Ruusufinni: aiheuttajat, oireet ja hoito

Ruusufinni on ihosairaus, jonka aiheuttajaa asiantuntijat eivät vieläkään tunne täysin. Se näkyy ihon punoituksena ja sen hoito vaatii joskus lääkitystä. Lue eteenpäin niin saat tietää lisää!
Ruusufinni: aiheuttajat, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2020

Ruusufinni on sairaus, joka vaikuttaa ensisijaisesti ihoon. Diagnoosia ei ole vaikea tehdä ja sairaus havaitaan yleensä jo alkuvaiheessa, koska sen oireet eivät jää huomaamatta. Alla kerromme, mitkä ovat ruusufinnin aiheuttajat ja taudin oireet.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan ruusufinni diagnosoidaan noin kahdella ihmisellä tuhannesta vuosittain. Tämä laskelma ei kuitenkaan ole ihan tarkka, ja luvut vaihtelevat suuresti eri maantieteellisten alueiden välillä. Totuus on, että ruusufinnistä ei oikeastaan ole luotettavia tietoja. Jotkut maat ilmoittavat esiintyvyyden olevan alle 1 prosentin, kun taas toiset ovat arvioineet esiintyvyyden olevan yli 10 prosenttia.

Ruusufinnin diagnosointi on sinänsä helppoa, sillä tauti esiintyy nimenomaan iholla, aiheuttaen punaisia alueita sekä näkyviä, turvonneita verisuonia. Joskus iholle ilmestyy myös pieniä tulehduspaukamia ja märkäpäitä.

Tämä sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja yleisempi vaaleaihoisilla kuin tummaihoisilla ihmisillä. Sitä ei juurikaan esiinny lapsilla, vaan se alkaa aikuisiässä ja yleisimmin sitä diagnosoidaan 30-50 -vuotiailla.

Kriteerit ruusufinnin diagnosoimiseksi

Monet muut sairaudet muistuttavat läheisesti ruusufinniä. Oireiden yhtäläisyyden vuoksi lääketieteen ammattilaiset voivat joskus diagnosoida potilaalla muun sairauden. Tästä syystä vuonna 2002 asetettiin tiukat kriteerit, joiden mukaan lääkäreiden on diagnosoitava tämä sairaus.

Nämä diagnoosikriteerit eritellään primaarisiin ja sekundaarisiin. Ruusufinnin yleisimmät primaariset oireet ovat:

 • Kasvojen erythema eli ihon punoitus.
 • Telangiectasia eli laajentuneet verisuonet tai “hämähäkkisuonet”.
 • Lopuksi näppylät ja märkäpäät, eli kohoumat iholla, jotka voivat joko olla täynnä mätää tai ne voivat olla kuivia.

Yleisimmät sekundaariset oireet ovat:

 • Kutiava iho.
 • Kuiva iho.
 • Rinofyyma eli muhkuranenä (lähinnä miehillä).
 • Silmäoireet, kuten silmien kuivuus tai luomitulehdus.
Ruusufinni voidaan useimmiten diagnosoida taudin aikaisessa vaiheessa, koska sen oireet ovat hyvin näkyviä.

Ruusufinnin aiheuttajat

Kuten edellä mainitsimme, ruusufinnin perimmäisiä aiheuttajia ei vieläkään täysin tunneta. On mahdollista, että geneettiset tekijät yhdistettyinä joihinkin ympäristön laukaiseviin tekijöihin johtavat ihoreaktioon.

Jotkut tieteelliset tutkimukset ovat yhdistäneet ruusufinnin allergioihin, etenkin ilmassa leijuviin ja elintarvikkeissa oleviin hiukkasiin. Tämä ei tarkoita sitä, että ruusufinni olisi yksi allergiamuoto, vaan että niillä voisi olla jokin yhteinen tekijä oireiden ilmenemisessä.

On myös syytä mainita, että ruusufinnistä kärsivät ihmiset kärsivät myös todennäköisemmin kohonneesta verenpaineesta ja aineenvaihduntahäiriöistä. Naisilla hormonaalisen epätasapainon riski kasvaa.

Joitakin ruusufinniä laukaisevia tekijöitä ovat:

 • Altistuminen auringonvalolle
 • Kuiva, tuulinen sää
 • Tulisten ruokien ja alkoholijuomien nauttiminen
 • Stressi
 • Lääkkeet, joilla on verisuonia laajentavia vaikutuksia
 • Kosmetiikka

Oireet

Ruusufinnin oireet ovat selvästi nähtävissä. Yleisin oire on punaiset laikut kasvoilla, yleensä keskellä kasvoja, kuten poskilla ja nenässä. Verisuonet ovat yleensä laajentuneet näillä alueilla.

Punaisten laikkujen lisäksi kasvoilla voi esiintyä paukamia ja kohoumia, mutta tätä oiretta ei esiinny kaikkien potilaiden kohdalla. Ruusufinni voi joskus näyttää aknelta, mutta ne eivät ole sama asia. Akneen liittyy märkäpäitä ja niitä voi olla kasvojen lisäksi mm. selässä ja rintakehän alueella, mutta ruusufinnin tapauksessa märkäpäitä ei läheskään aina esiinny. Ruusufinni ei myöskään leviä muualle kehoon, vaan sitä esiintyy vain kasvoilla.

Rinofyyma eli muhkuranenä on punainen ja kuhmurainen nenä, joka on myös tyypillinen ruusufinnin oire. Se on harvinaisempi oire ja sitä esiintyy huomattavasti enemmän miehillä kuin naisilla.

Joillakin potilailla ruusufinni oireilee myös silmissä ja silmien ympärillä. Näihin oireisiin sisältyy mm. sidekalvon tulehdus, kuivat silmät, silmäluomien tulehtuminen ja näärännäpyt.

Ruusufinnin eteneminen

Ruusufinni ei ilmene samalla tavalla kaikilla potilailla. Oireet vaihtelevat yksilöstä toiseen, sekä geneettisten tekijöiden että ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Ikä voi myös vaikuttaa oireiden kulkuun. Lisäksi on tärkeää tietää, että tällä sairaudella on eri vaiheita:

 • Rosacea diathesis. Tämä vaihe on ajoittainen ja jaksoittainen. Punaiset laikut eivät jää kasvoille, vaan ne ilmestyvät ja katoavat aika ajoin.
 • Ensimmäinen vaihe. Kun oireet ovat jatkuvia, sairaus on päässyt ensimmäiseen vaiheeseen. Tämän vaiheen aikana alkaa ilmaantumaan telangiectasiaa eli laajentuneita verisuonia tai “hämähäkkisuonia”.
 • Toinen vaihe. Edellä mainittujen oireiden lisäksi potilas kärsii kohoumista iholla ja joskus myös märkäpäistä.
 • Kolmas vaihe. Tämä on sairauden vaikein vaihe. Kaiken edellä mainitun lisäksi iholla, mahdollisesti myös nenässä (muhkuranenä) ilmaantuu kyhmyjä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Atooppinen ja seborrooinen ihottuma: mitä eroa niillä on?

Ruusufinnin oireet vaihtelevat potilaasta toiseen. Lisäksi tauti voi kehittyä vaiheittain vaikeammaksi.

Hoito

Ruusufinnille ei ole löydetty sellaista hoitoa, joka sen parantaisi kokonaan. On kuitenkin olemassa erilaisia tapoja lieventää oireita ja niiden näkyvyyttä.

Ensinnäkin potilaan kannattaa kokeilla erilaisia kotihoitotapoja. Jos hän huomaa, että iho ärtyy ja punoittaa enemmän esimerkiksi hänen syötyään tulisia ruokia tai nautittuaan alkoholia, niiden käyttö kannattaa lopettaa tai ainakin rajoittaa. Ulkoisilta tekijöiltä, eli tuulelta, auringolta ja pakkaselta tulee pyrkiä suojautumaan mahdollisimman hyvin.

Jos kotihoito ei yksinään riitä, lääkäri voi määrätä hoitoon ulkoisesti levitettävää voidetta, joka sisältää metronidatsolia. Tämä on yleensä ensimmäinen valinta potilaille, jotka ovat taudin ensimmäisissä vaiheissa. Jos metronidatsolia sisältävä voide ei toimi, lääkäri voi määrätä suun kautta otettavia antibiootteja (tetrasykliinejä) tai isotretinoiinia.

Rinofyymasta kärsivä potilas voi koittaa apuna hiilidioksidilaseria, joka on osoittanut lupaavia tuloksia nenän tulehduksen vähentämisessä. Myös laser- ja pulssivalo voivat auttaa laajentuneiden verisuonien supistamisessa.

Ruusufinni on ihosairaus, joka ei ole potilaalle vaarallinen, mutta joka häiritsee tätä esteettisesti, toisinaan hyvinkin voimakkaasti. Tutkimukset jatkuvat ruusufinnin aiheuttajien ja hoidon suhteen. Jos sinulla on oireita, jotka viittaavat tähän ihosairauteen, ota yhteyttä lääkäriin jotta saat apua tilanteeseesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
 • Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
 • Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.