimuksissa tultiin siihen johtopäätökseen, että sitä esiintyy enemmän murrosikäisillä nuorilla, valtaosin tytöillä. Muuta ihoa kalpeammat ihomuutokset ovat yleisimpiä ja ne keskittyvät pääosin ylävartaloon.

5. Erilaiset ihottumat: tali-ihottuma

Tali-ihottuma on yksi yleisimmistä ihottumista. Sitä aiheuttaa ihon kaikkein uloimpien kerrosten tulehdus. Tavallisesti sitä esiintyy alueilla, joilla on paljon talirauhasia.

Sen aiheuttajaa ei tiedetä. P&T-julkaisu kuitenkin toteaa, että se saattaa liittyä Malassezia-sieneen. Riskitekijöitä ovat lihavuus, äärimmäiset sääolosuhteet, neurologiset häiriöt ja stressi.

Sen aiheuttamia oireita ovat yleensä seuraavat:

 • Ihon punoitus
 • Kellertävä karsta tai hilse kasvoilla, korvissa, päänahassa tai muissa kehonosissa
 • Kutina ja sitkeä hilse

Jatka lukemista: Atooppinen ja seborrooinen ihottuma: mitä eroa niillä on?

6. Vyöruusu (herpes zoster)

Herpes zoster tunnetaan myös vyöruusuna. Se on virustauti, jota aiheuttaa varicella-zosterviruksen aktivoituminen. Tämä virus jää piilevänä sensoriseen hermosolmuun aiemmin sairastetun vesirokon jälkeen.

Virus aiheuttaa paikallista tulehdusta ja rakkuloita iholla. Vaivan aiheuttama kipu johtuu niiden hermojen tulehduksesta, joihin virus vaikuttaa.

Joitakin vyöruusun laukaisevia tekijöitä ovat:

 • Ensimmäisenä stressi.
 • Immunosuppressiivisten lääkkeiden käyttö
 • Akuutit tai krooniset sairaudet
 • Pahanlaatuiset solut
 • Kyseiselle virukselle altistuminen
Some figure
Vyöruusun aiheuttaman ihottuman yhteydessä esiintyy yleensä rakkuloita. Se on hyvin tarttuva infektio.

7. Dermatofytoosi (ihon sienitauti)

Dermatofytoosi tunnetaan myös silsana. Tämä infektio johtuu ihoon ja kynsiin vaikuttavista sienistä. Silsan oireita ja merkkejä ovat muun muassa ihon hilseily, kutina ja ihottuma.

Se vaikuttaa tyypillisesti seuraaviin kohtiin:

 • Päänahka
 • Jalkaterät
 • Nivukset
 • Parran alue

Erilaiset dermatofyytit voivat kuitenkin aiheuttaa erilaisia vaivoja. Vaivan sijainti siis määrittää sen, kuinka sen aiheuttanut sieni luokitellaan.

8. Ruusufinni

Rosacea eli ruusufinni on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka vaikuttaa useimmiten kasvoihin. Se aiheuttaa punoitusta, näppyjä, märkärakkuloita ja laajentuneita verisuonia.

Se vaikuttaa usein myös silmiin. Joillakin ihmisillä se voi aiheuttaa ns. rinofyyman eli muhkuranenän. Dermatology Reports tuli katsauksessaan siihen johtopäätökseen, että 15-40 prosentilla potilaista vaivaa on esiintynyt suvussa.

9. Pityriasis rosea eli punatäplähilseily

Punatäplähilseily on akuutti ja itsestään ohi menevä näppyläinen ja suomuileva ihotauti. Se aiheuttaa vartalolla aluksi ns. primaarimedaljongin, jota seuraavaat hilseilevät, soikeat läiskät ylävartalolla ja raajojen yläosissa tyypillisenä “joulukuusi-ihottumana” (eli läiskät kulkevat selässä kaarevasti kylkiluiden suuntaisesti).

Sen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sitä edeltävät ylempien hengitysteiden infektiot viittaavat siihen, että streptokokilla on sen kanssa jotain tekemistä. Se koskettaa kumpaakin sukupuolta, ja sen esiintyvyys on arviolta 0,5–2 %. Ihottuma kestää yleensä kuudesta kahdeksaan viikkoa ensimmäisenä ilmestyvästä primaarimedaljongista lukien.

10. Syyhy

Syyhy on ihoinfektio, jota aiheuttaa Sarcoptes scabiei eli syyhypunkki. Se aiheuttaa ihottumaa, jolle on ominaista voimakas kutina, pääosin yöaikaan, loisen kaivamat pienet käytävät ja näistä johtuvat toissijaiset ihomuutokset.

Sen leviäminen tapahtuu suorassa kontaktissa, jossa syyhypunkki säilyy hengissä kahdesta viiteen päivään. Syyhypunkkien leviäminen uuteen isäntään edellyttää kymmenen minuutin mittaista ihokontaktia.

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti syyhyn laiminlyödyksi ihotaudiksi vuonna 2009. Se on valtava terveysongelma monissa kehitysmaissa.

Mitä tehdä, jos kärsii ihottumasta

Kaikkiin näihin ihottumiin on oma hoitonsa. Jos siis kärsit joistakin näistä oireista, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri selventää sinulle eri hoitovaihtoehdot kliinisen kuvasi mukaan.

Lääkäri kertoo myös, kuinka saat pidettyä oireet kurissa. Joissakin tapauksissa paikallisten tuotteiden käyttö riittää, kun taas toisinaan potilaiden on turvauduttava lääkkeisiin ja muihin hoitomuotoihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rendon A, Schäkel K. Patogénesis y tratamiento de la psoriasis. Int J Mol Sci . 2019; 20 (6): 1475. Publicado el 23 de marzo de 2019. doi: 10.3390 / ijms20061475
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96-120.
 • Murphy PB, Hooten JN, Atwater AR, et al. Allergic Contact Dermatitis. [Updated 2020 May 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • Berk T, Scheinfeld N. Seborrheic dermatitis. P T. 2010;35(6):348-352.
 • Gupta AK, Bluhm R, Summerbell R. Pityriasis versicolor. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2002;16(1):19-33. doi:10.1046/j.1468-3083.2002.00378.x.
 • Santana JO, Azevedo FL, Campos Filho PC. Pitiriasis versicolor: caracterización clínico-epidemiológica de pacientes en el área urbana de Buerarema-BA, Brasil. Un Dermatol Bras . 2013; 88 (2): 216-221. doi: 10.1590 / S0365-05962013000200005
 • Nair PA, Patel BC. Herpes Zoster (Shingles) [Updated 2020 Jun 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • Tainwala R, Sharma Y. Pathogenesis of dermatophytoses. Indian J Dermatol. 2011;56(3):259-261. doi:10.4103/0019-5154.82476
 • Mikkelsen CS, Holmgren HR, Kjellman P, et al. Rosacea: a Clinical Review. Dermatol Reports. 2016;8(1):6387. Published 2016 Jun 23. doi:10.4081/dr.2016.6387
 • Litchman G, Nair PA, Le JK. Pityriasis Rosea. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020
 • Gilson RL, Crane JS. Scabies (Sarcoptes Scabiei) [Updated 2020 Jul 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.