Logo image
Logo image

Ihottuman oireet, aiheuttajat ja hoito

2 minuuttia
Viime vuosikymmeninä ihottumasta on tullut yhä yleistyvä terveysongelma maailman väestön keskuudessa. Se on reaktio, joka ilmenee ihon punoituksena ja kutinana tietyillä kehonalueilla.
Ihottuman oireet, aiheuttajat ja hoito
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Käsittelemme päivittäin kaikenlaisia esineitä ja olemme tätä kautta kosketuksissa myös moniin mikrobeihin, jotka voivat johtaa ihottumaan – ihon punoitukseen, joka johtuu allergeeneista. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat ihottuman oireet, mahdolliset aiheuttajat ja hoito.

Iho on ensimmäinen suojamme ulkoisia tekijöitä vastaan, minkä vuoksi ihosta huolehtiminen ja tietyt varotoimet ovat niin tärkeitä. Alla kerromme tarkemmin ihottumasta ja sen ehkäisystä.

Mitä ihottuma on?

Ihottuma on ihon punoitusta, johon liittyy usein myös pieniä, paikallisia ihomuutoksia, kuten paukamia. Useat eri tekijät voivat aiheuttaa ihottumaa, ja se voidaan lisäksi jakaa kahteen tyyppiin sen aiheuttajasta, väristä ja ilmenemistavasta riippuen.

Kosketusihottuma

Tällainen ihottuma syntyy kemikaaliyhdisteen tai jonkin fysikaalisen tekijän synnyttämästä allergisesta reaktiosta. Kaikissa käyttämissämme tuotteissa on ainesosia, jotka voivat aikaansaada muutoksia ja vahingoittaa ihoa. Joitakin esimerkkejä näistä ovat:

  • Saippuat
  • Voiteet, kosmetiikka ja hajuvedet
  • Puhdistustuotteet
  • Lääkkeet

Tällainen ihottuma jaetaan vielä kahteen kategoriaan: kontaktiperäiseen ja allergiseen. Ne ilmenevät samalla tavalla mutta eroavat sairauden kulussa ja patofysiologiassa.

Some figure
Dermatiitti on yksi ihottuman muoto, joka aiheuttaa voimakasta kutinaa.

Tali-ihottuma

Kuten Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology -lehden tutkimuksessa todetaan, tämä vaiva vaikuttaa 1-3 prosenttiin terveestä väestöstä. Näin ollen voidaankin sanoa, että tali-ihottuma on yleinen ja toistuva tulehdussairaus.

Tästä sairaudesta kärsivien ihmisten iho on rasvainen, sävyltään vaaleanpunainen tai punainen, ja siihen liittyy myös kellertävää hilseilyä. Sairauden synty liittyy talirauhasten toimintaan.

Lue lisää: Maailman SLE-päivä: perhosihottuma

Ihottuman oireet ja aiheuttajat

Usein oireille on tyypillistä ihon punoitus ja kutina tietyillä alueilla. Lisäksi voi esiintyä punoittavia läiskiä, paikallisia näppylöitä, vesikelloja ja rakkuloita.

Erityisesti tali-ihottumalle on tyypillistä eräänlainen rasvainen, kellertävä iho, jota on huulissa, silmäluomissa, silmäkulmissa, päänahassa ja rintakehän alueella.

Vaivan sijainti, ikä, sukupuoli ja perinnöllinen alttius ovat kaikki tekijöitä, jotka tekevät joistakin ihmisistä toisia alttiimpia ihottumalle.

Lisäksi ihottuma voi johtua useista eri syistä, joista yleisimmät ovat mikro-organismien aiheuttamat infektiot sekä reaktiot allergeeneille tai kemikaaliyhdisteille, joita on kankaissa, puhdistustuotteissa ja kosmetiikassa.

Kosketusihottuma syntyy kemikaalin iholle aiheuttamasta vauriosta. Allergia on kuitenkin todellisuudessa peräisin yliherkkyysreaktiosta tietylle allergeenille, ja se ilmaantuu 48 tunnin sisällä altistumisesta. Jotkut ihon punoitukseen johtavat tuotteet kosketusihottumassa ovat kortikosteroidit, antihistamiinit, antibiootit ja aurinkorasvat.

Tali-ihottuma taas näyttäisi pikemminkin johtuvan sienestä ja perinnöllisestä alttiudesta. Tämä koskee esimerkiksi Malassezia-hiivaa, kommensaalista sientä, joka tuottaa ihoa ärsyttäviä aineenvaihduntatuotteita. Lisäksi on osoitettu, että tälle ihottumalle ovat alttiimpia ne potilaat, jotka kärsivät muista sairauksista, kuten HIV:stä, tai joille on tehty elinsiirto.

Some figure
Ihottuma voi olla peräisin bakteereista, sienistä ja jopa lääkkeistä.

Lue lisää: Tungiaasi: oireet ja hoito

Ihottuman hoito

Yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä ihottumaa on olla tietoinen allergioita aiheuttavista ainesosista ja välttää niitä. Pakkauksissa olevista kemikaaliyhdisteiden nimistä voi kuitenkin olla vaikea ottaa selkoa.

Ennen kaikkea ihotauti- ja allergialääkäreiden on otettava huomioon, mitkä yhdisteet on useimmiten yhdistetty allergioihin ja mitä on eniten hygieniatuotteissa ja lääkkeissä. Tämä nopeuttaa diagnoosin tekemistä.

Ihottumatyyppi riippuu siis sen aiheuttaneesta tuotteesta, mikro-organismista tai fysikaalisesta tekijästä. Suositeltu hoitomuoto riippuukin myös pääosin ihottuman syystä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Karakadze, M.A., Hirt, P.A. and Wikramanayake, T.C. The genetic basis of seborrhoeic dermatitis: a review. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. (2018) 32(4):529-536.
  • Nguyen, H.L. and Yiannias, J.A. Contact dermatitis to medications and skin products. Clin. Rev. Allergy Immunol. (2019) 56(1):41-59.
  • Grice, Elizabeth A., and Thomas L. Dawson. “Host–microbe interactions: Malassezia and human skin.” Current opinion in microbiology 40 (2017): 81-87.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.