Logo image
Logo image

Kuinka kuumetta hoidetaan?

3 minuuttia
Kuumetta on erittäin tärkeää hoitaa mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi. Jos kotikonstit eivät toimi, on parasta mennä lääkäriin, erityisesti jos kuumepotilas on lapsi.
Kuinka kuumetta hoidetaan?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuumetta on erittäin tärkeää hoitaa suurempien komplikaatioiden välttämiseksi. Kuume on ruumiinlämmön nousua yli tavanomaisen arvon, jonka tulisi aina olla keskimäärin hieman alle 37 astetta. Yhden asteen vaihtelu päivän aikana on normaalia eikä välttämättä merkitse sairautta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kuumetta hoidetaan.

Tekijät kuten ruokavalio, liikunta ja sääolosuhteet ovat joitakin syitä siihen, miksi ruumiinlämpö voi nousta. Kuumeena pidetään yli 38,5 celsiusasteen ruumiinlämpöä.

Mitä kuume on?

Kuume on merkki siitä, että elimistö reagoi hyvin mahdolliseen sairauteen. Sen kanssa on kuitenkin oltava varovainen. Vauvoilla, erityisesti imeväisikäisillä, 38 celsiusastetta on jo erittäin korkea ruumiinlämpö. Tässä tapauksessa kuumetta tulee pyrkiä laskemaan ja vauva saatetaan joutua viemään sairaalaan tai ainakin lastenlääkärille.

Kuumeeseen liittyy lähes aina muitakin oireita:

 • Jatkuva särky koko päässä, toisinaan puristuksen tunne
 • Vilunväreet ja hikoilu
 • Lihaskipu ja pistely
 • Kuivuminen, kuiva iho, kyynelten väheneminen ja virtsaamattomuus
 • Ruokahaluttomuus
 • Yleinen heikkous

6 kk – 5 vuoden ikäisillä lapsilla voi esiintyä myös kuumekouristuksia. Näissä tapauksissa suositellaan potilaan pitämistä makuulla, jotta tämä ei satuttaisi itseään kouristuksen aikana, ja ottamaan yhteyttä lääkäriin heti kohtauksen jälkeen.

Some figure
Kuume on merkki sisäisestä prosessista. Ruumiinlämpöä säätelee hypotalamus.

Lue lisää: Miksi ruumiinlämpö nousee kuumeessa?

Aiheuttajat

Ruumiinlämmön säätelystä vastaava kehonosa sijaitsee aivoissa ja on nimeltään hypotalamus. Se toimii termostaatin tavoin, mutta voi eri syistä nostaa viitearvoa.

Kuumetta voivat aiheuttaa tartunnanaiheuttajat, kuten virukset ja bakteerit. Sitä voivat aiheuttaa myös tulehdussairaudet, kuten nivelreuma ja kasvaimet, tai sivuvaikutuksena lääkkeet. Myös kaikenlaiset rokotteet voivat nostaa kuumeen.

Kuinka kuumetta hoidetaan?

Lievään kuumeeseen lääkäri ei todennäköisesti määrää mitään erityistä hoitoa, erityisesti jos mitään muita oireita ei esiinny. Alhainen kuume on itse asiassa merkki siitä, että keho reagoi hyvin virukseen tai bakteeriin sitä torjuakseen; kohonnut ruumiinlämpö voi jopa auttaa vähentämään tautia aiheuttavia mikrobeja elimistöstä.

Kun kuume aiheuttaa muuta haittaa tai on korkea, se vaatii hoitoa. Tässä tapauksessa lääkäri voi määrätä reseptivapaita lääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Lääkettä tulee ottaa vain suositeltuja annoksia; älä ylitä annostusta tai käytä näitä lääkkeitä pitkään, sillä ne voivat aiheuttaa munuais- tai maksavaurion.

Jos nämä lääkkeet eivät laske kuumetta, kuumeen syy on selvitettävä sen varalta, että sen hoidossa tarvitaan antibiootteja. Kyseessä voi olla esimerkiksi bakteeri-infektio, kuten nielurisatulehdus tai keuhkokuume. Jos kyseessä on virusinfektio, antibiootit eivät tehoa.

Lasten kohdalla tulisi ottaa yhteys lastenlääkäriin, mikäli kuume jatkuu vielä ensimmäisen annostuksen jälkeen. Lapsille ei tule antaa aspiriinia, sillä se voi johtaa Reyen oireyhtymään, joka – vaikka se onkin harvinainen – voi olla hengenvaarallinen.

Kuinka kuumetta hoidetaan? Muita suosituksia

Vauvojen kohdalla, ja erityisesti alle 28 päivää vanhoilla, paras keino hoitaa kuumetta on viedä lapsi sairaalaan. Vastasyntyneet ovat alttiita vakaville sairauksille, jotka vaativat suonensisäistä lääkitystä ja erityishoitoa.

Voit koittaa joitakin kotikonsteja kuumeen alentamisessa, kunhan kuumeeseen ei liity muita oireita. Nestevajeessa on juotava vettä ja – mikä vielä parempi – nesteyttäviä liuoksia suun kautta. Nämä eivät ainoastaan nesteytä elimistöä, vaan ne sisältävät myös elektrolyyttejä, elimistön normaalin toiminnan kannalta välttämättömiä aineita.

Lisäksi toipumisessa auttaa lepo sekä kevyt vaatetus, alhainen huoneen lämpötila ja nukkuminen ilman peittoa. Lisäksi on suositeltavaa laittaa haaleita vesihauteita otsalle, kainaloihin, nivusiin ja jalkapohjiin.

Kuumeen alentamisessa ovat avuksi myös haaleat kylvyt sekä valkosipuli-, basilika-, tuoksuruuta-, inkivääri-, timjami- ja kamomillahaudukkeet, jotka makeutetaan pienellä määrällä hunajaa. Niitä tulisi juoda kahdesta kolmeen kertaan päivässä.

Some figure
Lapsilla kuume vaatii erityistä tarkkailua, sillä heidän kehonsa eivät kestä niin hyvin lämpötilanmuutoksia.

Kannattaa lukea myös: Kuumeen hoitaminen kotihoitokeinoin

Mitä tulee pitää mielessä

Lääkäriin tulisi ottaa yhteyttä silloin, kun kuume on 38 celsiusastetta vauvoilla tai 39 celsiusastetta aikuisilla. Tämä tulee tehdä sitä suuremmalla syyllä silloin, jos kuumeeseen liittyy päänsärkyä, oksentelua, ärtyisyyttä, vatsakipua tai ihottumaa, tai jos kohonnut ruumiinlämpö ei ota laskeakseen.

Kuumeen hoidossa tulee toimia rauhallisesti mutta huolellisesti – muutoin voi ilmetä komplikaatioita kuten kouristuksia ja tajunnan hämärtymistä, mikä vain pahentaa potilaan tilaa ja voi jopa vaarantaa tämän hengen. Tästä syystä on erittäin tärkeää mennä lääkäriin, jos kuume on korkea.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
 • Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
 • Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
 • Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
 • Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
 • Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
 • Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
 • Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.