Poista nämä 7 rajoittavaa uskomusta, jotka estävät sinua kasvamasta ihmisenä

Rajoittavat uskomuksemme estävät meitä usein kasvamasta. Niiden muuttaminen on välttämätöntä, jotta voimme saavuttaa täyden potentiaalimme.
Poista nämä 7 rajoittavaa uskomusta, jotka estävät sinua kasvamasta ihmisenä

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2023

Rajoittavat uskomukset ovat ajatuksia, mielipiteitä tai vakaumuksia, joita pidetään ehdottomina totuuksina ja jotka usein vaikuttavat kielteisesti elämäämme. Ne estävät meitä etenemästä ja kasvamasta ihmisinä. Esimerkkeinä voidaan mainita sellaiset lausahdukset kuin “en ole hyvä siinä”, “se on liian vaikeaa minulle” tai “en ikinä pysty siihen”.

Useimmat rajoittavat uskomukset omaksutaan lapsuudessa, jolloin meillä on tapana omaksua tietoa sitä mukaa kuin se meille esitetään, kyseenalaistamatta tai analysoimatta sitä. Näin ollen aikuistuessamme otamme ne osaksi identiteettiämme emmekä koskaan pysähdy miettimään, miten ne saattavat vaikuttaa mahdollisuuksiimme.

Siksi esittelemme tässä artikkelissa joitakin rajoittavia uskomuksia, jotka vaikuttavat henkilökohtaiseen kasvuusi. Lisäksi annamme vinkkejä, jotka auttavat sinua voittamaan ne.

Rajoittavat uskomukset, jotka estävät sinua kasvamasta ihmisenä

On monia uskomuksia, jotka voivat vaikuttaa henkilökohtaiseen kasvuumme. Tässä on luettelo yleisimmistä.

1. En koskaan tule olemaan tarpeeksi hyvä

Väärin. Tämä on rajoittava uskomus, joka perustuu epäonnistumisen pelkoon. Voimme aina olla tarpeeksi hyviä jossakin; meidän on vain sitouduttava oppimiseen ja kykyjemme laajentamiseen.

2. Minun ei pitäisi ilmaista vihaani, koska saatan loukata muita tai vieraantua heistä

Myös väärin. Jos joku on epäkohtelias meitä kohtaan, meillä on täysi oikeus tuntea vihaa ja ilmaista ärsytyksemme, kunhan emme ole epäkunnioittavia tai loukkaa tuota ihmistä. Kyky puhua ääneen näissä tilanteissa on elintärkeää, jos emme halua, että meitä poljetaan tai käytetään hyväksi.

3. Kun minulla on paljon rahaa, tulen onnelliseksi

Toisin kuin monet luulevat, rahalla ei voi ostaa onnea. Jos pidämme kiinni tästä uskomuksesta, annamme onnellisuutemme ulkoisen tekijän (rahan) käsiin, mikä tekee meistä sen orjia. Olemme yksin vastuussa onnellisuudestamme, ja aineellisten asioiden hallussapito voi saada meidät tuntemaan olomme mukavaksi, mutta ei tyytyväiseksi.

Rahan asettaminen päämääräksi on virhe, joka voi johtaa meidät seuraamaan onnettomia polkuja.

4. Minun on tehtävä täydellistä työtä ollakseni arvostettu

Tämäkin on väärä uskomus. Totuus on, että kukaan ei ole täydellinen ja me kaikki teemme virheitä. Ihannetapauksessa meidän pitäisi tunnistaa ne ja oppia niistä. Jos jahtaamme aina mahdotonta (täydellisyyttä), tuomitsemme itsemme kärsimykseen.

5. Jotkut ihmiset ovat pahoja ja ilkeitä, joten heitä on rangaistava

Tämä rajoittava uskomus ei ole muuta kuin jatkuva kaunan, katkeruuden tai jopa vihan lähde. Realistisempi näkemys asiasta on ajatella, että ihmiset käyttäytyvät tuolla tavalla, koska heillä on ongelmia, koska kukaan ei ole opettanut heitä toimimaan toisin, koska he ovat sairaita tai he kärsivät.

6. On kamalaa, kun asiat eivät mene niin kuin haluaisin niiden menevän

Elämä ei aina mene niin kuin haluaisimme, koska emme voi koskaan hallita kaikkea. Jos siis pidämme kiinni tästä uskomuksesta, elämme jatkuvassa ärtymyksessä ja stressissä.

Siirrä sen sijaan painopistettä ja ajattele, että elämän kauneus on sen kyvyssä yllättää meidät. Usein asiat, jotka lopulta tapahtuvat, voivat tuoda meille suurempaa hyvinvointia kuin mitä alun perin olimme itsellemme suunnitelleet.

7. Aikuiselle on ehdottoman tärkeää saada merkittävien ihmisten kiintymys ja hyväksyntä

Kaikkien hyväksynnän ja kiintymyksen saaminen on mahdottomuus. Niiden, jotka rakastavat meitä, ei aina tarvitse hyväksyä käyttäytymistämme. Eikä se ole huono asia.

Tämä ajatus saa meidät pyrkimään täyttämään ympärillämme olevien odotukset. Tämä voi johtaa onnettomaan oloon ja henkilökohtaiseen tyytymättömyyteen, kun menetämme aitoutemme.

Miten voittaa rajoittavat uskomukset?

Rajoittavilla uskomuksilla on usein kielteisiä vaikutuksia meihin. Ne voivat esimerkiksi estää meitä tekemästä hyviä päätöksiä, hyödyntämästä uusia tilaisuuksia tai saavuttamasta täyttä potentiaaliamme.

Pahimmassa tapauksessa ne voivat jopa pitää meidät jumissa negatiivisessa mielentilassa ja estää meitä elämästä sellaista elämää, jota todella haluamme. Siksi kerromme, miten voit voittaa ne.

Tunnista rajoittavat uskomuksesi

Ensimmäinen askel rajoittavien uskomusten voittamiseksi on niiden tunnistaminen. Tätä varten voit aloittaa kirjoittamalla ne ylös ja ryhmittelemällä ne eri kategorioihin, kuten raha-asioihin, perheeseen, ihmissuhteisiin tai terveyteen.

Muista, että rajoittavia uskomuksia on enemmän kuin esittelemämme seitsemän. Jos sinulla on vaikeuksia tunnistaa itsessäsi muita, voit miettiä tilanteita, joissa olet toiminut negatiivisesti.

Jos tarkastelet myrkyllistä käyttäytymistäsi tarkemmin, saatat huomata, että taustalla ovat rajoittavat uskomukset.

Haasta ne

Kun olet tunnistanut rajoittavat uskomuksesi, seuraava askel on haastaa ne. Tätä varten voit kysyä itseltäsi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: “Miksi ajattelen näin, milloin olen oppinut tämän, kuinka kauan olen ajatellut itsestäni näin?”

Muotoile ne uudelleen

Kolmas askel on muotoilla nämä uskomukset uudelleen ja pohtia realistisempia uskomuksia. Varsinkin, jos kyseessä on hyvin vääristynyt uskomus, joka ei ole millään tapaa totta.

Rajoittavat uskomukset kannattaa kirjoittaa ylös ja sitten alkaa työstää niitä.
Kirjoittaminen on hyvä itsetuntemusharjoitus. Se laittaa ajatukset järjestykseen ja konkretisoi ne.

Vahvista itsetuntoasi

Jotta voit jättää rajoittavat uskomukset taaksesi, on tärkeää työskennellä itsetuntosi eteen. On olennaista, että hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, vahvuuksinesi ja heikkouksinesi.

Tunnusta myös, että me kaikki voimme tehdä virheitä.

Mene pidemmälle

Rajoittavat uskomukset voivat olla seurausta suljetusta ajattelutavasta. Siksi sinun pitäisi mieluiten oppia avaamaan mielesi ja antaa uteliaisuuden ohjata sinua.

Kun annat uteliaisuudelle periksi, tutkit todennäköisemmin ympäristöäsi ja astut ulos mukavuusalueeltasi. Tämä voi auttaa laajentamaan mieltä ja kyseenalaistamaan uskomuksia.

Milloin kannattaa hakea ammattiapua?

Jos rajoittavien uskomusten poistaminen omin voimin on hankalaa, on ihanteellista hakea apua terapeutilta tai neuvojalta. Samoin jos rajoittavat uskomuksesi aiheuttavat muita, vakavampia tiloja tai sairauksia (kuten ahdistusta tai masennusta), on parasta kääntyä mielenterveysalan ammattilaisen puoleen.

Neuvojilla ja terapeuteilla on resurssit ja tietämys auttaakseen sinua tunnistamaan rajoittavat uskomuksesi, voittamaan haasteet ja elämään tyydyttävämpää elämää. Onneksi, riippumatta siitä, miten juurtuneita nämä uskomukset ovat, voimme aina puuttua niihin ja muuttaa niitä. Joko yksin tai ammattilaisen avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ellis A. The role of irrational beliefs in perfectionism. En G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, research, and treatment. Estados Unidos: American Psychological Association; 2002. 217–229.
  • Meadows M. Confidence: How to Overcome Your Limiting Beliefs and Achieve Your Goals. Meadows Publishing; 2015.
  • Vîslă A, Flückiger C, Holtforth M, David D. Irrational Beliefs and Psychological Distress: A Meta-Analysis. Psychotherapy and Psychosomatics [Internet] 2016 [consultado 23 nov 2021]; 85(1): 8-15. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000441231

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.